Práve čítate

Upečte punčové rezy bez umelých farbív. Cukrárenský dezert, ktorý zvládnete ľahko aj doma

5071  
Zdieľať: 

Upečte punčové rezy bez umelých farbív. Cukrárenský dezert, ktorý zvládnete ľahko aj doma

Na jar ešte veľa krásnych bobúľ v záhradách ani v prírode nerastie, zato chutí na veselé dezerty je už dosť. Pripravila som preto pre vás recept na svieži variant klasického punčáku, farbený iba ovocím a samozrejme ovocným „punčom“. Žiari farbami, hriešne vonia a vzhľadom k vysokému obsahu cukru, troške alkoholu a absencii krémov vydrží, aj keď práve zasvieti slnko viac, ako by ste čakali.

30. 4. 2022 3 min. čítania Juliana, Maškrtnica.cz
Upečte punčové rezy bez umelých farbív. Cukrárenský dezert, ktorý zvládnete ľahko aj doma

Tiež ste ako deti milovali punčák? Ja veľmi! Aj keď… s rumom, ktorý obsahuje, mi to už spätne pre deti také vhodné nepripadá. Často sa ale stáva, že v týchto zákuskoch býva iba rumová aróma a tak budeme veriť, že práve taký mi v cukrárňach objednávali.

Ako farbím punčák a čím nahrádzam potravinárske farbivo

Punčové rezy bývajú často výrazne farbené potravinárskym farbivom. Ide to ale aj prírodnou cestou.

Možnosti farbenia punčáku sú v podstate dve:

  • Jedna spočíva v zafarbení častí cesta na ostro ružovú, žltú, časť ponechanú v prírodnom žlto-krémovom variante a následným prekvapkaním čistým rozvarom.
  • Druhá spočíva v premáčaní a zafarbení piškóty nálevom v rôznych farbách – buď rumovým zafarbeným rozvarom, punčom z malín alebo prípadne aj druhou farbou z pomaranča.

Tak či onak, piškóta hlavne nemôže zostať suchá. Ja som skúsila obe možnosti. Krajšie sa mi zdá piškótu zafarbiť vopred, pretože niekedy je nálev málo farebne intenzívny a inokedy síce farbí pekne, ale premáča sa rôzne fľakato aj do iných častí, ako by ste chceli. Ak vám nevyhovuje farbenie syntetickými farbivami, môžete rovnako ako ja použiť prášok z mrazom sušených malín, jahôd alebo ríbezlí.

Na začiatok by som asi neodporučila vzor šachovnice, teda na striedačku skladať rôzne pruhy zafarbeného cesta. Manipulácia s mokrým kusom lepkavej piškóty môže niekoho mierne podráždiť, aj keď ak by ste predsa len chceli, dobre sa prenáša pomocou tenkej dosky alebo cukrárskej karty.

Nezabudnite dezert zaťažiť!

Určite nepreskakujte finálne zaťaženie zákusku pred nanesením polevy – skúsila som to za vás. Zákusok sa potom rozpadá, a šachovnica o to viac, navyše sa potom chute tak dobre nerozložia.

Recept na domáci punčák

Môj punčák sa prelieva rumovým nálevom, aj keď pôvodne je názov od slova “punč”. Ten pravý nálev by tak obsahoval aj víno a korenie. Punčové rezy môjho detstva (a myslím, že aj vy také poznáte) ale voňajú skôr rumom.

Ingrediencie na jeden menší kus:

  • 4 vajcia
  • 200 g cukru
  • 200 g polohrubej múky
  • 1 g soli
  • 10 g prášku z mrazom sušených malín či ríbezlí

Ingrediencie na nálev:

  • 120 g mrazeného ovocia (maliny, zmes čiernych a červených ríbezlí alebo tzv. “lesná zmes”)
  • šťava z polovice pomaranča
  • 45 g cukru
  • 100 g vody
  • 60 g rumu

Ingrediencie na dokončenie:

  • 150 g ríbezľového alebo marhuľového (kyslejšieho) džemu na potretie
  • 1 lyžica nálevu a k nej šťava z 1 menšieho citróna
  • práškový cukor na polevu (asi 200 g – záleží, čo vstrebá šťava)
  • ak chcete čokoládové prskance, tak ešte 30 g čokolády a pár kvapiek oleja

návod na punčové řezy

Postup:

  1. Vajcia rozdeľte na žĺtky a bielky. Nechajte rozohriať rúru na 165 stupňov, horný a dolný ohrev.
  2. Z bielkov a štipky soli, prípadne aj ¼ cukru, vyšľahajte sneh (s cukrom je pevnejší, pripomína trochu penu na holenie).
  3. Žĺtky vyšľahajte do peny so zvyšným cukrom a na striedačku do nich po častiach stierkou vmiešajte múku a sneh.
  4. Cesto rozdeľte do dvoch rovnakých pekáčikov alebo iných menších foriem a ak chcete, polovicu cesta pred naliatím do pekáča zafarbite práškom z malín alebo iným farbivom.
  5. Pečte 35 – 45 minút a potom nechajte vychladnúť.
  6. Pripravte si punčový nálev tak, že uvaríte všetko okrem rumu (varením by prišiel o svoju chuť). Zmes potom prepasírujte cez sitko.
  7. Nakoniec pridajte rum a nechajte vychladnúť.
  8. Oba korpusy pozdĺžne prekrojte. Biely korpus odložte, budúci ružový korpus poriadne pomocou lyžice pokvapkajte nálevom – ale odložte si 1 – 2 lyžice na ružovú polevu.
  9. Skladajte na doske, na ktorú položíte papier na pečenie. Poradie: biely korpus – potrieť džemom – ružový korpus – prekvapkať polovicou nálevu a natrieť džemom – druhý ružový korpus, opäť prekvapkať zvyšným nálevom.
  10. Ako poslednú vrstvu nechajte biely korpus a ten položte hladkou stranou nahor.
  11. Navrch položte menšiu dosku a zaťažte celý dezert aspoň 2 kg závažím – napríklad balíkmi múky.
  12. Nechajte odpočinúť v chlade aspoň 3 hodiny alebo ešte lepšie celú noc. Počas toho posúvajte závažie podľa toho, ako sa bude zákusok kriviť. Ja v polovici času zákusok aj obrátim hore nohami a zaťažím ho z opačnej, pôvodne spodnej strany, ale nie je to nutné.
  13. Po odležaní zákusok preklopte na tortový podnos a vymiešajte z cukru, punčového nálevu a citrónovej šťavy hladkú polevu podobnú tej na medovníčky, ale o niečo redšiu. Podľa chuti pokvapkajte zákusok aj čokoládou.

Na záver už len zostáva nechať polevu pár minút zaschnúť a do ešte mäkkej vrstvy naznačiť rezy. Ja odporúčam krájať zákusok na menšie kusy, pretože správne punčové rezy sú naozaj sladké.

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Vychutnajte si svoju obľúbenú kávu ešte výhodnejšie! Ku dvom baleniam zrnkovej, mletej či instantnej kávy pridáme majiteľom TchiboCard to tretie, najlacnejšie, zadarmo.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články