Práve čítate

Návod na prípravu domácej kombuchy. Kvasenej limonády, ktorá je plná probiotík

14581  
Zdieľať: 

Návod na prípravu domácej kombuchy. Kvasenej limonády, ktorá je plná probiotík

Výrobu kombuchy som dlho odkladala, pretože som sa bála, že to bude zložité. Nakoniec som sa ale do toho pustila a jediné, čo ma mrzí, je to, že som odvahu nenabrala skôr. Zase taká veda to nie je!

7. 1. 2022 4 min. čítania Kateřina Kuranova
Návod na prípravu domácej kombuchy. Kvasenej limonády, ktorá je plná probiotík

Čo to vlastne kombucha je? Kvasený, prírodne perlivý nápoj, ktorý je zdraviu prospešný. Dnes už sa predáva v množstve kaviarní aj vo fľaštičkách v obchodoch. Jediné, čoho v ňom občas býva viac, ako by bolo nutné, je cukor. Ten je ale aj zásadnou surovinou, bez ktorej toto pitie nevyrobíte. Slúži ako potrava pre kvasinky. Doma si ale môžete postrážiť, že ho v nápoji bude len toľko, koľko je skutočne treba.

recept kombucha


Má pre nás veľa zdravotných benefitov, ale najznámejšia je preto, že je plná probiotík. Priaznivo pôsobí na črevnú mikroflóru, podporuje imunitu a dobré trávenie. Odporúča sa piť ju ráno nalačno v množstve 200 ml, potom pohár po každom jedle a ďalej podľa potreby a chuti. Ja kombuchu popíjam studenú aj ohriatu. Napriek tomu, že je kvasená, obsah alkoholu je minimálny, takže ju môžu aj deti.

Tri základné ingrediencie na výrobu kombuchy

Do základu budete potrebovať tri hlavné ingrediencie. Potom už sa môžete pustiť do procesu kvasenia.

1. Materská huba kombucha

Oficiálne to nie je huba, ale každý jej tak hovorí. Čo to teda je? Zmes kvasiniek, bakteriálnych kultúr a lišajníka. Tvar má podľa toho, v akej nádobe vyrástla. Je klzká, gumovitá a niekomu sa môže zdať odpudivá. Ale je živá. To je na tom to krásne.

Túto „hubu“ si môžete sami vyrobiť, ale na prvé pokusy je oveľa ľahšie ju kúpiť. Niekedy sa dá zohnať v predajniach so zdravou výživou, častejšie v e-shopoch. Tiež môžete skúsiť facebookové skupiny, kde sa s vami o kombuchu ďalší nadšenci radi podelia.

Počas kvasenia sa pri materskej „hube“ začne na hladine tvoriť nová. Z malých bubliniek sa bude postupne spájať, kým sa rozlezie po celom povrchu. Novej rastúcej huby sa neľakajte – najskôr to vyzerá, akoby sa v nápoji tvorili nejaké cucky, potom akoby na povrchu vznikala pleseň, ale toto všetko je ten správny proces. Nakoniec sú niekedy obe „huby“ oddelené, inokedy zrastú do jednej. V budúcnosti môžete pri výrobe použiť dokopy rôzne „huby“ z predošlých várok, maximálne ale 3 – 5 húb naraz. Po piatom použití hubu vyhoďte.

2. Cukor

Cukor je nevyhnutnou súčasťou, pretože kŕmi kvasinky. Vďaka nim sa nápoj okrem iného stáva perlivým. Určite tu ale nie je cukru toľko, aby ste sa toho museli báť – kvasinky väčšinu spotrebujú. Ja používam klasický biely.

3. Čaj

Niekto tvrdí, že je dôležité používať čierny, niekto zelený, iný ich kombinuje a ďalší hovorí, že je dobré čaje striedať, aby sa huba pekne nakŕmila a bola to pre ňu zmena. Nech vyberiete akýkoľvek, použite kvalitné čaje bez ďalších pridaných ingrediencií. Sypaný je tou najlepšou voľbou.

Nádoba by mala byť najlepšie sklenená, určite nie kovová, a hlavne čistá. Ja používam poháre od uhoriek s objemom aspoň 3 litre. Ak taký nemáte, mrknite do obchodu s domácimi potrebami. Dôležité je široké hrdlo pre ľahký prístup k hube a uzáver.

Návod na výrobu domácí kombuchy

Příprava vám zabere asi půl hodiny, ale počítejte, že pak se bude nápoj ještě asi 6 – 8 dní louhovat. Kromě uvedených ingrediencí mějte ještě po ruce sklenici na kvašení, papírové utěrky, jemné sítko, ubrousek na překrytí a čisté gumičky.

Ingrediencie na 3 litre nápoja:

  • materská kombucha
  • 270 g cukru
  • 300 ml nápoja z predošlej várky (tzv. naočkovaného čaju) alebo tekutinu, v ktorej ste materskú hubu kúpili
  • 5 lyžičiek čierneho alebo zeleného čaju (prípadne kombinácia)
  • nechlórovaná voda (balená, alebo dlhší čas odstáta vodovoda)

Pri príprave dbám na hygienu


Rovnako ako pri iných procesoch fermentácie, aj tu je hygiena dôležitá. Všetko musí byť perfektne čisté, bez stôp saponátov a baktérií. Pohár aj ďalšie pomôcky dôkladne umyte v ruke alebo v umývačke a poriadne opláchnite. Všetko môžete aj vyvariť. Pri výrobe majte vždy čisté ruky. Ja som si na kombuchu kúpila aj úplne novú varešku, ktorú som si označila a na nič iné ju nepoužívam. Pamätajte na to, že keď hygienu podceníte, môže sa celý proces zrenia zničiť.

Postup:

  1. 5 lyžičiek čaju zalejte horúcou vodou a nechajte 15 – 20 minút lúhovať v čistej nádobe (v inej, ako bude vaša kombucha neskôr kvasiť).
  2. Dôkladne vmiešajte cukor a kým sa úplne rozpustí, ešte niekoľkokrát prelejte pohár, ktorý máte pripravený na kvasenie, horúcou vodou, aby bol pred použitím dokonale čistý.
  3. Osladený čaj preceďte do pohára. Mal by siahať do časti, kde sa pri hrdle pohár zužuje.
  4. Prikryte pohár papierovou servítkou a zagumičkujte, aby dovnútra nemohla spadnúť žiadna nečistota. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
  5. Odkryte servítku a „naočkujte“ čaj. To sa robí tak, že do čaju prilejete nápoj z predchádzajúcej várky, asi 100 ml na 1 l čaju. Takže ak pripravujete 3 litre, tak pridajte 300 ml. Nápoj by mal teraz siahať asi 3 cm pod okraj hrdla.
  6. Na hladinu nápoja položte „hubu“. Nemal by sa zamieňať vršok a spodok huby, preto ju vždy ukladajte vrchom nahor. Niekedy vložená huba pláva po hladine, inokedy spadne na dno.
  7. Pred uložením hrdlo prikryte tenkou servítkou (aby mohol dovnútra prúdiť vzduch a nenapadal tam prach alebo hmyz) a upevnite gumičkou.
  8. Kvasenie bude trvať asi týždeň. Už po pár dňoch uvidíte, ako sa v nápoji tvoria bublinky. Čím dlhšie nápoj kvasí, tým viac ubúda cukru, pretože ho kvasinky spotrebovávajú. Keď spotrebujú všetok cukor, tak nápoj prestane perliť a z kombuchy sa stáva ocot. To je asi po dvoch týždňoch. Preto priebežne ochutnávam a začínam nápoj konzumovať vo chvíli, kedy najviac vyhovuje mojim chutiam.
  9. Po vytvorení kombuchy vyberte obe huby, pôvodnú aj dcérsku, umyte ich od kalu a aby ste ich uchovali na ďalšie použitie, tak ich ponorte čisté do naočkovaného čaju, viď body 1 – 5.
  10. Uchovávajte pri izbovej teplote v tme. Denné svetlo, dym a výpary z varenia kombuche nerobia dobre. Preto je dobré ju uložiť na miesto, kde sa s ňou nebude hýbať a kde bude mať pokoj na zrenie.
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články