Práve čítate

Trojmliečna torta je dezert, ktorý u nás všetci milujú. Skúste jej verziu s kávovým prelivom

2249  
Zdieľať: 

Trojmliečna torta je dezert, ktorý u nás všetci milujú. Skúste jej verziu s kávovým prelivom

Poznáte trojmliečnu tortu alebo Tres Leches? Nadýchaný piškótový korpus preliaty a nasatý sladkým kondenzovaným mliekom a vanilkou, nazdobený šľahačkovou čiapkou a opraženými plátkami mandlí. Podľa pôvodného receptu je perfektný, ale verzia s kávou mu smelo konkuruje.

25. 4. 2022 3 min. čítania Magdalena Kader Aghová
Trojmliečna torta je dezert, ktorý u nás všetci milujú. Skúste jej verziu s kávovým prelivom

Torta pochádza z Latinskej Ameriky a údajne sa v Mexiku robievala dokonca už v 19. storočí. Korpus na pastel de tres leches je úžasne vláčny a príjemne sladučký. Doslova sa rozplýva na jazyku. Na ľahkosti mu ešte dodáva nadýchaná šľahačka s vanilkou, ktorú by som teda mohla pokojne jesť aj samotnú. Torte nechýba ani chrumkavý element, a to opražené plátky mandlí. Podľa mňa je to ten typ zákuska, ktorý si nájde priaznivcov azda medzi všetkými. Takže ak pripravujete rodinné či iné stretnutie a neviete, aký dezert pripraviť, aby si pochutnal snáď každý, je toto skvelá voľba.

Základná podoba trojmliečnej torty je v podstate aj v tomto recepte. Stačí vynechať kávu. Má ale veľa ďalších variácií:

  • Orechy: Hotovú tortu môžete posypať najrôznejšími orechmi – nakrájanými nahrubo, na plátky alebo namletými. Perfektne sa hodia napríklad nesolené pistácie, ktoré tortu ozvláštnia zelenou farbou.
  • Ovocie: Niekedy zdobím malinami alebo iným bobuľovým ovocím, môžete ale pokojne použiť aj nakrájaný ananás alebo zrelé mango. Zaujímavé je tiež rozomlieť mrazom sušené jahody a tortu nimi jemne poprášiť.
  • Obmena mliečnej zmesi: Namiesto kondenzovaného nesladeného skúste použiť husté kokosové mlieko z plechovky.  Zaujímavú chuť dodá aj vmiešanie rumu. A viete, čo je asi ako jediné lepšie ako slávny trojmliečak? Všetci milovníci karamelu budú so mnou súhlasiť, že je to štvormliečak – navyše s karamelizovaným kondenzovaným mliekom (nájdete ho aj pod názvom dulce de leche).
  • Kakaový korpus: Niekedy pripravujem aj čokoládovú verziu, kedy do cesta na korpus pridávam holandské kakao. Pre extra kakaovú chuť ho potom primiešam aj do mliečnej zmesi na preliatie.

Ako na tortu nanášam krém?

Pri príprave dezertov sa rada hrám so zdobením a nie je tomu inak ani pri torte Tres Leches.

Okrem skúšania vyššie uvedených obmien zdobenia skúšam aj rôzne formy natierania krému. Ak nie ste príliš zdobiace typy, rovnako ako ja, postačí vám na jeho nanášanie len stierka, pomocou ktorej krém rozotriete. Nie je to žiadna veda, jednoducho to stačí urobiť rustikálne tak, aby sa vám torta páčila. Prípadné nedostatky môžete zakryť práve ovocím alebo orieškami. Čo torta, to originál.

Kreatívne typy sa tu ale môžu dosť vyhrať napríklad pomocou cukrárskeho vrecka. Naplníte ho krémom a potom už je na vás, ako veľmi sa s dekoráciou budete chcieť pohrať. Vyberať môžete z rôznych nástavcov, alebo ich môžete aj kombinovať. Zdobenie vám uľahčí otočný tanier, vďaka ktorému si môžete ľahko tortu natočiť z tej strany, z ktorej práve potrebujete.


Ak sa chcete pustiť do 
zdobenia so špičkou a neviete, ktorú vybrať, mrknite do článku plného tipov práve na zdobenie pomocou cukrárskeho vrecka.

Recept na trojmliečnu tortu

Recept sa skladá z troch častí. Najskôr upečiete korpus, ten potom zalejete mliečnou zmesou a na záver ho ozdobíte šľahačkovým krémom a mandľami.

Ingrediencie na cesto:

  • 160 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 5 vajec izbovej teploty
  • 1 vanilkový struk
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • 125 ml slnečnicového oleja + na vytretie tortovej formy s priemerom 25 cm

Ingrediencie na preliatie:

  • 400 g kondenzovaného sladeného mlieka
  • 340 g kondenzovaného nesladeného mlieka
  • 135 ml smotany na varenie
  • 10 g instantnej kávy (asi 3 lyžice)

Ingrediencie na dokončenie:

  • 300 ml smotany na šľahanie
  • 50 g práškového cukru
  • semienka z 1 vanilkového struku
  • 35 g opražených mandľových plátkov

 Postup:

  1. Začnite prípravou cesta. Najskôr zmiešajte všetky suché ingrediencie okrem cukru, teda hladkú múku, semienka z 1 vanilkového struku a 1 balenie prášku do pečiva.
  2. Oddeľte bielky od žĺtkov. Vyšľahajte žĺtky do krémovej konzistencie (malo by to trvať cca 5 minút). Potom k nim začnite postupne prišľahávať 50 g práškového cukru. Odporúčam šľahať elektrickým šľahačom.
  3. Vyšľahajte bielky do tuhého snehu a následne k nim opatrne vmiešajte zvyšok práškového cukru na cesto.
  4. Zmiešajte vyšľahané žĺtky s bielkami  a potom opatrne vmiešajte aj suché ingrediencie a olej.
  5. Cesto vlejte do vymazanej formy na tortu. Pečte vo rúre vyhriatej na 180 stupňov 25 minút.návod na dort
  6. Medzitým zmiešajte všetky ingrediencie na preliatie.
  7. Korpus nechajte vychladnúť a potom ho vyklopte z formy. Formu vysteľte potravinárskou fóliou a vráťte do nej korpus, ten potom poprepichujte vidličkou alebo špajľou na čo najviac miestach do hĺbky.
  8. Poprepichovaný korpus polejte mliečnou zmesou. Dajte do chladničky na minimálne 30 minút, ideálne na celú noc.třímlékový dort
  9. Pred podávaním vyšľahajte smotanu, vmiešajte semienka z vanilkového struku a 50 g práškového cukru.
  10. Odležanú tortu vyberte z formy a potrite šľahačkou zo všetkých strán. Posypte opraženými mandľami a servírujte.

Ak nechcete potierať tortu zo všetkých strán, potom ju pri kroku 7 nevracajte do pôvodnej formy, ale postavte ju do hlbšieho taniera alebo pekáča, ktorý má priemer o 1 – 2 centimetre viac ako samotná torta. Potom už postupujte podľa pôvodného plánu s tým rozdielom, že šľahačku nanesiete len navrch a tortu budete servírovať a krájať priamo v tanieri. Držím palce, nech sa vám podarí a verím, že vám zachutí.

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Vychutnajte si svoju obľúbenú kávu ešte výhodnejšie! Ku dvom baleniam zrnkovej, mletej či instantnej kávy pridáme majiteľom TchiboCard to tretie, najlacnejšie, zadarmo.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články