Práve čítate

Ako si vybrať parfum a správne sa ním navoňať

8006  
Zdieľať: 

Ako si vybrať parfum a správne sa ním navoňať

Poznáte ten pocit, kedy nájdete parfum, ktorý vám tak vyhovuje, že sa doň na prvé privoňanie doslova zamilujete? Ak ešte nie, prečítajte si pár tipov, ktoré vám hľadanie pravého parfumu uľahčia a keď už ho budete mať, ako ho správne používať.

22. 9. 2020 4 min. čítania Hana Neubertová
Ako si vybrať parfum a správne sa ním navoňať

Vône sú podľa mňa magickým doplnkom našich osobností. Dokážu ovplyvniť náladu, podporiť našu osobnosť, urobiť nás aj tajomnými alebo zvodnými… To všetko správne vybraný parfum dokáže a je len na nás, či si ten pravý vieme vybrať.

Dnešná ponuka parfumov je skutočne nekonečná. Ak ale chcete parfum, ktorým nevoňajú všetci naokolo a ktorý vydrží na pokožke takmer celý deň (niekedy aj dlhšie), odporúčam zastaviť sa v niektorej zo špecializovaných parfumérii, a spýtať sa na vône, ktorým hovoríme niche.

Niche parfumy


Sú to parfumy menších značiek, vyrobené z prvotriednych ingrediencií. Vône, ktorými sa skutočne odlíšite. Ich cena býva síce vyššia, ale často vám vydržia dlhšie, pretože ich nemusíte používať veľké množstvo.

jak se vonet

Vstúpiť do parfumérie môžete pokojne aj bez jasnej predstavy o budúcej vôni. U nás napríklad typická návšteva začína rozhovorom, v ktorom sa snažíme zistiť, ktorý typ vône by vám mohol byť príjemný. Máte radi vône kvetinové alebo citrusové? Alebo sa prikláňate k vôňam korenistým? Zákazníkom vždy ukážem najrôznejšie typy vôní a podľa ich reakcií sa spoločne „preňucháme“ k tomu správnemu parfumu.

Ako postupovať pri výbere vône

Či už vyberáte medzi neobvyklými niche parfumami, alebo sa rozhodujete medzi niektorými známymi značkami, bude sa vám hodiť poznať zopár pravidiel.

Pri hľadaní vône myslite na zvolené množstvo druhov parfumov, ktoré sa chystáte oňuchať. Menej je v tomto prípade niekedy viac. Vaše čuchové bunky by mohli byť pri väčšom množstve presýtené a nos zmätený. Práve preto je dôležitá schopnosť predajcu naviesť vás k „vašim“ vôňam čo najkratšou cestou. Dôležitým faktorom pri výbere vône je vyskúšanie parfumu na svojej pokožke.

Skúšajte na vlastnom tele! Testovacie papieriky sa na začiatku hodia, pretože všetky parfumy naraz si na seba naniesť nemôžete. Keď ale máte pocit, že ste našli ten pravý, neodporúčam rozhodovať sa len na základe sympatií z testovacieho papierika. Na pokožke sa vôňa inak rozvonia a „hrá“ inými tónmi. Takými, ktoré papier nedokáže odhaliť.

Vyznajte sa v intenzite parfumov

Každý parfum sa skladá z troch hlavných častí: hlava – srdce – základ. Ingrediencie sa z nich uvoľňujú postupne, v priebehu niekoľkých minút alebo aj hodín.

jak se vonet

Preto by sa nikdy pri skúšaní parfumu nemali tieto časti zmiešať dokopy. Miesto, na ktoré ste si naniesli parfum, neotierajte a nechajte parfumové zložky voľne „pracovať“. Nebojte sa dať si na čas napríklad pri kúpe drahšieho parfumu. Aby ste spoznali všetky časti toho zvoleného, ňuchajte ho na svojom zápästí počas celého dňa.


Požiadajte o vzorku! Keď vám nejaká vôňa učaruje, ale nie ste si istý, nechajte si pár mililitrov odstreknúť ako vzorku, aby ste ju mohli v pokoji a nezmätený ďalšími vôňami vyskúšať. K nákupu sa potom môžete vrátiť neskôr, keď si budete istý.

jak se vonet

V rámci parfumov si môžete vyberať z ich rôznych koncentrácií. Medzi najnižšie patrí Eau d’Fraiche – vône jemné, vhodné na leto a obľúbené toaletné vody Eau d’Toilette, ktoré môžete smelo používať celoročne. K vôňam intenzívnejším potom radíme tie s označením Eau d’Parfum, u nás známe ako parfumovaná voda alebo parfum, s podielom vonných látok až 40 %. Špeciálnou kategóriou sú parfumové oleje, ktoré sa vtierajú do pokožky na väčšiu plochu tela a do končekov vlasov. Do vlasov sú veľmi obľúbené aj takzvané Body splash – veľké rozprašovače plné menej koncentrovanej vône.

Ako sa správne navoňať?

Vo všeobecnosti platí, že parfum nanášame na oblasti, kde nám pulzuje krv, pretože na týchto miestach sa jeho zložky lepšie uvoľňujú do okolia, teda najčastejšie na krk a zápästie. Niektoré ženy rady parfum aplikujú aj na podkolenné jamky – to hlavne v prípade, že vyrážajú von v kratšej sukni.


Neotierajte o seba zápästia! Veľa mojich zákazníkov a zákazníčok si automaticky nanesie parfum na zápästie a rozotrie ho tým druhým. To vždy odporúčam odnaučiť sa, pretože týmto trením parfum zbytočne zahrejete a potom sa nemusí rozvíjať tak, ako má. Ak si ale chcete takto rozdeliť parfum na obe ruky, môžete k sebe na sekundu zápästia mierne priložiť.

Pri niektorých parfumoch je potrebné dať si pozor, aby po nich nezostala škvrna na oblečení, prípadne aby ste si nezničili šperky. Ja sa preto najčastejšie navoniam hneď ráno, ešte kým si všetko oblečiem. Niekedy si ale parfum dopĺňam aj počas dňa, keď mám pocit, že už jeho vôňa nie je taká intenzívna, ako by som si priala. S týmto ale opatrne, pretože ako určite sami viete, váš čuch na rovnakú vôňu postupom času mierne privykne a aj keď vy už ju možno necítite, vaše okolie áno. A nikto nechce byť cítiť ako „chodiaca parfuméria“. :-)


Ako skladovať parfumy? Ideálne tak, aby na ne nesvietilo slnko a nezažívali veľmi veľké teplotné výkyvy. Hlavne teplo im nesvedčí. Na cesty je najlepšie odstreknúť si parfum do malého cestovného flakónu. Nielenže ušetríte miesto v batožine, ale tiež zvyšok vašej obľúbenej vône zostane doma v bezpečí.

Myslite na to, že podľa „parfumovej etikety“ by ste svojou vôňou nemali nikoho obťažovať a ideálne by mala byť cítiť vo vašej tesnej blízkosti, nie niekoľko metrov okolo.

A keď už máte svoj parfum vybraný a chcete, aby na vás vynikol a voňal skutočne dlho, skúsení parfuméri odporúčajú parfum nanášať na miesta, na ktoré chceme dostávať bozky. To ale podľa mňa môže byť trošku sporné, pretože parfumy síce krásne voňajú, ale s chuťou to už také slávne nie je… tento bod teda nechám na vás. :-)

-Hana Neubertová, spolumajiteľka obchodu Myskino

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články