Keď som na kaleráb prestala pozerať len ako na osviežujúcu a chrumkavú zeleninu, ktorá sa je surová, prinieslo to do plachiet mojich stálych receptov čerstvý vietor, ktorý som už nepustila. Pokrmov s kalerábom je naozaj veľa. Vrhnite sa do experimentovania! Ak ale najskôr chcete ísť na istotu, vyskúšajte niektorý z týchto troch receptov, za ktoré dám ruku do ohňa.
Veľa ľudí varí z kalerábu okrem iného preto, že má málo kalórií a dokáže rôzne jedlá v tomto ohľade odľahčiť, napríklad aj pri keto diéte. Skvelá je napríklad kalerábová kaša namiesto zemiakovej. Nemusí to byť ale len príloha. Z kalerábu ľahko vyčarujete aj plnohodnotné hlavné jedlo, často vegetariánske. Môžete ho zapekať (k takému ale pridávam slaninu alebo kúsky kuracieho mäsa a navrch výrazný syr), pripraviť ako minútku na smotane a zadělávaná kaleráb je zase super rýchly a nepotrebujete naň skoro žiadne ďalšie ingrediencie. Kaleráb tiež môžete vydlabať a zapiecť ho takto v celku naplnený zmesou zo syra, vajec, byliniek a nadrobno nakrájanej zeleniny podľa vlastnej chuti. A čo s vydlabaným „zvyškom“? Nastrúhať a pripraviť nátierku, alebo zamiešať do šalátu!
Ako olúpať kaleráb?
Nelúpem len maličké kaleráby, ktoré ešte majú hornú vrstvu mäkkú. Klasické a väčšie kúsky naopak lúpem vždy, pretože v hornej vrstve majú veľa vlákien, ktoré hrýzť nechcete. Zrežte vrchnú a spodnú časť a pomocou ostrého noža postupne túto vrstvu odlúpnite. Väčšinou to ide ľahko, ale niektoré kúsky sú pevnejšie a potom je potrebné všetko jednoducho okrájať. Neodporúčam to ale robiť škrabkou na zemiaky.
Recept na kalerábové placky
Placky sú vďačné jedlo, ktoré mám rada nielen ja, ale hlavne môj malý syn. Dajú sa dobre zabaliť aj na cesty ako desiata. Ja ich robievam na panvici, ale môžete ich zapiecť aj v rúre. Len ich v polovici pečenia nezabudnite obrátiť, aby boli zlaté z oboch strán.
Ingrediencie na placky:
- 300 g kalerábu
- 100 g balkánskeho syra
- 1 vajce
- 50 g hladkej múky (špaldovej)
- 2 lyžice nasekanej pažítky
- soľ
- čierne korenie
- prepustené maslo
Ingrediencie na dip:
- 1 kyslá smotana
- soľ
- čierne korenie
- pažítka
- niekoľko kvapiek citróna
Postup:
- Kaleráb si olúpte a nastrúhajte nahrubo. K tomu najemno pristrúhajte balkánsky syr.
- Pridajte vajce a všetko dobre premiešajte.
- Nakoniec primiešajte múku a nasekanú pažítku a podľa chuti osoľte a okoreňte.
- Na panvici si rozohrejte lyžičku prepusteného masla a opekajte na ňom placky z oboch strán dozlata.
- Na dip si dajte do misky kyslú smotanu a podľa chuti ju osoľte a okoreňte. Nakoniec pridajte nasekanú pažítku a všetko dochuťte niekoľkými kvapkami citróna.
Listy nevyhadzujem!
Úplne všetky nadzemné časti kalerábu sú jedlé a inak to nie je ani s listami. Využívam ich do všetkých receptov, do ktorých by som dala napríklad kapustu. A môj tip? Upečte si z listov kalerábové chipsy! Ďalšie tipy na využitie listov zo zeleniny nájdete v jednom zo starších článkov.
Recept na kalerábovú kapustu
Keď si opäť budete doma robiť bravčové výpečky, skúste k nim tento môj recept na kaleráb na spôsob kyslej kapusty. Príjemne vás prekvapí!
Ingrediencie:
- 2 lyžice prepusteného masla
- 3 šalotky (alebo 2 stredné cibule)
- 1 lyžica hladkej múky
- 500 – 600 g kalerábu
- soľ
- drvená rasca
- na dochutenie cukor a ocot
Postup:
- Na panvici rozohrejte prepustené maslo a nechajte na ňom zosklovatieť najemno nakrájanú šalotku alebo cibuľu.
- Keď je šalotka alebo cibuľa hotová, pridajte múku a miešajte, kým nevznikne svetlá zápražka.
- Kaleráb olúpte a nastrúhajte nahrubo. Pridajte ho do základu a ochuťte všetko soľou a drvenou rascou.
- Duste pod pokrievkou asi 10 – 15 minút alebo do zmäknutia. V prípade potreby ľahko podlejte horúcou vodou.
- Keď je kalerábová kapusta hotová, môžete ju dochutiť trochou cukru a octu.
Recept na krémovú kalerábovú polievku s pancettou
Kalerábový krém je rovnako jednoduchý ako väčšina ostatných polievok podobného druhu. Nezabudnite jednotlivé porcie ozdobiť chrumkavými ingredienciami a dodať tak polievke zaujímavú štruktúru.
Ingrediencie:
- 2 lyžice prepusteného masla
- 2 – 3 šalotky
- 1 lyžica hladkej múky
- 500 – 600 g kalerábu
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na šľahanie (môžeme vynechať)
- soľ, čierne korenie
- pancetta
- klíčky
Postup:
- Na panvici rozohrejte prepustené maslo a nechajte na ňom zosklovatieť najemno nakrájanú šalotku.
- Keď je šalotka hotová, pridajte múku a miešame, kým nevznikne svetlá zápražka.
- Kaleráb si olúpte a nastrúhajte nahrubo. Pridajte ho k zápražke a ochuťte soľou a čiernym korením.
- Všetko zalejte vývarom a varte 15 – 20 minút. Nakoniec polievku rozmixujeme pomocou tyčového mixéra na hustý krém.
- Pridajte smotanu a nechajte ešte krátko povariť.
- Každú porciu ozdobte orestovanou pancettou a čerstvými klíčkami. Môžete tiež pridať opečené krutóny z pečiva.
Čo sa ešte hodí vedieť o kaleráboch
- Malé kúsky majú jemnejšiu a veľké zase výraznejšiu chuť.
- Kaleráb skladujte v chladničke. Vydrží pokojne mesiac (ale listy spotrebujte hneď)!
- Dá sa aj mraziť – ideálne nakrájaný na kocky a krátko povarený.
A teraz už sa môžete pustiť do varenia. Prajem vám dobrú chuť a verím, že aj vo vašom jedálničku si táto dobrota nájde stále miesto.
Čítajte tiež: Karfiol 10× inak, keď už nechcete mozoček ani vyprážaný
Všetko na varenie a pečenie
Na Tchibo.sk nájdete všetko, čo sa vám bude hodiť v kuchyni.