Práve čítate

Recept na tapiokový puding – ľahká a rýchla desiata alebo dezert

16589  
Zdieľať: 

Recept na tapiokový puding – ľahká a rýchla desiata alebo dezert

Jeden čas som ho videla azda všade. Tapiokový puding sa u nás dostal na výslnie spoločne so zvyšujúcou obľubou zdravého stravovania. Naučte sa ho pripravovať aj doma!

4. 1. 2021 3 min. čítania Inspired Kitchen
Recept na tapiokový puding – ľahká a rýchla desiata alebo dezert

Nie som odborník, takže nebudem hodnotiť výživové údaje, ale po chuťovej stránke si naozaj zaslúži pozornosť. Je to ďalšie spestrenie jedálnička a v kombinácii s kokosovým mliekom a sladkým mangom má schopnosť preniesť chuťové bunky do exotických diaľok.

Čo to vlastne tá tapioka je? Tapioka je škrob, ktorý sa získava z koreňa manioku. Ten rastie v Južnej Amerike, Afrike a v Ázii. Vo všetkých týchto oblastiach tvorí celkom základnú potravinu. Jej výhodou je, že neobsahuje lepok, takže je často súčasťou práve bezlepkového varenia a pečenia.

Tapiokové perly, múka a škrob

Tri produkty z tapioky, s ktorými ste sa už možno stretli.

Asi najznámejšou formou sú tapiokové perly, z ktorých sa pripravujú rôzne pudingy a dezerty. Dajú sa nájsť ako vo svetlej, tak aj v tmavej verzii. Obe sa vyrábajú z bielej dužiny manioku, len tie tmavé sú dochutené tmavým trstinovým cukrom. Používajú sa do Bubble Tea – do čajov, ktoré širokou slamkou pijete práve spoločne s tapiokovými perlami. Vyrábajú sa v niekoľkých veľkostiach. Do čaju sa väčšinou používajú tie väčšie, kým na puding sa hodí ich drobná verzia.

Ďalším produktom z tapioky je tapioková múka a škrob. Múku môžete použiť na zahusťovanie omáčok alebo pri pečení bezlepkového pečiva. Tapiokový škrob využijete v kuchyni úplne rovnako ako škrob zemiakový alebo kukuričný.

Kde sa dajú produkty z tapioky kúpiť? Nájdete ich v obchodoch so zdravou výživou, v ázijských potravinách, ale videla som ich aj v regáloch väčších a vybavenejších supermarketov. Vždy v oddelení so zdravými potravinami. A ak ich nenájdete ani tam, prehľadajte internetové e-shopy.

Ako na tapiokový puding?

Asi najobľúbenejším spracovaním perál je tapiokový puding, ktorý ponúka už pripravený aj rad reštaurácií a obchodov, hlavne tých špecializovaných na ázijskú kuchyňu.

Najčastejšie ho vídam v kombinácii s kokosovým mliekom a mangom, ale mám osobne vyskúšané aj ďalšie kombinácie. Napríklad spoločne s rozmixovanými lesnými plodmi je výborný, skvelo fungujú aj sladké broskyne a ak ste na čokoládu, môžete primiešať aj kakao alebo hotový puding čokoládou poliať. V spojení s pistáciami a pomarančovou kôrou je to úplne dokonalý dezert.

8 tipov, ktoré sa vám budú hodiť pri príprave pudingu:

  1. Perly je dobré vopred (napríklad v mlieku) namočiť kľudne aj na noc, potom sa budú variť o polovicu kratšie – namiesto obvyklých 15 – 20 minút len zhruba 10.
  2. Pomer je obvykle 1 diel suchých perál na 8 dielov tekutiny. Priveďte k varu a počas varenia neustále miešajte, aby sa neprichytili. Dôležité je tiež varenie na nízkej teplote.
  3. Pri príprave skúste namiesto vody či kravského mlieka použiť napríklad mlieko kokosové alebo mandľové. Ja osobne puding varím najčastejšie pol na pol s vodou a kokosovým mliekom, s ktorým mi chutí najviac.
  4. Pri výbere kokosového mlieka dajte pozor, aby neobsahovalo zbytočné konzervanty a malo čo najvyšší podiel kokosovej hmoty (minimálne 60 – 70 % jeho obsahu).
  5. Na dochutenie môžete použiť napríklad vanilkový extrakt, kakao, svetlý trstinový cukor alebo med.
  6. Puding nalejte do pohárov alebo misiek ihneď, ako sa perly dovaria. Chladnutím tuhne a horšie sa s ním manipuluje. Potom ho dajte do chladničky vychladiť.
  7. Ak sa rozhodnete pre kombináciu s mangom, dajte pozor na to, aby mango bolo úplne zrelé. Len ho rozmixujete na jemné pyré. Do pyré niekedy pridávam aj kvapku citrónovej šťavy, vďaka ktorej nezhnedne.
  8. Ak puding nezjete hneď, dajte ho do chladničky. Samotný v chladničke vydrží zhruba tak päť dní. S ovocným pyré by som so spotrebou neváhala a spotrebovala ho najneskôr do druhého dňa.

Tapioka je síce zdravá, ale celkom kalorická a výdatná. Obsahuje hlavne veľa sacharidov. Pozor by si teda na ňu mali dávať hlavne diabetici a ľudia, čo sa snažia schudnúť. Ja sama preferujem skôr malé množstvo, a to nepatrím ani do jednej skupiny. Aj to malé množstvo dosť zasýti, ale raz za čas samozrejme neuškodí. Puding je lahodný a osobne si ho veľmi rada dávam napríklad na raňajky. Potom mám istotu, že hlad nebudem mať až do obeda. :-)

Recept na tapiokový puding s mangovým pyré

Príprava pudingu vám zaberie asi 30 minút a ďalej počítajte s časom navyše na chladenie. Z uvedených ingrediencií pripravíte dve porcie.

Ingrediencie:

  • 50 gramov tapiokových periel
  • 200 ml vody
  • 200 ml kokosového mlieka (s min. obsahom 60 – 70 % kokosového extraktu)
  • 1 lyžica medu (alebo akéhokoľvek iného sladidla)
  • 1 stredne veľké zrelé mango
  • kokosové lupienky na ozdobenie

Postup:

  1. Perly namočte cez noc do vody.  Zmäknú a zdvojnásobia svoj objem.
  2. Ráno ich dajte do hrnca spoločne s kokosovým mliekom. Varte asi 8 – 10 minút, kým puding nezhustne.
  3. Stále ho miešajte, nech sa neprichytí. Oslaďte medom, nalejte do pohárov a dajte do chladničky vychladnúť.
  4. Mango ošúpte a zbavte kôstky. V mixéri ho rozmixujte na hladké pyré a nalejte do pohára na puding.
  5. Ozdobte kokosovými lupienkami.
Všetko na varenie a pečenie

Všetko na varenie a pečenie

Na Tchibo.sk nájdete všetko, čo sa vám bude hodiť v kuchyni.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články