Práve čítate

Bláznivo farebné vlasy sú šik v každom veku. Ako na ne?

7991  
Zdieľať: 

Bláznivo farebné vlasy sú šik v každom veku. Ako na ne?

Asi už ste zaznamenali, že v posledných rokoch sa farebné vlasy netýkajú už len bláznivých „pankáčov“ alebo dievčat v puberte. Na ulici bežne stretávam dámy v kostýmoch aj mamy s kočíkmi, ktoré nosia vlasy v najrôznejších farbách.

28. 12. 2019 5 min. čítania Jana Duffková
Bláznivo farebné vlasy sú šik v každom veku. Ako na ne?

Farebným vlasom som prepadla aj ja. Je to stále ešte trošku bláznivá móda, ale určite už nie tak neobvyklá.

Vážne je v pohode vyjsť na ulicu s fialovou, modrou, ružovou farbou…?

Či je to v pohode, to záleží na každom človeku, v čom sa cíti dobre. A pokiaľ sa cítite dobre, keď máte ružové vlasy, je podľa mňa úplne super ich bez hanby nosiť. Ja mám najradšej práve ružovú alebo odtiene fialovej. Vlastne sa mi striedajú obdobia, kedy ma bavia prírodné vlasy (to mám práve teraz) a obdobia, kedy sa cítim na niečo šialenejšie.

Zo začiatku som nebola taká odvážna, je to už pekných pár rokov dozadu a to sa ešte tak bežne farebné vlasy nenosili. Preto som volila len melíry, farebné končeky alebo podfarbenie. Keď som sa prvýkrát odhodlala nechať si nafarbiť na ružovo takmer celú hlavu, zo začiatku som si vyberala pastelové odtiene, ktoré nie sú také krikľavé. A keď už si človek zvykne, naraz sa mu bez obáv z reakcií okolia dobre chodí aj v niečom výraznejšom. Nebudem ale klamať, občas sa mi stalo, že sa za mnou niekto otočil s nelichotivým pohľadom, ale väčšinou sa to týkalo skôr staršej generácie, pre ktorú, chápem, môžu byť farebné vlasy možno stále poburujúce. :-)

Ako ich nosiť tak, aby boli naozaj šik?

Aby na človeku vyzerali farebné vlasy dobre, je podľa mňa potrebné trošku tomu prispôsobiť šatník. To je samozrejme veľmi individuálne a každý to vníma inak. Podľa môjho názoru sú dva smery: buď nosiť oblečenie a doplnky vo veľmi neutrálnych farbách (šedá, čierna, biela), alebo naopak vyberať si extra bláznivé kúsky.

Keď príde na účes, tam asi nie je jeden konkrétny, ktorý by sa dal určiť ako „ten najlepší“ pre farebné vlasy, ale vo všeobecnosti je určite fajn nosiť vlasy umyté a upravené. To nakoniec platí asi v každom prípade.

 

View this post on Instagram

 

Rybana. 🐟 🖤 🖤 🖤 #copanky #vlasy #colourbynikola #fialovevlasy #unicornhair #pinkhair #ruzovevlasy #barevnevlasy

A post shared by Jana Duffková (@janaduff) on

Ako sa dopracovať k farebným vlasom?

Získať vysnívaný odtieň môže byť hlavne zo začiatku oriešok. Dá sa to zvládnuť aj doma, ale aspoň pre prvých pár farbení by som odporučila vyhľadať odborníka, aj keď to nie je lacná záležitosť. Existujú dokonca aj špecializované kaderníctva, ktoré sa priamo zaoberajú vytváraním neobvyklých farieb vlasov.

Základom je pripraviť na farbenie vlasy odfarbením (pokiaľ teda nemáte od prírody snehovo biele vlasy). Či už zvolíte pastelové, alebo výraznejšie farby, je potrebné mať svoje vlasy vopred odfarbené a to ideálne do chladnejšieho odtieňa. Ako kvalitne budete mať pripravený základ, tak kvalitne dosiahnete požadovanú farbu. Pokiaľ si napríklad budete priať žuvačkovo ružové vlasy, ale základ vlasov bude odfarbený do žltkavých odtieňov, nakoniec môžete skončiť s ryšavou. A pokiaľ si vlasy neodfarbíte, možno vám farba nechytí vôbec.  Ďalšou výhodou návštevy kaderníctva je to, že okukáte techniku práce s farbou a nabudúce už možno aj doma budete vedieť, ako na to.

Ilustračné foto

Ideálny variant je teda začať s kaderníčkou, kúpiť si farby, ktoré používa a s nimi potom vlasy dofarbovať doma, kým sa ku kaderníčke zase vypravíte napríklad pre oživenie blonďatého základu.

Pokiaľ chcete vidieť viac, mám na svojom instagramovom profile Stories z procesu u kaderníčky, tak sa pozrite. :-)

Ktoré farby sú dobré a kde ich zohnať?

Keď máte správne odfarbený základ a chcete skúsiť zafarbiť si vlasy doma, alebo chcete iba oživiť farbu od kaderníčky, prichádza na rad otázka, akú farbu použiť. Farby už sú u nás celkom dobre dostupné, niektoré sa predávajú aj v drogériách. Je to dosť o skúšaní, čo vám bude vyhovovať.

Ja mám 3 obľúbené značky, ku ktorým sa rada vraciam, ale kým som si ich vybrala, niekoľkokrát som sa „spálila“ a skončila s vlasmi, ktoré sa mi nepáčili.

Moje vyskúšané značky


Moja obľúbená značka je Maria Nila, čo sú voňavé masky na vlasy, ktoré zároveň dokážu farbiť. Od tejto značky používam ružovú a k nej si kupujem neutrálnu na miešanie svetlejších odtieňov. Druhá obľúbená značka je J Beverly Hills, ku ktorej ma priviedla kaderníčka Nikola, ktorá mi vytvorila ten najkrajší farebný účes, aký som kedy mala. Farby, s ktorými som začínala a stále sa k nim občas rada vraciam, sa volajú Directions.

Výhodou je, že farby pre tento typ farbenia väčšinou neničia vlasy a často majú dokonca vlastnosti ošetrujúcich masiek. Kde teda farby kupovať? Najlepšie je kúpiť farbu priamo u kaderníčky, ktorá vám pomohla so štartom, alebo sa pozrieť na špecializované e-shopy.

Tipy pre farbenie doma

  • Ja to robím tak, že si najskôr dobre umyjem vlasy šampónom a presuším ich uterákom. Potom už len do vlasov rovnomerne nanesiem farbu s pomocou štetca, vmasírujem ju, aby sa dostala ku všetkým vlasom a hotovo.
  • Farby, ktoré používam, pôsobia zároveň aj ako kondicionér, takže ich nakoniec už len opláchnem.
  • Keď počas farbenia budete pozorovať, ako vám odtieň „chytá“, myslite na to, že keď  si vlasy opláchnete a vysušíte, bude farba o niečo svetlejšia. Preto sa nezľaknite a určite nechajte farbu pôsobiť dostatočne dlho.
  • Určite si nezabudnite obliecť staré tričko, pretože farby sa nedajú vyprať a tiež je fajn natrieť si uši, čelo a krk vazelínou – keď farbou „pretiahnete“, pôjde vám potom bez problémov umyť.
  • Čo sa týka samotnej farby, radšej použite viac ako menej, aby ste sa vyhli fľakatým vlasom. Väčšina farieb sa dá riediť kondicionérom, čím môžete dosiahnuť svetlejšie odtiene. Niektoré značky dokonca predávajú aj neutrálny odtieň, ktorý je na riedenie rôznych odtieňov priamo vyrobený.
  • Vždy, keď začínam používať farbu, ktorú ešte tak dobre nepoznám, vyskúšam ju najskôr len na jednom prameni, aby som sa uistila, do akého odtieňa mi chytí. Až potom sa pustím do celej hlavy.
Ilustračné foto

Ako sa o farebné vlasy starať?

Farebné vlasy sa vo všeobecnosti rýchlo vymývajú; pastelové odtiene ešte viac ako „klasická“ farba. S každým umytím budete, hlavne zo začiatku, pravdepodobne pociťovať, že vám farby blednú. Na druhej strane – keby sa vám nepodarilo vychytať správny odtieň, aspoň nemusíte prepadať panike, pretože to nie je nastálo. :-)

Mne farba väčšinou vydrží asi 4 týždne a potom už je potrebné ju oživiť. Určite sa oplatí kúpiť si špeciálny šampón na takto farbené vlasy, pretože sa vám farba bude vďaka jeho vlastnostiam vymývať pomalšie.

A čo vy? Láka vás móda bláznivo farebných vlasov?

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články