Práve čítate

Táto svieža chuť vás prekvapí! Ako na grilované citrusy?

843  
Zdieľať: 

Táto svieža chuť vás prekvapí! Ako na grilované citrusy?

Grilovanie sa v posledných rokoch stalo veľmi obľúbeným spôsobom prípravy pokrmov. Dokonca už ani nemusíte mať záhradu, aby ste si s priateľmi ugrilovali niečo dobré, stačí vám balkón alebo terasa. A vďaka kontaktným grilom sa ho nemusíte vzdávať ani v chladnom počasí. Vedeli ste, že okrem mäsa či zeleniny môžete na gril hodiť aj citrusy? Možno to bude znieť zvláštne, ale grilovaný citrón alebo pomaranč je naozajstnou delikatesou a dá sa využiť do najrôznejších pokrmov.

20. 5. 2023 3 min. čítania Romana Böhmová
Táto svieža chuť vás prekvapí! Ako na grilované citrusy?

Čo hodiť na gril?

Citrón

Citrón po opečení skaramelizuje a jeho sladkokyslá chuť bude presne to, čo si zamilujete. Výborne sa hodí napr. do koktailov, na dezerty, ale tiež pokojne k rybám, steakom alebo do šalátu. Na leto mám pre vás super tip na osviežujúcu domácu limonádu. Stačí len polovice citróna namočiť do cukru, ogrilovať, vytlačiť do vody a pridať ľad. Potom už len podľa chuti doladiť čerstvou mätou, trochou cukru alebo kúskami ovocia.

Pomaranč

S pomarančom sa nemusíte báť viac experimentovať. Vďaka jeho sladkej chuti bude krásne ladiť napr. s kardamómom, s rozmarínom alebo s jemne pikantným korením, ako je zázvor. Pre odvážnejších je tu možnosť kombinácie s chilli. Pripravte si netradičné jednohubky presne s tou kombináciou, ktorá vás najviac láka. V lete vás určite osvieži grilovaný pomaranč so zmrzlinou.

Mandarínka

Mandarínky máte možno spojené s obdobím Vianoc, ale určite sú skvelé počas celého roka, hlavne tie grilované. Ak práve s rodinou alebo priateľmi grilujete a chcete im k tomu pripraviť naozaj rýchly, ale lahodný dezert, hoďte na grilovaciu tácku plátky jablka a mandarínky (zbavené šupky), zasypte ich cukrom a šup s nimi “na oheň”. Po opečení ich podávajte s kyslou smotanou, orechmi, prípadne aj pokvapkané medom.

Ako na samotné grilovanie

Citrusy môžete grilovať buď so šupkou, alebo bez nej. Šupka po opečení zhorkne, ale ak ju neplánujete jesť, môžete ju na plode pokojne nechať ako dekoráciu.

Ovocie si nakrájajte na plátky, na mesiačiky alebo len na polovice a položte priamo na mriežku grilu alebo na alobal, ktoré ste predtým potreli olejom (ak ste tak nespravili priamo s kúskami ovocia). Potom čakajte, kým citrusy zozlatnú a skaramelizujú. Určite ich počas grilovania kontrolujte, hotové budú za niekoľko minút.

Tip:


Pripravte na grile ovocné špízy, na ktoré si okrem citrusov môžete napichnúť aj kúsky iného obľúbeného ovocia.

Nakladané citrusy

Rovnako ako si deň či pár hodín dopredu pred grilovaním nakladáte mäso alebo zeleninu, môžete jednoducho naložiť práve citrusy. Vyskúšajte napr. cukrový nálev, cukor môžete skombinovať s brandy či iným alkoholom. Pri grilovaní cukor krásne skaramelizuje a ovocie dostane úplne inú chuť.

Recepty

Souvlaki s grilovaným citrónom

  • 1 dcl olivového oleja + na opekanie na panvici
  • 5 lyžíc bieleho vína
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • hrsť nasekaných byliniek (tymian, šalvia, rozmarín)
  • kajenské korenie
  • farebné korenie
  • soľ
  • grilovaný citrón
  1. Panenku nakrájame na 2 – 3 cm kúsky. Pridáme ostatné ingrediencie, dobre premiešame a necháme minimálne 2 hodiny v chladničke marinovať.
  2. Potom mäso ponapichujeme na špajle vopred namočené vo vode.
  3. Rozpálime gril alebo panvicu a špízy sprudka opekáme na lyžici olivového oleja cca 3 minúty z každej strany.
  4. Podávať ich môžeme s celozrnnou tortillou, jogurtovým dipom, paradajkami a grilovaným citrónom.

Dip s grilovaným citrónom

  • 100 g tvarohu
  • 50 g žervé
  • 1 – 2 lyžice majonézy
  • šťava z ½ citróna
  • citrónová kôra z ½ citróna
  • 1 lyžica čerstvo nasekaných byliniek
  • soľ, čierne korenie
  • ½ citróna
  1. V miske si zmiešame tvaroh, žervé, majonézu, citrónovú šťavu, citrónovú kôru a nasekané bylinky. Všetko dobre premiešame a podľa chuti osolíme a okoreníme.
  2. Plátky z polovice citróna si nasucho ogrilujeme na grile a ozdobíme nimi dip.letní grilovací recepty s citronem

Tip:


Tento dip sa hodí nielen k mäsu, mäsovým špízom, ale aj k rybám či krevetám. 

Leto plné osvieženia a výnimočných chutí

K letným drinkom sa budú hodiť aj kúsky grilovaných citrusov, ktoré nápoje nielen chuťovo doplnia, ale aj ozvláštnia ich výsledný „look“. Hodiť sa budú nielen do domácich limonád alebo ľadových čajov, ale dôležitú úlohu odohrajú aj v obľúbených alkoholických nápojoch, ako je napr. Gin Fizz alebo napríklad Aperol Spritz.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články