Práve čítate

Domáce zázvorové a ďalšie „poldeci“. Vážne sú prospešné?

5107  
Zdieľať: 

Domáce zázvorové a ďalšie „poldeci“. Vážne sú prospešné?

Zdravé shoty alebo tiež poldeci zdravia sa stávajú hitom azda každej jesene či jari. Odporúčajú sa predovšetkým na posilnenie imunity. Je dobré ich do jedálnička zakomponovať? Alebo by sme tejto vlne nemali podliehať? Oplatí sa ich kupovať alebo je lepšie si ich pripraviť doma sami? A čo ďalšie na posilnenie imunity môžeme ešte urobiť?

30. 10. 2020 2 min. čítania Yummy Paleo
Domáce zázvorové a ďalšie „poldeci“. Vážne sú prospešné?

Také jedno malé zdravé „poldeci“ je v podstate koncentrované množstvo vitamínov a enzýmov, ktoré sa získa odšťavením ovocia, zeleniny, byliniek a koreňov. Tým pádom vám hneď musí napadnúť, že do seba vďaka tomu dostaneme o dosť viac, ako keby sme také množstvo potravín zjedli na jedno posedenie. Ale je to skutočne tak?

Ja si myslím, že žiadny ranný koncentrovaný drink nespasí naše zdravie, ak sa nezameriame na vyvážený jedálniček od základu založený na veľkom množstve zeleniny. Potom nám určite takéto doplnky môžu pomôcť zvládnuť náročné obdobie zaťažené stresom či prechladnutím.

Z čoho sa pripravujú?

Najčastejšie sa pripravujú z koreňov (zázvoru a kurkumy), z listovej zeleniny (kučeravý kel, špenát, mangold,…), z byliniek (petržlenová vňať, bazalka, koriander, či divoké byliny).

Na zmiernenie sa zase pridávajú citrusy (citrón, limetka, pomaranč, pomelo, grep) alebo šťavnaté ovocie ako jablká a hrušky. Zázvor je skvelý liek na nevoľnosť. Nielenže upokojuje žalúdok, ale tiež podporuje trávenie. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C a horčíka zvyšuje imunitu a bojuje proti infekcii. Dodáva tiež vitalitu a energiu, pomáha regulovať telesnú hmotnosť a udržovať duševnú pohodu. Preto keď cítim, že na mňa niečo lezie, pobolieva ma v krku alebo nie som „vo svojej koži“, použijem väčšinou ten.

To isté platí aj pre kurkumu. Do tzv. shotov (poldeci) alebo štiav, kde sa kurkuma nachádza, je dobré pridať aj štipku čerstvo namletého čierneho korenia, ktoré obsahuje piperín. Ten totiž znásobuje pozitívne účinky kurkumy. Ak nemáte prístup k čerstvej kurkume, použite pokojne práškovú v bio kvalite.

Ale poďme si povedať, že takéto výhody sa dajú získať aj z množstva ďalších dostupných zdrojov. Ja z nich mám najradšej napríklad domáce vývary, fermentovanú zeleninu, ak sa ponáhľam, tak aj ranné smoothie, či napríklad zlaté mlieko. Na všetko odo mňa dostanete návod nižšie. :-) A ideálne je tieto rôzne zdroje kombinovať a dopĺňať ich do nášho jedálnička pravidelne podľa potreby.

Prečítajte si tiež: Domáce fermentované limonády a fermentovaná zelenina sú skvelými pomocníkmi pri posilňovaní imunity.

Kedy a ako je najlepšie dopriať si zdravé poldeci?

Je dobré si shot dopriať hneď ráno po pohári čistej vody. Rovnako ako pri odšťavovaní, aj pri týchto poldeci používam lokálne a sezónne potraviny. A najradšej v bio kvalite alebo od farmárov – nestriekané.

Vitamíny urobia svoju prácu a dostanú sa presne tam, kam majú. Vzpružia telo a prebudia myseľ  – ja mám pocit, že oveľa viac ako ranná káva.

Najlepšie je pripravovať si takéto shoty v namáhavom období každý deň čerstvé. Keď ale nemám čas, pripravujem si ten najjednoduchší rovno vo väčšom množstve. Tým najjednoduchším mám na mysli veľký kus zázvoru so šťavou z citrónov. Zmesi na zdravé poldeci uchovávam v zatvorenej sklenenej fľaši, ale maximálne týždeň.

Poďme sa teraz pozrieť na možné varianty domácej prípravy:

  1. Odšťavte zhruba 2 cm ošúpaného zázvoru, pridajte šťavu z ½ citróna
  2. Odšťavte hrsť listov červenej kapusty, 1 jablko a zhruba 2 cm ošúpaného zázvoru
  3. Odšťavte ½ pomaranča, zhruba 3 cm ošúpanej čerstvej kurkumy a pridajte štipku čerstvo mletého čierneho korenia
  4. Odšťavte 1 mrkvu, zhruba 2 cm ošúpanej čerstvej kurkumy a pridajte štipku čerstvo mletého čierneho korenia
  5. Odšťavte 3 stonky stonkového zeleru, hrsť špenátu a 2 cm ošúpaného zázvoru

Pri domácej príprave sa nezaobídete bez odšťavovača. Ak budete chcieť využiť kupované fľaštičky, majte na pamäti, že pravdepodobne nebudete poznať kvalitu použitých potravín a často ani dátum výroby. Určite si dajte pozor na tie, ktoré vo svojom zložení obsahujú navyše cukor. Ten tam jednoznačne nepatrí, ale bohužiaľ sa takéto výrobky objavujú. Buďte tiež pripravení dať za jeden takýto drink čiastku od 1,5 do 3,5 eur.

Moje ďalšie obľúbené varianty zdravého pitia posilňujúceho imunitu

Pre mňa je to jednoznačne zlaté mlieko a domáci vývar. Rada si ale dám aj citrusové smoothie.

Zlaté mlieko sa pripravuje z orechového mlieka spolu s kurkumou. Najväčšiu parádu pre seba a deti ale urobíte s domácim vývarom, do ktorého už pri varení kľudne prihoďte kus zázvoru a podávajte ho čistý do hrnčeka namiesto čaju. Deti to budú v zime milovať rovnako ako vy. Pridať môžete aj čerstvý koriander.

Zakomponujte do svojho jedálnička pravidelne aj probiotický fermentovaný kvas z červenej repy. Alebo si pripravte hrejivé smoothie s pomarančom. Klasikou je tiež nakladaný zázvor v mede.

Recept na zlaté mlieko

Z uvedených ingrediencií si pripravíte jeden hrnček zlatého mlieka. Príprava je rýchla – zaberie len päť minút.

zdravé shoty

Ingrediencie:

  • 1 hrnček domáceho kešu mlieka (alebo iného rastlinného mlieka, vhodné je napr. mandľové, kokosové)
  • 1 lyžička medu – voliteľne
  • 1 lyžička čerstvej kurkumy
  • 1 lyžička čerstvého zázvoru
  • 1/2 lyžičky ghí (alebo masla)
  • 1/2 lyžičky kokosového oleja
  • Štipka škorice

Postup:

  1. V kastróliku si rozohrejte ghí, pridajte nastrúhanú kurkumu a zázvor, chvíľku restujte a potom zalejte mliekom.
  2. Prehrievajte a pred bodom varu zložte z plameňa. Pridajte med a kokosový olej a prešľahajte tyčovým mixérom na pár sekúnd.
  3. Nalejte do hrnčeka cez sitko a zasypte štipkou škorice. A podávajte.

Ako si to zjednodušiť?

Namiesto čerstvého zázvoru a kurkumy môžete pridať aj ½ lyžičky mletého sušeného zázvoru a 1 lyžičku mletej kurkumy. Korenie nasypte rovno do mlieka v kastróliku a spoločne prehrievajte, potom pridajte zvyšok ingrediencií a premixujte ponorným mixérom. Nemusíte cediť cez sitko pri servírovaní.

Kurací vývar so zázvorom

Príprava vývaru zaberie oveľa viac času ako príprava zlatého mlieka, ale určite sa oplatí. Variť môžete pokojne len 4 hodiny, ale ja vývar nechávam na ohni aj 24 hodín. Podľa tohto receptu pripravíte 3 litre.

Ingrediencie:

  • 1 celý kurací skelet od farmára
  • 4 kuracie stehná s kosťou a kožou od farmára/ alebo krídla
  • 1 lyžica jablčného octu
  • morská soľ – cca 2 lyžičky
  • cca 70 g čerstvého zázvoru
  • 1 cibuľa – ošúpaná a rozpolená
  • 5 hviezdičiek badiánu
  • 1 zvitok škorice
  • 12 guľôčok čierneho korenia
  • 3 – 3,5 l vody
  • Pri servírovaní: citrón/limeta

Postup:

  1. Vložte do hrnca skelet spolu so stehnami, zalejte vodou a priveďte k varu.
  2. Zázvor si pozdĺžne rozpoľte a ľahko ho naklepte tĺčikom na mäso. Spolu so škoricou, cibuľou a badiánom ho opražte nasucho na panvici. Rozvinú sa ich vône.
  3. Potom pridajte do hrnca opražený obsah panvice spolu s jablčným octom, soľou a korením, stiahnite plameň a varte 4 – 24 hodín (podľa vašich možností a preferencií).
  4. Prípadne vložte všetko naraz do pomalého hrnca, zvoľte si počet hodín a stupeň (I alebo II) a varte vývar v ňom. Za mňa – čím dlhšie, tým lepšie.
  5. Keď budete mať hotové, vývar sceďte cez nerezové sitko. Nalejte si ho do hrnčeka, zakvapnite šťavou z citróna alebo limety a vypite.
  6. Voliteľne pridajte aj koriander a chilli vločky. Čistý vývar skladujte v pohároch v chladničke maximálne 4 dni alebo ho zamrazte.

Môj tip k vývaru:

V prípade mrazenia nalejte vývar do pohára iba cca 4 cm pod okraj. Nebojte sa a pokojne si do vývaru pridajte namiesto škorice a badiánu pre nás typickejší bobkový list a nové korenie. Ale určite nezabudnite na záver pri servírovaní na limetu alebo citrón.

Smoothie s pomarančom

Smoothies sú stále veľmi obľúbené. Ja mám na jeseň rada to pomarančové, ktoré ma príjemne prehreje. Podľa môjho receptu pripravíte 2 porcie za päť minút.

zdravé shoty

Ingrediencie:

  • 1 veľký pomaranč
  • 1 mrkva
  • 1 mrazený banán – prípadne ale pokojne čerstvý
  • 1/4 hrnčeka kešu orieškov
  • 1 hrnček filtrovanej vody
  • ½ hrnčeka domáceho kuracieho vývaru (prípadne použite aj zeleninový)
  • 1 lyžička kurkumy – ak zoženiete čerstvú, tak použite cca 2 cm nastrúhaný kúsok
  • cca 1,5 cm kúsok čerstvého zázvoru
  • ¼ lyžičky kardamómu – voliteľne
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu – voliteľne

Postup:

  1. Pomaranč umyte, nakrájajte na silné pláty a odrežte šupku a dužinu vložte do nádoby mixéru.
  2. Očistite mrkvu, umyte a pokrájajte na ľubovoľne silné plátky a pridajte k pomaranču.
  3. Pridajte tiež všetky ostatné ingrediencie a mixujte 1 – 2 minúty dohladka, podľa výkonnosti vášho mixéra.

Zázvor v mede

Zázvorová pasta v mede sa skvelo hodí do čajov alebo zlatého mlieka, ale dá sa konzumovať aj surová.

Pripravte si zázvorovú pastu naloženú v mede. Očistite a najemno nastrúhajte čerstvý zázvor a pridajte med tak, aby bolo všetko ponorené a premiešané. Teda množstvo je úplne na vás.

Nechajte „fermentovať“ na linke 24 hodín. Potom pastu skladujte v chladničke.  Ak necháte zázvor v mede fermentovať na linke týždeň, už ho nepridávajte do teplých nápojov, ale konzumujte cca ½ lyžičky – lyžičku za surova. Takto po týždni je skutočne prefermentovaný. Skladujte potom tiež v chladničke.

Výbava do kuchyne

Výbava do kuchyne

Vyberte si pomocníkov do kuchyne na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články