Práve čítate

Recept na jedny z najlepších palaciniek. Krásne vláčne, s kávovým krémom a chrumkavou grilážou

5265  
Zdieľať: 

Recept na jedny z najlepších palaciniek. Krásne vláčne, s kávovým krémom a chrumkavou grilážou

Palacinky sú podľa mňa dokonalým dezertom, predovšetkým keď ho potrebujete pripraviť na poslednú chvíľu. Pridajte k nim domácu griláž a kávový krém z mascarpone a šľahačky. Takéto palacinky hravo nahradia aj tortu, ktorej prípravou by ste v kuchyni strávili oveľa viac času.

27. 4. 2022 3 min. čítania Magdalena Kader Aghová
Recept na jedny z najlepších palaciniek. Krásne vláčne, s kávovým krémom a chrumkavou grilážou

Recept na tieto mäkučké palacinky mám od mojej kolegyne, ktorá sa inšpirovala v kuchárke od Julie Child, ale za tie roky, čo ich robí, si recept už trochu poupravila. Je teda naozaj osvedčený, prešiel mnohými testovaniami. Bol pôvodne hrnčekový, ja som ale všetko odmerala, aby bol čo najpresnejší. Ak však nemáte doma váhu alebo sa vám ju jednoducho nechce vyťahovať, zachovala som aj hrnčekové množstvo. Okrem cesta na palacinky nájdete v mojom článku aj recept na domácu griláž a kávový krém, takže môžete pripraviť plnohodnotný a chuťovo vyladený dezert.

Recept na mäkučké palacinky

Tieto palacinky sú naozaj vláčne a mäkučké. Vôbec jedny z najlepších, aké som kedy vyskúšala. Tajomstvo tkvie v tom, že cesto dobre drží pokope, aj keď ho na panvicu nanesiete len v tenkej vrstve. Skvelú konzistenciu majú palacinky aj vďaka tomu, že sa vysmážajú iba nevyhnutne dlhý čas. Nesmú začať hnednúť.

Ingrediencie:

  • 250 ml mlieka (hrnček mlieka)
  • 250 ml vody (hrnček vody)
  • 350 g polohrubej múky (2 hrnčeky polohrubej múky)
  • 20 g masla + maslo na smaženie palaciniek
  • Štipka soli
  • 4 vajíčka
  • Semienka z 1 vanilkového struku

Postup:

  1. V mise pomocou metličky premiešajte mlieko, vodu, rozpustené maslo, vajíčka a štipku soli.
  2. Za stáleho šľahania postupne pridávajte múku a potom vanilku. Keby sa vám predsa len urobili v ceste hrudky, môžete ich rozmixovať tyčovým mixérom.
  3. Nepriľnavú panvicu ľahko potrite maslom a nalejte na ňu 3/4 naberačky cesta. Cesto sa musí rozliať po celej ploche, ale nesmie byť veľmi hrubé.
  4. Palacinky smažte do svetlej farby. Nesmú byť príliš hnedé, inak nebudú vláčne. Po opečení palacinky ukladajte na vedľajší tanier, kde ich môžete druhým tanierom priklopiť. Zostanú vďaka tomu dlhšie teplé a ešte viac zvláčnejú.

Recept na domácu griláž

Griláž je základným stavebným kameňom každého cukrára. Už ste si niekedy túto dobrotu z karamelu a orieškov skúsili pripraviť doma? Nemusíte sa báť, v podstate nie je čo pokaziť. Iba si musíte dať pozor, aby ste nespálili karamel, a potom s ním pracujte celkom rýchlo, aby nestuhol skôr, ako potrebujete.

Táto karamelovo-oriešková dobrota sa používa napríklad do krémov alebo korpusov dezertov, ale môžete si ňou posypať napríklad ovocné guľky, zmrzlinu, šľahačku, lievance, wafle, palacinky, čo vám napadne. Dezertu to dodá chrumkavosť, čo ja milujem všade.

Tradične sa robí z lieskových orechov, použiť ale môžete aj mandle, arašidy, vlašské orechy alebo napríklad pekanové orechy. Ja som si ho urobila o trochu viac a prebytok som dala do malého vzduchotesného pohára. Mám ho na linke a občas ho otvorím, keď si ešte nejakú dobrotu potrebujem vylepšiť. Najčastejšie teda ráno, ovsenú kašu. Griláž tiež môžete dať do pekného pohára a darovať ho niekomu ako jedlý darček.

Ingrediencie:

  • 170 g cukru (kryštál)
  • 100 g lieskových orechov

Postup:

  1. Na panvici krátko opražte orechy. Potom ich trením v utierke olúpte.
  2. Cukor vsypte na čistú panvicu a na miernom plameni miešajte, kým sa z neho nestane hnedý karamelový sirup. Potom vmiešajte olúpané orechy.
  3. Zmes rozprestrite na plech vystlaný papierom na pečenie. Nechajte chvíľu vychladnúť, aby cukor stuhol.
  4. Stuhnutú zmes nalámte na kocky. Dajte ich do výkonného mixéra a rozmixujte na prášok alebo rozdrvte na hrubšiu zmes.
  5. Zvyšky karamelu na panvici stačí zaliať horúcou vodou a za chvíľku sa rozpustí. Takže aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, umyť to ide ľahko.

Rôzne hrubá griláž

Ja som griláž rozomlela v mixéri úplne na prášok, ale konzistenciu si môžete prispôsobiť podľa seba. Ak ju chcete hrubšiu, rozdrvte ju napríklad valčekom. Tiež môžete upraviť pomer ingrediencií v recepte. Ja som dala celkom dosť cukru – môžete ho ubrať a mať griláž viac orieškový.

domácí griliáš

Kávový krém z mascarpone nielen na palacinky

Kávový krém z mascarpone celý dezert posunie na takú úroveň, že by sa podľa môjho názoru mohol podávať aj v najlepších reštauráciách. Pred servírovaním ho ale ochutnajte, či je pre vás dostatočne sladký, a prípadne ho trochu prislaďte.

Ingrediencie:

  • 200 g mascarpone
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 80 ml silnej kávy (odporúčam použiť 2 kapsuly)
  • 80 g práškového cukru

Postup:

  1. Vyšľahajte smotanu dotuha.
  2. K vyšľahanej smotane postupne pridávajte ďalšie ingrediencie – najskôr cukor, potom kávu a nakoniec mascarpone. Šľahajte, kým sa všetky suroviny neprepoja.

Teraz máte všetky časti dezertu pripravené a môžete sa pustiť do servírovania. Palacinky môžete s krémom klasicky zatočiť, poskladať ich do trojuholníčka alebo ich navrstviť do výšky ako tortu. Griláž nasypte navrch. Nielenže dezert krásne ozdobí, ale bude aj príjemne chrumkať.

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Vychutnajte si svoju obľúbenú kávu ešte výhodnejšie! Ku dvom baleniam zrnkovej, mletej či instantnej kávy pridáme majiteľom TchiboCard to tretie, najlacnejšie, zadarmo.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články