Práve čítate

Ako na kruhy pod očami? Toto hovorí kozmetička o radách z internetu, ako sa ich zbaviť

20440  
Zdieľať: 

Ako na kruhy pod očami? Toto hovorí kozmetička o radách z internetu, ako sa ich zbaviť

Na to, ako vyzmizíkovať kruhy pod očami, existuje nespočetne veľa babských rád. Fungujú? A čo na ne hovorí kozmetička?

16. 11. 2020 7 min. čítania Marie Bezděková
Ako na kruhy pod očami? Toto hovorí kozmetička o radách z internetu, ako sa ich zbaviť

Aj keď nebývam často unavená alebo nevyspatá, kruhy pod očami ma trápia už roky – a nakoniec, aspoň občas sa objavia u každého z nás.

Na „opuchnuté oči“ je rád plný internet. Čomu z toho veriť? O tom som sa radšej poradila s profesionálkou. Spoločne s kozmetičkou Pavlínou Krutskou z Prahy sme sa podrobnejšie pozreli na tipy, ktoré sa na internete najčastejšie opakujú:

Zázračná uhorka

Večer pred spaním si priložte na oči na kolieska nakrájanú šalátovú uhorku. Zaťažiť ju môžete vatovým tampónikom namočeným v studenej vode alebo kockami ľadu. Nechajte pôsobiť aspoň päť minút.

Jak na kruhy pod očima

Názor kozmetičky:

Na uhorku nedám dopustiť. Kedykoľvek mám možnosť, prikladám si pásiky šupky z uhorky na tvár či dekolt. Šťava z uhorky pôsobí chladivo a upokojuje pleť. Zmierňuje opuchy tváre a poslúži ako rýchla a dostupná pomoc na unavené oči, keď máte málo spánku alebo sa dlho pozeráte do obrazovky počítača. Výhodou je, že sa dá použiť na každý typ pleti. Či už máte suchú alebo mastnú, vždy pocítite úľavu.

Ako funguje na mňa:

Uhorka je skvelá! Nakrájala som ju na tenké kolieska a dala na pol hodinku do chladničky, až potom som ju priložila na kruhy pod očami. Keď som uhorku použila prvýkrát, už počas prvých desiatich minút som pocítila výraznú chladivú úľavu. Za ďalších pár minút už bola pleť mierne vyrovnaná, navyše aj hebká a svieža. Milo ma prekvapilo, že uhorka moju pleť nevysušila, aj keď inak má k tomu sklony. Odteraz už vždy, keď pripravujem zeleninový šalát, si nechám kúsok uhorky na „liečbu“ kruhov pod očami. :-)

Maska z kávy

Jednu lyžičku kávovej usadeniny zmiešajte so štvrtinou lyžičky mletého čierneho korenia a polovicou lyžičky kokosového oleja. Zmes naneste na postihnuté miesto, nechajte päť minút pôsobiť a potom očistite vatovým tampónom.

Názor kozmetičky:

Opatrná by som bola s čiernym korením v oblasti očí, mohlo by dráždiť a ak by sa dostalo priamo do očí, je to veľmi bolestivé.

Ako funguje na mňa:

Kokosový olej mám veľmi rada kvôli jeho vôni aj skvelým účinkom (u mňa hlavne na vlasy), aj tak som sa tejto masky celkom bála – a právom. Štvrtina lyžičky mletého čierneho korenia je naozaj veľa, a nezachránil to ani voňavý kokos, ani moja obľúbená káva. Už po troch minútach s maskou na tvári ma začali páliť oči, takže som ju radšej umyla skôr. Kruhy pod očami sa mi potom zdali menšie, ale moja citlivá pleť reagovala na čierne korenie začervenaním. Toto už radšej skúšať nebudem.

Studené čajové obklady

Používajú sa na kruhy pod očami spojené aj s opuchmi. Ako na ne? 2 sáčky zeleného alebo bieleho čaju niekoľko minút lúhujte v teplej vode. Potom z nich vytlačte prebytočnú tekutinu a nechajte ich v chladničke na 15 – 20 min. Umyte si tvár studenou vodou a potom ju usušte. Priložte sáčky pod oči a nechajte 15 – 20 min pôsobiť. Potom si znovu opláchnite tvár studenou vodou. Toto urobte 2 – 3x denne.

Názor kozmetičky:

Čaj pôsobí na pleť naozaj dobre, zvnútra aj zvonka. Zelený čaj alebo matcha čaj zlepšuje metabolizmus tukov, pôsobí proti voľným radikálom, tz. spomaľuje starnutie pleti. Tento čajový obklad môžete aplikovať kedykoľvek, keď máte čas a náladu, určite si tým neublížite, dôležité je hlavne to, aby boli čajové sáčky dobre vychladené. Ale dlhodobo by som čaj užívala skôr ako kvalitný nápoj.

Ako funguje na mňa:

Toto je jednoducho paráda. Chladivé čajové sáčky na mňa pôsobili podobne ako uhorka – pleť po nich bola svieža, jemná, vypätá (ako zamlada :-) ). Pravda ale je, že aby bol efekt dlhodobejší, musela som si sáčky priložiť trikrát za deň – a až večer som mala pocit, že by som mohla smelo vyraziť na večierok s tým, že vďaka vyhladenej pleti pod očami vyzerám o pár rokov mladšia. Efekt jednej aplikácie čajových sáčkov vydržal teda v mojom prípade naozaj len krátko.

Na kruhy pod očami používajte sáčkové čaje, ktoré obsahujú kofeín, triesloviny (taníny) alebo antioxidanty. Práve vďaka týmto látkam zostane pokožka okolo očí svetlá.

Zemiakové obklady

Plátok rozkrojeného zemiaka priložte na obe oči a nechajte pôsobiť aspoň štvrť hodinku. Zemiak dokáže zmierniť opuch, ale tiež miesta pod očami opticky zosvetlí.

Názor kozmetičky:

O blahodarnom účinku zemiakovej šťavy viem, ale osobnú skúsenosť s ňou nemám. Viem, že sa odporúča na mastnú aj unavenú pleť. Asi by som zemiak skôr nastrúhala a aplikovala cez gázu alebo jemné plátno. Svojim klientkam vždy hovorím, aby vyskúšali všetko, čo je im blízke a majú k tomu dôveru, ale aby vždy dali na svoj subjektívny pocit. Nič nie je univerzálne prospešné pre všetky.

Ako funguje na mňa:

Keďže mám suchšiu pleť, nie je to práve rana do čierneho. Už chápem, prečo sa zemiaky používajú hlavne na mastnú pleť – tú moju totiž dehydratovali tak, že efekt na kruhy pod očami bol sotva postrehnuteľný. Pre ženy s mastnejšou pleťou môžu byť zemiaky dobrým riešením, ja ich ale budem od svojej pleti radšej držať ďalej.

Pyré z avokáda

Na mechy pod očami zaberá aj avokádo. Večer si pripravte husté pyré, ktoré potom nanesiete na okolie očí. Nechajte pôsobiť cez noc a ráno umyte alebo jemne zotrite namočeným vatovým tampónikom s trochou pleťového mlieka.

Názor kozmetičky:

Avokádo je malý veľký zázrak. Už jeho krémová konzistencia napovedá, že je pre pleť ako stvorené. Do roztlačeného avokáda pridávam pár kvapiek citrónovej šťavy. Dvadsať minút postačí, pleť opláchnite vlažnou vodou.

Ako funguje na mňa:

Ak máte problém spať na chrbte ako ja, nie je nanášanie pyré na tvár na noc práve najlepší nápad. :-) Túto myšlienku som radšej hneď vzdala, a vyskúšala som recept kozmetičky – roztlačené avokádo s kvapkou citrónovej šťavy. Natiahla som sa s „kašičkou“ na tvári na dvadsať minút, potom všetko opláchla vlažnou vodou. Musím povedať, že avokádo ma príjemne prekvapilo. Kruhy pod očami boli po použití menej výrazné, pleť jemná a hladká, a to skoro po celý deň. Za mňa je to určite tip, ktorý stojí za vyskúšanie. Výsledok? Lepší ako som čakala.

Z komentárov Pavlíny Krutskej som pochopila, že ani skúsené kozmetičky nie sú vysadené len na výrobky kozmetického priemyslu. Ak teda bojujete s kruhmi pod očami rovnako ako ja, uhorku, čaj alebo avokádo určite vyskúšajte.

Ako pri akejkoľvek kozmetike aj tu platí, že to, čo zaberá u jedného, nemusí mať žiaduci efekt u druhého. Odporúčam teda postupne skúšať, čo pleti najviac prospieva, a hlavne sa nenechať odradiť tým, že výsledky nevidíme okamžite. Tie sa totiž u prírodných produktov prejavujú až s odstupom času, rovnako ako pri klasickej kozmetike z drogérie.

Čo robiť, keď nič nezaberá

Niekedy môžu byť sklony k tvorbe kruhov pod očami dedičné, alebo za nimi môže byť úplne iný problém.

Ak s tmavými kruhmi a opuchmi bojujete dlhodobo bez väčšieho úspechu, zvážila by som úpravu životosprávy: mne sa napríklad osvedčilo, keď som počas testovania prírodných produktov začala dôslednejšie dodržiavať pitný režim. Ak by ale ani to nezabralo, obrátila by som sa radšej na lekára. Kruhy pod očami sa totiž môžu tvoriť aj v prípade, že máme narušený metabolizmus alebo iný zdravotný problém.

Vďakabohu za korektor

Na rozdiel od mužov máme tú výhodu, že väčšinu kozmetických nedokonalostí môžeme zakryť make-upom. Platí to samozrejme aj pre kruhy pod očami, s ktorými si najlepšie poradí korektor.

Kozmetičky sa zhodujú v tom, že jeho odtieň by mal byť o trochu svetlejší ako naša pleť, a teda aj make-up, ktorý bežne používame. Z vlastní skúsenosti ale viem, že aj tak je pomerne ťažké trafiť správny odtieň. Preto si korektor kupujem vždy len v parfumériách, kde si pre istotu nechám poradiť od vyškoleného personálu. Korektory sa snažím veľmi nestriedať, ale vždy vyberám tie tekuté, ktoré sa nedrolia a neusadzujú v záhyboch jemnej pleti pod očami. Pri troche trpezlivosti a kreativity sa potom dá docieliť to, že kruhy pod očami nie sú takmer vidieť.


V oblasti očného okolia si všímame známky starnutia ako prvé. Pokožka je tu veľmi tenká a náchylnejšia na pôsobenie vonkajších vplyvov. Zmeny tu môžeme pozorovať už vo veku 25 – 30 rokov.

Rýchlosť starnutia v tejto oblasti súvisí aj s genetickou predispozíciou, ale zhruba od tohto veku postupne dochádza k pomalšej obnove kožných buniek, zníženej tvorbe lipidov. To pozorujeme ako suchšiu a hrubšiu pokožku, ktorá získava až papierový vzhľad.

Ďalšou príčinou starnutia pokožky v oblasti očí sú procesy, ktoré sa dejú v hlbších vrstvách. Dochádza tu k úbytku kolagénu, zníženiu hladiny elastínu a nastáva zníženie krvného obehu. Tieto zmeny pozorujeme ako oslabenie pružnosti pokožky a vznik jej farebných zmien.

V ďalších rokoch dochádza k postupným zmenám aj v najspodnejšej vrstve kože, v podkoží, zníži sa množstvo tukových buniek a začnú vznikať hlboké vrásky. Všetky tieto zmeny sú urýchlené aj vonkajšími vplyvmi prostredia, ako je slnečné žiarenie, fajčenie a hormonálne zmeny.

Pre zlepšenie a spomalenie týchto pochodov v antiaging medicíne s úspechom využívame mezoterapiu, výplne kyselinou hyalurónovou a na potlačenie hlbokých mimických vrások aj aplikáciu Botulotoxínu.

— MUdr. Zuzana Kolací, špecialista antiaging medicíny, Kožná ambulancia Říčany

Vyspite sa do ružova

Vyspite sa do ružova

Pohodlné pyžamo, príjemné obliečky a ďalšie dôležité veci pre pokojný spánok nájdete na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články