Práve čítate

Jahodová dalgona, citrusové affogato a kávový milkshake! Moje recepty na ľadové kávové osvieženie

3840  
Zdieľať: 

Jahodová dalgona, citrusové affogato a kávový milkshake! Moje recepty na ľadové kávové osvieženie

Tak už nám konečne začína sezóna osviežujúcich letných drinkov. A s ňou aj ľadových káv, na ktoré nedám dopustiť! Pripravila som pre vás recepty, ktoré si určite zamilujete aj vy.

31. 5. 2023 3 min. čítania Magdalena Kader Aghová
Jahodová dalgona, citrusové affogato a kávový milkshake! Moje recepty na ľadové kávové osvieženie

Už ste niekedy mali klasickú dalgonu? Pred časom to bol obrovský hit, ktorý obletel azda celý internet a našiel si veľa priaznivcov, ktorí túto ľadovú kávu zaradili medzi svoje obľúbené stálice. Recept na základnú dalgonu nájdete aj na našom blogu. Je to rozpustná káva s cukrom, ktorú ručným mixérom vyšľaháte za chvíľočku do tuhej nadýchanej peny. Keď som o tom počula prvýkrát, celkom som tomu neverila. Hovorila som si, že to asi zase bude nejaký nefunkčný trend. Ale viete čo? Recept funguje a dokonca veľmi dobre.

Jahodová dalgona

Ak som vás nalákala na klasickú dalgonu a chcete ju skúsiť v ovocnom prevedení, mám pre vás recept na jej jahodovú príbuznú. Použila som do nej lyofilizované jahody. To sú jahody sušené mrazom. Kúpite ich napríklad v zdravej výžive, často aj v oddelení so zdravou výživou v drogériách. Sú krásne chrumkavé, ľahko sa dajú rozomlieť na prášok a vďaka tomu ich využívam nielen ako prísadu do receptov, ale aj ako efektné zdobenie napríklad dezertov.

Ingrediencie:

Jahodová časť:

  • 200 ml mlieka
  • 7 g rozmixovaných lyofilizovaných jahôd
  • Sladidlo (množstvo podľa chuti)

Kávová časť:

  • 2 lyžice cukru
  • 1 lyžica rozpustnej Tchibo kávy
  • 5 g rozmixovaných lyofilizovaných jahôd
  • 3 lyžice vrelej vody

Postup:

  1. Rozmixujte lyofilizované jahody na prášok (môžete zmiešať tie na jahodovú časť s kávovou časťou, teda dokopy 12 g jahôd).
  2. Vlejte do stolového mixéra mlieko, pridajte rozmixované jahody a sladidlo podľa chuti (môže to byť cukor alebo váš obľúbený sirup). Rozmixujte.
  3. Do väčšej misky dajte 2 lyžice cukru, 1 lyžicu rozpustnej kávy a rozmixované jahody. Premiešajte a zalejte tromi lyžicami vrelej vody.
  4. Zmes vyšľahajte ručným šľahačom do tuhej peny.
  5. Do vychladeného pohára vlejte jahodovú časť a na ňu dajte kávovú penu. Môžete podávať!

Affogato s citrusovým sorbetom

Affogato je v podstate zmrzlina zaliata espressom. Je obľúbená hlavne v lete a najčastejšie sa pripravuje s vanilkovou zmrzlinou. Ak ale rovnako ako ja máte radi kombináciu kávy a citrusov, napríklad v Mazagrande, určite skúste affogato s citrusovým sorbetom. Je to ohromne osviežujúce!

Tento recept bude teda hlavne o domácom citrusovom sorbete. Doma si v lete robievam sorbety často. Nie je potrebný zmrzlinovač, stačí mať kvalitný mixér, a chutia rovnako ako z tej najlepšej zmrzlinárne. Stačí zamraziť ľubovoľné ovocie (olúpané, bez prípadnej kôstky a nakrájané) a následne ho rozmixovať. Sorbet môžete klasicky skladovať v mrazničke v uzatvárateľnej škatuľke. Iba musíte myslieť na to, že ho musíte pred konzumáciou včas vybrať – v mrazničke sa zo zmrzliny stane kus ľadu. Krémová a vláčna bude po cca 15 minútach mimo mrazáka. Domáce sorbety sú podľa mňa najlepšie z banánov (pokojne z tých hnedých), manga (musí byť zrelé!) alebo ananásu. Super kombinácia je aj banán s kakaom.

Ingrediencie:

  • dvojitá dávka espressa
  • 1 pomaranč
  • 2 citróny
  • 100 g cukru (alebo podľa chuti – odporúčam ochutnávať a prisypávať)

Postup:

  1. Ošúpte citrusy (alebo z nich šupku okrájajte tak, aby ste sa zbavili aj bielej vrstvy pod šupkou). Nakrájajte ich na menšie kúsky a vyberte čo najviac kôstok, ideálne všetky.
  2. Nakrájané citrusy vložte do vrecka a to dajte na noc do mrazničky.
  3. Zmrznuté citrusy vložte spoločne s cukrom do výkonného stolového mixéra a mixujte, kým vám nevznikne sorbet.
  4. Kopček citrusového sorbetu vložte do pohára a zalejte espressom.

Kávový milkshake

Milkshaky môžete  robiť azda vo všetkých príchutiach – jahoda, čokoláda, vanilka, lieskový oriešok, banán… alebo napríklad káva. Potom to máte ako kávu a dezert v jednom. Základ milkshaku obvykle tvorí zmrzlina a mlieko. Ostatné ingrediencie sú už len na vás – teda na príchuti, ktorú si vyberiete.

Ingrediencie:

Postup:

  1. Všetky ingrediencie dajte do stolového mixéra a mixujte, kým sa neprepoja.
  2. Ak máte naozaj výkonný mixér, prihoďte do neho ešte niekoľko kociek ľadu.
  3. Servírujte v namrazenom pohári buď len tak samotné alebo napríklad so šľahačkou.

Prajem vám krásne slnečné dni a užite si ich s jedným (alebo pokojne so všetkými) z osviežujúcich kávových nápojov. Ak hľadáte ďalšie tipy na kávové koktaily napríklad aj s kvapkou alkoholu, môžete skúsiť Dark and stormy na kávovom základe, kokosové cold brew a milkshake z kávy a banánov alebo napríklad Long island iced coffee a Espresso martini. A ak budete koktaily pripravovať napríklad na oslave, určite si vyrobte zdobené špáradlá, ktoré im dodajú šmrnc.

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Vychutnajte si svoju obľúbenú kávu ešte výhodnejšie! Ku dvom baleniam zrnkovej, mletej či instantnej kávy pridáme majiteľom TchiboCard to tretie, najlacnejšie, zadarmo.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články