Práve čítate

Recept na najlepšie varené víno, ktoré môžete venovať aj ako jedlý darček

14601  
Zdieľať: 

Recept na najlepšie varené víno, ktoré môžete venovať aj ako jedlý darček

Keď chcem mať počas zimy kedykoľvek poruke výborné varené víno, chystám si základ z korenia vopred. S mojou mamou máme už recept taký vychytaný, že sa nepúšťame do žiadnych experimentov a každoročne si vychutnávame tento náš najobľúbenejší.

8. 11. 2022 3 min. čítania Romana Böhmová
Recept na najlepšie varené víno, ktoré môžete venovať aj ako jedlý darček

Komu by vôňa vareného vína, v ktorej môžete cítiť tie najvoňavejšie druhy korenia, nepripomenula Vianoce? Ja už si ich bez domáceho vareného vína, ktoré každoročne s mojou maminou pripravujeme, vlastne ani nedokážem predstaviť. Nie je to ale záležitosť iba vianočná, ja si varené pripravujem s prvými chladnými dňami, ktoré väčšinou prichádzajú už v novembri. Je to totiž nápoj, ktorý krásne zahreje.

Keď chcem urobiť radosť, jedlý darček je to pravé orechové

V posledných rokoch som si jedlé darčeky dosť obľúbila. Nielen v prípade, kedy ich dostávam a vidím, že si s tým dotyčný dal naozaj veľkú námahu, ale aj keď ich môžem niekomu darovať.

V prípade vareného vína máte dve možnosti. Pripraviť karamelový základ do nejakej peknej sklenenej fľaštičky a k nemu ako darček pribaliť dobré víno, alebo môžete pripraviť pohárik s korením na varené víno.

Majte zásobu karamelového základu

Viete, že si môžete karamelový základ na varené víno pripraviť s predstihom? Potom už len stačí ho vybrať z chladničky a pridať červené víno. Je to naozaj rýchlovka.

Recept na skvelý karamelový základ na varené víno nájdete na konci článku. :-) Ak by ste ale chceli pripraviť zmes korenia, je to úplne jednoduché. Budete potrebovať:

  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 3 klinčeky
  • 2 celé škorice
  • 3 badiány
  • sušenú kôru z 1 citróna alebo pomaranča

Všetky ingrediencie stačí vložiť do nejakého pekného uzatvárateľného pohára, doplniť o milý odkaz alebo ozdobný štítok a k tomu už len pribaliť fľašu kvalitného červeného vína. Jedlý darček je na svete!

Ak chcete, aby bola chuť trošku iná, neobvyklá, vymeňte korenie. Stačí nahradiť klinček kardamómom a získate ďalší variant.

Biele, alebo červené?

U nás v rodine sa tradične pripravuje červené varené víno. Vy sa ale nemusíte držať klasiky a môžete si pripraviť aj variant s bielym vínom.

Biele varené víno má jemnejšiu chuť, ideálne je dosládzať ho medom a skvelo sa k nemu hodia citróny, jablká alebo grep. Z červených vín používam najradšej na prípravu vareného vína odrodu Merlot a z bielych zase Rulandské šedé.

Pozor, víno nevariť!

Keď budete varené víno ohrievať, dajte si pozor, aby víno neprešlo varom, pretože by sa vyparil alkohol. Musíte ho odstaviť skôr, ako začne vrieť.

Pripravte si doma varené „víno“, ktoré môžu aj deti a tehotné

Vedeli ste, že si môžete chuť a atmosféru vareného vína dopriať aj bez alkoholu? Receptov na nealkoholický nápoj je nespočetne veľa, ja doň používam napríklad jablkový alebo brusnicový džús, niekedy dokonca kvalitný čaj.

Ani v nealkoholickej verzii ale nikdy nezabúdam na korenie, pretože bez toho by to nebolo to pravé varené víno. Nechápem, že som si naň nespomenula v čase môjho tehotenstva, keď som naň mala neskutočnú chuť a neustále som si hovorila, ako už sa teším, keď si ho budem môcť dopriať. Navyše vaše deti určite ocenia, že im dáte ochutnať tieto úžasné chute a dovolíte im pripiť si s vami.

Väčšina z nás je zvyknutá na varené víno z plastového pohára na vianočných trhoch, ale ja si ho rada vychutnám doma vo svojom obľúbenom hrnčeku. Milujem na hrnčekoch vianočné motívy, takže môj výber pre tento rok je jasný. :-) Vy ho ale môžete naservírovať aj do sklenenej nádoby, kde vynikne jeho farba. Navyše do nej môžete pridať plátok pomaranča alebo mandarínky, zvitok škorice, klinček alebo badián.

Recept na moje najobľúbenejšie varené víno

Toto varené víno má dve nespochybniteľné výhody. Karamelový základ pripravený vopred, takže je kedykoľvek poruke – to je prvá výhoda. A tá druhá a hlavná? Je neskutočne dobré!

Na karamelový sirup:

  • 500 g trstinového cukru (môžeme použiť aj biely)
  • 5 – 6 zvitkov škorice
  • 10 klinčekov
  • 2 hviezdičky badiánu
  • 2 kardamómy (rozlúpnuté)
  • 200 ml kvalitného tmavého rumu
  • 100 ml vody
  • 2 citróny
  • 1 pomaranč

Postup:

  1. Do hrnca nasypte cukor a nechajte ho rozpustiť na karamel (strážte, aby nebol príliš tmavý).
  2. Pridajte korenie, prilejte vodu, rum a nechajte rozvariť. Citróny a pomaranč dobre umyte, nakrájajte na kolieska a pridajte ku karamelovému základu.
  3. Nechajte cca 20 minút prebublávať. Odstavte a nechajte do druhého dňa odležať.

Ak sa rozhodnete hneď pripraviť zo sirupu varené víno, zmiešajte sirup s 2 l červeného vína a nechajte prehriať. Zmes ale nenechajte prísť do bodu varu. Potom už sa môžete pustiť do pitia. Aj varené víno ale pite s rozumom a myslite na to, že je vhodné na konzumáciu iba pre dospelých.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články