Práve čítate

Ryžové závitky ako svieža desiata na výlety: Skúste ázijské, ale aj sladké s jahodami a mangom!

2259  
Zdieľať: 

Ryžové závitky ako svieža desiata na výlety: Skúste ázijské, ale aj sladké s jahodami a mangom!

Sezóna piknikov je konečne tu, a keďže v teplom počasí si radi doprajeme skôr ľahšie varianty pokrmov a nechcem tráviť v kuchyni dlhé hodiny, mám pre vás tipy na super rýchle, čerstvé a osviežujúce letné závitky. Vojdú sa do každého piknikového koša a vďaka svojej rôznorodosti uspokoja chute úplne všetkých.

14. 5. 2023 7 min. čítania Romana Böhmová
Ryžové závitky ako svieža desiata na výlety: Skúste ázijské, ale aj sladké s jahodami a mangom!

Hlavne teraz, keď sa vonku oteplilo, trávime veľa času na výletoch a to pre mňa vždy znamená vymyslieť, čo dobré si so sebou zabalíme. Sme totiž taká tá klasická rodina, ktorá sa pustí do desiatej, len čo dosadne na sedadlo vlaku alebo auta. Hlavne ak máte deti, určite to tiež poznáte. A čo si budeme hovoriť – ono tá cesta ubieha rýchlejšie, keď si najmladší pasažieri zamestnajú ústa žuvaním namiesto opakujúceho sa „Kedy už tam budeme?“.

Toasty, domáca pizza, sendviče, sušienky, bábovky a koláče, to je klasika, ktorú milujú všetci. Ryžové závitky ale určite vyskúšajte! Na cestách sa jedia rovnako pohodlne ako rožok a pritom môžu byť o niečo zdravšie. Tieto rolky určite poznáte z ázijských reštaurácií vo vyprážanej podobe (jarné závitky) alebo v čerstvej verzii (letné závitky). A práve tými čerstvými sa inšpirujem pri príprave desiatej ja.

Bude potrebný ryžový papier

Základ, bez ktorého sa tieto recepty nezaobídu, je okrúhly ryžový papier. Kedysi celkom exotická vec, dnes už ho ale zoženie ľahko a za pár drobných.

Rýžový papír na závitky

Kúpite ho vo väčšine supermarketov, ale aj v obchodoch so zdravou výživou. Na výber väčšinou budete mať tenší priehľadnejší ryžový papier, alebo pevnejší menej priehľadný. Vybrať si môžete podľa toho, ako chcete, aby výsledný pokrm vyzeral, a tiež podľa toho, čím ho budete plniť. Ryžový papier je unikátny v tom, že je bezlepkový a má neutrálnu chuť, takže neovplyvňuje chuť jedla.

Ako si ryžové závitky balíme na cesty?

Keď sú závitky hotové (recepty a tipy na chuťové kombinácie nájdete nižšie), väčšinou ich v polovici prekrojím a potom ich na výšku naukladám do desiatového boxu.

Závitky majú niekedy tendenciu sa k sebe lepiť. Keď tomu chcem predísť, obalím ich vždy kúskom papiera na pečenie, čo sa potom hodí aj pri konzumácii – jednoducho držíte závitok „v obale“. K závitkom je dobré mať aj nejakú tú omáčku, ktorá ešte pozdvihne ich chuť. Samozrejme ju môžete zakomponovať priamo medzi ingrediencie, ktoré zamotáte dovnútra. Urobte si ale najskôr jeden testovací závitok a vyskúšajte, či vám aj s omáčkou bude dobre držať pokope. Z tohto dôvodu a tiež preto, aby sa človek pri jedle nepokvapkal, radšej balím omáčku vedľa. Dávam ju do maličkého pohára na zaváranie.

jak zarolovat závitky

Zarolujte závitky správne


Aby závitky dobre držali pokope, dajte si záležať na rolovaní. Dôležité je tiež závitok príliš nepreplniť, potom sa môže trhať. A ako teda rolovať? Je to ľahké:

  1. Ryžový papier namočte v miske so studenou vodou (asi 5 sekúnd z každej strany).
  2. Položte ho na veľkú dosku a do stredu naukladajte ingrediencie na jednu obdĺžnikovú kôpku.
  3. Sprava aj zľava cez kraj ingrediencií prehnite okraje papiera.
  4. Pevne zarolujte a odložte nabok spojom nadol. Ryžový papier sa pri odležaní zlepí dokopy.

Závitky naslano

  • Zelenina je základ úspechu! Jarná cibuľka, mrkva, uhorka, reďkovka, kaleráb, paprika, ľadový šalát alebo napríklad avokádo… Ak to tvar zeleniny umožňuje, krája sa na rezančeky, tzv. na “julienne”, v opačnom prípade na menšie kúsky. A môj tip? Mrkvu si pár hodín vopred môžete naložiť do vínneho octu so soľou – chytí tak naozaj jedinečný šmrnc.
  • Pre “mäsožravcov” aj vegánov: Milovníci mäsa a morských plodov si okrem zeleniny môžu závitky naplniť kuracím alebo mletým mäsom, lososom, krevetami alebo obľúbeným bravčovým bôčikom aj vietnamskou šunkou. Súčasťou náplne môže byť aj vaječná omeleta, ktorá sa jednoducho zaroluje a nakrája na tenké rezance. Vegáni si zamilujú verziu letných závitkov s údeným tofu alebo grilovaným tempehom.
  • Vôňa korenia a čerstvých byliniek: Táto pochúťka by sa nezaobišla bez vône byliniek a korenia. Čo takto si do pokrmu pridať obľúbený koriander, čierne korenie, thajskú bazalku, pažítku alebo napríklad sviežu mätu? Závitky odporúčam obohatiť sezamovými semienkami, bielymi, čiernymi alebo ich kombináciou.
  • Omáčky: Letné závitky sa tradične podávajú s omáčkou nước chấm, sladkokyslou vietnamskou omáčkou. Na tú vám stačí len ocot, cukor, voda, rybia omáčka a máte to. Doplniť ju môžete o cesnak, zázvor, čierne korenie alebo napríklad aj chilli. Obľúbená je tiež arašidová, hoisin alebo sójová omáčka. Za skúšku určite stojí aj mangový dip, bez ktorého sa u nás doma letné závitky určite nezaobídu. Cukor v omáčkach môžete nahradiť agáve sirupom a ocot zase limetkou alebo ryžovým octom.

Nechajte si naklíčiť semienka

Nechajte si doma naklíčiť semienka a pridajte ich do závitkov. Hodiť sa do nich určite budú chrumkavé klíčky munga alebo ľahko pikantnej reďkovky. Semienka stačí len na niekoľko hodín namočiť do vody, potom vodu zliať a pravidelne preplachovať.

Závitky nasladko

  • Farebná pastva pre oči: Letné závitky sú úžasné v tom, že sa s nimi dajú vykúzliť farebné variácie plné najrôznejších chutí a vôní. A to platí predovšetkým práve pri sladkých variantoch. Pri ich príprave sa vďaka priehľadnému ryžovému papieru môžete pohrať nielen s náplňou, ktorá cez neho krásne vynikne, ale aj so zdobením a celkovým servírovaním.
  • Ak chcete pripraviť rýchlu osviežujúcu desiatu alebo lahodný dezert, naplňte závitky ovocím, ako sú jahody, maliny, mango, kiwi alebo banán, jednoducho tým, čo máte najradšej.
  • Ovocie môžete kombinovať s orieškovým maslom alebo jogurtom a chuť doladiť medom, agávovým sirupom alebo napríklad škoricou.

Pridajte jedlé kvety

Pridajte do náplne jedlé kvety a nechajte závitky tiež rozkvitnúť. A keď ich kvetmi aj posypete, vytvoríte na tanieri doslova rozkvitnutú lúku.

Recept na letné závitky v ázijskom štýle

Tieto závitky sú neuveriteľne svieže! Milujem ich hlavne v horúcom počasí. Výhodou je, že môžu byť vegánske, ale pokojne aj s mäsom.

Ingrediencie na závitky:

  • ryžový papier
  • tenké ryžové rezance Bún
  • mango
  • červená kapusta
  • mrkva
  • ľadový šalát
  • reďkovky
  • uhorka

Voliteľné ingrediencie:

  • tofu
  • krevety

Postup:

  1. Ryžové rezance si uvarte podľa návodu na obale a nechajte ich vychladnúť. Aby sa nezlepili, môžete ich ľahko pokvapkať sezamovým olejom.
  2. Medzitým si nakrájajte všetky suroviny na tenké pásiky, reďkovky na tenké kolieska.
  3. Do závitkov môžete použiť aj na oleji orestované krevety alebo na plátky nakrájané tofu.
  4. Potom už len rolku zostavte a zarolujte podľa návodu vyššie.

rýžové závitky s tofu

Omáčka k slaným ryžovým závitkom

Túto omáčku podávajte k závitkom pripraveným naslano, napríklad k tým v ázijskom štýle.

Ingrediencie:

  • 1 lyžica oleja (napr. slnečnicového alebo repkového)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 lyžica hoisin omáčky
  • ½ lyžice bieleho vínneho octu (príp. jablčného)
  • 1 lyžička trstinového cukru
  •  ½ lyžice omáčky sriracha
  • 1 lyžice vody
  • 2 lyžice arašidov

Postup:

  1. V kastróliku rozohrejte olej a vsypte do neho nadrobno nakrájaný cesnak tak, aby sa zľahka opiekol.
  2. Pridajte hoisin omáčku, ocot, cukor, omáčku sriracha, vodu a nechajte prejsť k varu.
  3. Túto omáčku nalejte do mištičky alebo pohára na zaváranie (na cesty) a zasypte nadrvenými a ľahko opraženými arašidmi.

Skúste omáčku z arašidového masla

K týmto závitkom chutí skvelo aj omáčka z arašidového masla. Stačí do omáčky, na ktorú tu máte recept, namiesto omáčky sriracha dať 1 veľkú lyžicu arašidového masla.

Recept na ryžové závitky s mangom a jahodami

Ovocné závitky bývajú obľúbené predovšetkým u detí. Nehovorím to radšej veľmi nahlas, ale dobre chutia aj s Nutellou.

Ingrediencie na sladkú ryžu:

  • 100 g guľatozrnnej ryže
  • 350 g plnotučného mlieka
  • 1 lyžička škorice
  • 1 lyžica medu

 Na dokončenie:

  • ryžový papier
  • mango, čerstvé jahody
  • orieškové maslo

Postup:

  1. Do kastrólika nasypte ryžu, mlieko, škoricu a med. Všetko dobre premiešajte a na strednom stupni priveďte k varu. V tej chvíli stiahnite plameň na minimum, kastrólik prikryte pokrievkou a varte tak dlho, kým ryža nie je hotová.
  2. Ak sa mlieko úplne vyvarí a ryža ešte nie je dostatočne uvarená, prilejte trošku mlieka. Uvarenú ryžu nechajte vychladnúť.
  3. Ovocie umyte a nakrájajte na plátky.
  4. Ryžový papier si namočte v studenej vode z oboch strán a vyberte ho na kuchynskú dosku. Na papier navrstvite pomocou lyžičky trochu uvarenej ryže, ktorú potriete orieškovým maslom. Nakoniec na ryžu ešte navrstvite čerstvé ovocie a zabaľte.

mangové závitky se sladkou rýží

K týmto sladkým závitkom si môžete pripraviť tvarohový dip. Stačí si zmiešať trošku tvarohu s vanilkovým cukrom a čerstvo nastrúhanou citrónovou kôrou.

Tak dobrú chuť a šťastnú cestu, ak závitky beriete na výlet!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články