Práve čítate

Najjednoduchší jahodový džem, ktorý zvládne naozaj každý

63961  
Zdieľať: 

Najjednoduchší jahodový džem, ktorý zvládne naozaj každý

Babičky a mamičky si s lekvármi a džemami väčšinou dokážu poradiť ľavou zadnou. Veľa mojich známych sa ale ich prípravy trošku bojí. Preto im rada dávam svoj jednoduchý návod, ako sa do toho doma pustiť a za chvíľku vykúzliť úžasnú dobrotu.

2. 6. 2023 2 min. čítania Martina Chomátová
Najjednoduchší jahodový džem, ktorý zvládne naozaj každý

Ak k letu niečo neodmysliteľne patrí, tak sú to podľa mňa jahody. Keď nastane ich sezóna, pečiem bublaniny, koláče a torty alebo varím kysnuté knedličky s jahodovým rozvarom. Vôňa jahôd je opojná a nikdy neomrzí.

Jahody schované na zimu

Aj preto vždy myslím na obdobie, kedy tie dobré voňavé jahody nie sú a robím lekvár alebo džem. Na čerstvom chlebe s maslom je to božská záležitosť, ale používam ich aj do koláčov, buchiet alebo na raňajky do jogurtu či kaše.

Síce sa na prvý pohľad môže zdať, že lekvár musíte robiť z veľkého množstva ovocia a je s tým veľa práce, nie je to pravda. Jahodový džem je rýchly, ľahký a kľudne ho môžete urobiť aj vtedy, ak máte iba malú vaničku jahôd. A keď nie ste fanúšikovia sladkých džemov, dá sa spraviť aj bez cukru.

Ako sladím lekvár?

Sladiť môžete medom, sirupom alebo tiež vôbec, záleží len na chuti. Jahody samé o sebe sú veľmi sladké, tak môžete vyskúšať, čo vám bude chutiť najviac.

Lekvár, alebo džem?

U nás doma sme vždy lekvárom nazývali hladkú, hustú dobrotu bez kúskov a pod džemom sa naopak skrývala rovnaká lahôdka, ale v tekutejšej podobe a s kúskami ovocia. V obchodoch sa dnes ešte predávají produkty s citrusov pod názvom marmeláda, zakiaľ pod džemy a lekváre spadajú tie z ostatných druhov ovocia, v závislosti od konzistencie.

Recept na ľahký jahodový džem

Keď príde reč na džem alebo lekvár, väčšinou sa moji známi delia na dva tábory. V prvom sú skúsené kuchárky a kuchtíci, čo sa v kuchyni ničoho neboja a zvládnu džem urobiť azda z čohokoľvek. A v tom druhom tábore slýcham obavy z toho, že to musí byť zložité a často sa do prípravy džemu radšej ani nepustia. Ja ale vždy hovorím, že to zvládne naozaj každý!

Ingrediencie:

  • 500 g jahôd
  • 200 g cukru
  • pol lyžičky kyseliny citrónovej

Postup:

  1. Jahody si umyte, odstráňte stopky a zasypte cukrom. Nechajte chvíľku odležať a potom rozmixujte tyčovým mixérom. Ak chcete mať v džeme nejaké kúsky, pár jahôd si dajte nabok a nakrájajte ich na menšie kúsky.
  2. Rozmixované jahody dajte do hrnca so širším dnom a pomaly priveďte k varu. Na miernom plameni za občasného miešania varte do požadovanej konzistencie a zbierajte penu, ktorá sa na povrchu bude vytvárať.
  3. Ideálnu konzistenciu najlepšie overíte tak, že si na čistý tanier dáte trochu jahôd a po vychladnutí vám z taniera nesteká, ale je pekne rôsolovitý a “drží”.
  4. Keď ste s konzistenciou spokojný, pridajte nadrobno nakrájané jahody a podľa chuti kyselinu citrónovú (ja dávam na toto množstvo tak pol kávovej lyžičky) a povarte ešte cca 5 min.
  5. Ešte horúcu zmes plňte do pohárov.

Ako ozvláštniť džem?

Džem môžete podľa chuti či nálady vylepšovať medovkou, mätou, rebarborou alebo čímkoľvek ďalším, čo vám napadne.

Ako zavariť džem?

Horúci džem opatrne nalievajte do čistých, suchých a teplých pohárov. Teplota pohárov by mala byť podobná plnenej zmesi.

Ak používate klasické poháre, stačí ich po naplnení a zatvorení otočiť hore dnom a nechať vychladnúť. Ja používam poháre Weck, pretože sú praktické a krásne na pohľad, môžem teda potom džem alebo čokoľvek iné dať aj ako darček. Zavárajú sa tak, že po naplnení dáte na okraj tesniacu gumičku, viečko a zaistíte kovovými sponkami. Vložíte ich do hrnca plného vody (musia byť úplne ponorené) a varíte na 80 stupňov 15 – 20 minút.


Ak práve používam klasické poháre a chcem niekoho džemom obdarovať, väčšinou jednotlivé kusy ešte dozdobím. Najradšej to robím tak, že odstrihnem kus peknej látky, prekryjem ním viečko a jutovým špagátikom alebo stužkou ho previažem. Na špagátik potom môžete pripevniť aj kúsok tvrdého papiera s odkazom alebo popisom džemu.

Jahodový džem bez cukru

Niekedy mám chuť urobiť džem menej sladký. Potom používam namiesto cukru napríklad trošku medu. Takto postupujem pri varení:

Ingrediencie:

  • 500 g jahôd
  • štipka soli
  • 2 lyžičky medu
  • 3 g agaru

Postup:

  1. Jahody si umyte, odstráňte stopky a rozmixujte. Rovnako ako v prvom recepte, aj tu – ak chcete mať v džeme nejaké kúsky, pár jahôd si odložte nabok a nakrájajte ich nadrobno.
  2. Rozmixované jahody dajte do hrnca so širším dnom, pridajte štipku soli a pomaly priveďte k varu. Soľ zvýrazní prirodzenú sladkosť jahôd. Na miernom plameni za občasného miešania nechajte odpariť väčšinu vody (cca 20 min.) a zbierajte penu, ktorá sa bude vytvárať na povrchu.
  3. Na záver pridajte jahody nakrájané na malé kúsky a povarte ešte cca 5 min, aby trochu zmäkli. Ak budete dosládzať, riaďte sa podľa vlastnej intuície. Ja dávam dve lyžičky medu, ale môžete použiť menej či viac, alebo sladiť sirupom. Myslite len na to, že ovplyvníte výslednú chuť džemu, takže sa nebojte experimentovať, aká kombinácia vám vyhovuje najviac.
  4. Keď máte hotové, pridajte prášok agar, ktorý vám pomôže zmes zahustiť a dosiahnuť tak požadovanú lekvárovú konzistenciu aj bez cukru. Plňte do pohárov a zavárajte rovnako ako v predchádzajúcom recepte.

Tak čo, tiež sa tento rok pustíte do domáceho džemu? A aké ovocie si na chladnejšie obdobie schovávate do voňavých pohárov najradšej?

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články