Práve čítate

Lasagne 3x inak: Klasické, vegetariánske aj úplne bez múky

1672  
Zdieľať: 

Lasagne 3x inak: Klasické, vegetariánske aj úplne bez múky

Nedávno sme sa s manželom vrátili zo slnečného Talianska, odkiaľ tento božský pokrm pochádza. Ja som v Ríme lasagne samozrejme ochutnala a pokúsila som sa im recept čo najviac priblížiť, aby ste si aj vy mohli vyčarovať trochu toho Talianska. U nás je známa predovšetkým klasika s mletým mäsom. Ja som ale pre vás pripravila aj recept na vegetariánske lasagne so špenátom a tiež verziu úplne bez múky. V tej široké cestoviny nahrádzajú plátky opečeného baklažánu.

29. 4. 2022 5 min. čítania Romana Böhmová
Lasagne 3x inak: Klasické, vegetariánske aj úplne bez múky

Keď sa povie lasagne, možno si ako prvé predstavíte už hotový pokrm – voňavý pekáč zapečených cestovín. Pravdou ale je, že sa tak nazývajú už cestovinové plátky samotné. Sú to široké cestoviny obdĺžnikového tvaru a môžete ich kúpiť sušené, čerstvé alebo si pripraviť domáce.

Recept na cesto na domáce cestoviny nájdete v jednom z našich starších článkov. Lasagne by ale mali byť naozaj tenké, preto odporúčam púšťať sa do nich doma skôr v prípade, že máte strojček na cestoviny, ktorý cesto naozaj dobre „vyvaľká“.

Základný princíp klasických zapečených lasagní spočíva v prekladaní vrstiev cestovín bešamelom a najčastejšie bolonskou omáčkou. Variantov je ale veľa. Či už použijete čerstvé cestoviny, alebo tie sušené, pred pečením ich nepredvárajte. Skladajte ich do vrstiev v pôvodnom stave tak, ako ich vybalíte. Nemusíte sa báť – počas pečenia krásne zmäknú, ak dáte pozor na to, aby boli po celej ploche pokryté omáčkou alebo bešamelom. Ideálne je použiť formu, do ktorej cestoviny rozmerom dobre sadnú. Ak ale takú nemáte, nič sa nedeje. Lasagne môžete bez problémov aj nakrájať (čerstvé) alebo nalámať (sušené) podľa potreby.

Čo je to bešamel?


Bešamelová omáčka pôvodne patrí predovšetkým k základom francúzskej kuchyne, ale nielen v Taliansku už je tiež dávno „ako doma“. Pripravuje sa z masla, múky, mlieka a muškátového orieška. Podľa konzistencie môže byť základom omáčok aj polievok, poslúži ale aj do príloh alebo k mäsu. Má vážne široké využitie. Odporúčam vyskúšať napríklad zapečený karfiol s bešamelom a výrazným syrom, to je úplná dobrota.

Recept na klasické lasagne s mletým hovädzím mäsom

Tento variant býva najobľúbenejší a ja sa vôbec nedivím. Na klasiku jednoducho nič nemá.

Ingrediencie na mäsovú zmes:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 cibuľa
  • 2 stredné mrkvy
  • 3 jarné cibuľky (prípadne 2 stopky stopkového zeleru)
  • 80 g paradajkového pyré
  • 1 plechovka krájaných paradajok
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Ingrediencie na bešamel:

  • 50 g masla
  • 50 g hladkej múky
  • 500 ml plnotučného mlieka
  • soľ
  • muškátový oriešok

Ďalšie ingrediencie:

  • cestoviny lasagne
  • parmezán

Postup:

  1. Na rozohriatu panvicu nalejte trošku olivového oleja a sprudka orestujte mleté mäso.
  2. Pridajte najemno nakrájanú cibuľu, na rezance nakrájanú mrkvu a na plátky nakrájanú jarnú cibuľku. Restujte ďalšie 2 – 3 minúty. Potom primiešajte paradajkové pyré a krájané paradajky.
  3. Podľa chuti osoľte a okoreňte a nechajte na nízkom stupni 20 – 30 minút zľahka prebublávať.
  4. Medzitým si pripravte bešamel. Na panvici si rozpusťte maslo a vmiešajte hladkú múku, aby vznikla zápražka. Nalejte do nej mlieko a miešajte metličkou tak dlho, kým nevznikne hladký a hustý bešamel, ktorý necháte ešte asi 2 minúty prevariť. Potom podľa chuti osoľte a pridajte štipku muškátového orieška.
  5. Na dno zapekacej misky naneste vrstvu mäsovej zmesi, na tú položte plátky lasagní, pridajte vrstvu bešamelu, vrstvu mäsovej zmesi a posypte lyžicou nastrúhaného parmezánu. Vrstvenie opakujte, kým všetko nespotrebujete.
  6. Lasagne dokončite vrstvou bešamelu a mäsovej zmesi, ktorú posypte parmezánem.
  7. Zapekaciu misku zakryte alobalom a potom všetko pečte na 180 °C asi 45 – 50 minút. Na záver zložte alobal a nechajte ešte asi 10 minút piecť, aby bola horná vrstva pekne dozlata.


Ak pekáč lasagní nestíhate zjesť, rozdeľte ich na jednotlivé porcie a zamrazte. Najlepšie je, ak máte domácu vákuovačku a môžete ich zataviť, aby nenapáchli ostatnými potravinami v mrazničke, ale poslúži aj škatuľka alebo zip vrecko. Keď ich potom budete chcieť z mrazničky vybrať a podávať, rozohrejte rúru na 180 °C a vložte do nej lasagne priamo z mrazničky, vybalené a v pekáčiku. Zakrátko sa pekne prepečú a chutia rovnako skvelo, ako keď boli čerstvé.

Vegetariánske lasagne so špenátom a ricottou

Napriek tomu, že doma mäso jeme, nemusíme ho mať stále a rada tak pripravujem aj lasagne vo vegetariánskej verzii. Tá najlepšia je podľa mňa práve so špenátom. Ak by vám pri tomto recepte ale mäso predsa len chýbalo, môžete skúsiť mleté kuracie alebo rybu.

Ingrediencie na špenátovú časť:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 200 g baby špenátu
  • soľ a čierne korenie

Ingrediencie na bešamel:

  • 30 g masla
  • 30 g hladkej múky
  • 300 ml plnotučného mlieka
  • soľ
  • muškátový oriešok

Ďalšie ingrediencie:

  • plátky lasagní
  • parmezán
  • 150 g ricotty

Postup:

  1. Na panvici rozohrejte olivový olej a orestujte na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu.
  2. Keď cibuľa zozlatne, pridajte baby špenát a nechajte ho na panvici „zavädnúť“. Ak pustí trochu vody, restujte tak dlho, kým sa nevyparí. Nakoniec zmes osoľte a okoreňte podľa chuti.
  3. Pripravte si bešamel. Na panvici rozpusťte maslo a vmiešajte do neho hladkú múku, aby vznikla zápražka. Prilejte mlieko a miešajte metličkou tak dlho, kým nevznikne hladký hustý bešamel. Ešte asi 2 minúty prevarte.
  4. Podľa chuti bešamel osoľte a pridajte štipku muškátového orieška.
  5. Na dno obdĺžnikovej zapekacej formy dajte tenkú vrstvu bešamelu, na ňu položte plátky lasagní, pridajte zase vrstvu bešamelu, špenátu a posypte lyžicou nastrúhaného parmezánu. Takto opakujte aj ďalšie vrstvy, kým všetko nespotrebujete.
  6. Lasagne dokončite vrstvou bešamelu a ricotty a posypte ju parmezánom.
  7. Zapekaciu misku zakryte alobalom a všetko pečte na 180 °C asi 35 – 45 min, potom odstráňte alobal a pečte ďalších asi 10 minút dozlata.

Prirodzene bezlepkové baklažánové „lasagne“ – bez cestovín

Človek by si mohol povedať, že baklažánové lasagne sú taký diétny variant klasických lasagní. A keby sme slovíčkarili, dokonca by sa ani lasagnami správne nazývať nemali. Skôr sú to také príbuzné receptu Melanzane alla Parmigiana. Ja vám ale úprimne poviem, že ich mám ešte radšej ako tie klasické. A ak budete robiť grilovačku, skúste ich pripraviť ako prílohu k mäsu alebo k syru halloumi, je to úplne dokonalá kombinácia.

Ingrediencie na základ:

  • 1 červená cibuľa
  • 1 lyžica olivového oleja + na vytretie pekáčika
  • 1 lyžička nasekaných čerstvých byliniek (tymian, rozmarín, atď.)
  • 2 plechovky krájaných paradajok
  • 2 stredné baklažány
  • soľ

Ingrediencie na dokončenie:

  • 125 g mozzarelly
  • 200 g syra Feta
  • čerstvá bazalka

Postup:

  1. Baklažány nakrájajte na asi 0,5 cm silné plátky (ideálne je použiť mandolínu). Plátky z oboch strán posoľte a nechajte ich 15 – 20 minút takzvane vypotiť.
  2. Medzitým si pripravte paradajkový základ. Na 1 lyžici olivového oleja orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď bude zľahka zarestovaná, pridajte krájané paradajky z plechovky a čerstvé bylinky. Túto zmes necháte 10 – 15 minút na miernom plameni prebublávať, aby trochu zhustla.
  3. Baklažány papierovou utierkou z oboch strán osušte a na panvici ich nasucho opečte z oboch strán.jak vypotit lilek
  4. Syry nastrúhajte na hrubom strúhadle. Pekáčik vytrite olivovým olejom a naskladajte do neho vrstvu baklažánov, na ktorú pomocou naberačky nalejte paradajkovú zmes. Tú zasypte polovicou nastrúhanej fety. Nahor ešte pridajte lístky čerstvej bazalky.
  5. Ďalšiu vrstvu opakujte s tým, že použijete namiesto fety celú dávku mozzarelly.
  6. Poslednú vrstvu zakončite zvyškom syra feta, len už nedávajte bazalku, pretože by sa v rúre spálila.
  7. Pečte na funkciu horkovzduch pri teplote 180 °C,  25 – 30 minút. Po upečení nechajte zľahka vychladnúť a ozdobte bazalkou..

Tak ktoré si vyberiete? Alebo vyskúšate všetky? Držíme palce, aby sa vám podarili.

Všetko na varenie a pečenie

Všetko na varenie a pečenie

Na Tchibo.sk nájdete všetko, čo sa vám bude hodiť v kuchyni.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články