Práve čítate

3 najlepšie domáce burgery: Vyšperkovaný hovädzí, morčací s ajvarom a odľahčený bez pečiva

1298  
Zdieľať: 

3 najlepšie domáce burgery: Vyšperkovaný hovädzí, morčací s ajvarom a odľahčený bez pečiva

Grilovacia sezóna je tu! Burgery k nej neodmysliteľne patria a tak mám pre vás hneď niekoľko receptov, ktoré určite využijete. Ponúkam vám tri varianty burgerov a tipy, ako ich obmieňať, ako prepiecť mäso, ako pripraviť tú najlepšiu domácu žemľu, aj veľa nápadov na omáčky.

18. 5. 2022 5 min. čítania Magdalena Kader Aghová
3 najlepšie domáce burgery: Vyšperkovaný hovädzí, morčací s ajvarom a odľahčený bez pečiva

Nadýchané žemle na klasické burgery

Žemľu na burger si samozrejme môžete kúpiť už hotovú v obchode a uľahčiť si tak prácu. Ja si ju ale v tomto prípade dobrovoľne a rada pridám. Odmenou mi je krásne nadýchaná žemlička, po ktorej to doma vonia ako v pekárni. A pravdupovediac, príprava tejto žemle nie je nič náročné.

Ingrediencie (na 6 žemlí):

  • 325 g hladkej múky
  • 210 ml mlieka
  • 25 g cukru krupice
  • 60 g rozpusteného masla
  • 30 g droždia
  • 7 g soli
  • 1 veľké vajce + 1 malé vajce na potretie
  • sezamové semienka na posypanie

Postup:

  1. Do ohriateho mlieka (ale nech nie je horúce) rozdrobte droždie a pridajte cukor. Prikryte utierkou a nechajte odstáť asi 15 min.
  2. Premiešajte hladkú múku so soľou. Pridajte rozpustené maslo, vajce a vzídený základ s droždím. Umieste do hladkého cesta – v robote by vám to malo zabrať asi 6 minút, ručne približne 8. Cesto sa bude lepiť.
  3. Cesto prikryte a nechajte kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  4. Vykysnuté cesto rozdeľte na 6 dielov. Každý ešte ručne na pomúčenej doske umieste, aby ste ho zbavili bublín. Cesto sa bude lepiť, ale nepridávajte viac múky, ako je treba, aby ste s ním mohli pracovať.
  5. Vytvarujte žemľu a dajte ju na plech na papier na pečenie. Takto postupujte so všetkými dielmi a nechávajte medzi nimi rozstupy.
  6. Žemle na plechu prikryte a nechajte ešte asi 15 minút dokysnúť.
  7. Žemle potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte sezamovými semienkami. Pečte na 180 stupňov 13 minút.


Kým žemle využijete na burger, pozdĺžne ich rozkrojte ostrým nožom na pečivo. Každú polovicu potom na reze opečte na panvici alebo na grile. Môžete ju predtým tiež potrieť trochou masla.

Hovädzí burger – ako naň?

Táto klasika je určite môj favorit. Najlepší efekt dosiahnete, keď budete mäso pripravovať na liatinovej panvici alebo na grile. Ak ich ale doma nemáte, tak odporúčam burgery neopekať príliš sprudka a pridať na panvicu aj trochu oleja.

Čo sa týka mäsa, najradšej si ho meliem doma z tučnejšieho kúska (vyberám také, ktoré má okolo 20 % tuku). Pred začiatkom opekania si ujasnite, ako veľmi chcete mať burger prepečený. Úplne, stredne, alebo do ružova? Podľa toho budete mäso opekať 2 – 8 minút z každej strany. Záleží ale tiež na hrúbke a veľkosti mäsa (ktorú prispôsobte veľkosti žemle), takže presný čas si budete musieť odskúšať. Keď bude mäso hotové podľa vašich predstáv, odporúčam nedávať ho hneď do žemle, ale nechať ho chvíľu odpočinúť. Pustí totiž veľa šťavy, ktorá by vám mohla robiť so žemľou galibu.

Najradšej ich okrem mäsa plním zeleninou – skvelý je ľadový šalát, paradajky, cibuľa a kyslá uhorka. Môžete tiež pridať opečenú slaninu, volské oko a najrôznejšie syry. Napríklad parmezánový chips! Nastrúhajte parmezán a na papier na pečenie ho nasypte do niekoľkých kôpok. Krátko zapečte, nechajte vychladnúť a potom môžete pridávať chrumkavé placky do žemle.

Chuť ešte môžete doladiť omáčkou. Za mňa je super aj jednoducho potrieť jednu polovicu žemle horčicou a druhú kečupom, ale ak chcete niečo viac gurmánske, môžete si urobiť omáčku napríklad z majonézy, kečupu, horčice, soli a sušeného cesnaku/cibule. Všetko premiešajte a potrite tým obe časti burger žemle. Do burgeru sa ale skvelo hodí napríklad aj barbecue omáčka alebo cibuľové čatní. Môžete však pridať aj domácu majonézu alebo guacamole.

Ingrediencie (na 4 porcie):

  • 800 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1,5 lyžice horčice
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • 4 plátky čedaru
  • Ďalšie doplnky na servírovanie podľa vašej chuti

Postup:

  1. V mise zmiešajte hovädzie mäso s horčicou a prelisovaným strúčikom cesnaku.
  2. Vytvarujte 4 burgery a dajte ich na 30 min. do mrazničky.
  3. Rozpáľte gril alebo liatinovú panvicu, burgery z oboch strán osoľte a okoreňte a sprudka opečte.
  4. Keď budete mäso piecť z druhej strany, pridajte navrch plátok čedaru, ktorý sa krásne roztečie, kým sa mäso dorobí.
  5. Burger žemle rozrežte napol a krátko opečte. Potom potrite obľúbenou omáčkou.
  6. Mäso servírujte v burger žemli so zeleninou a obľúbenou omáčkou.


Môžete to urobiť klasicky ručne. Vytvarujete z mäsa guľôčky a potom ich roztlačíte. Dajú sa na to ale využiť aj špeciálne formičky, ktoré sa na tento účel predávajú. Doprostred mäsa je dobré tiež urobiť menšiu jamku. Ako sa mäso pečením zatiahne, nezostane potom vyduté a rovnomerne sa prepečie.

Hovädzí naked burger

Naked burger alebo “naháč” je burger, ktorý sa servíruje bez žemle – napríklad v dvoch kúskoch ľadového šalátu, ako to robím ja. Podávam ho aj s kúskom paradajky, cibuľou a dipom z avokáda. Ten robím tak, že roztlačím avokádo vidličkou a premiešam ho s citrónovou šťavou a trochou kari korenia. Dipom potriem burger a ešte navrch rozdrobím balkánsky syr.

Tento variant sa hodí pre tých, čo nemôžu jesť lepok alebo si chcú jedlo jednoducho trošku odľahčiť. Ja k nahým burgerom ale s chuťou chrúmem hranolky. Zaujímavou prílohou sú paštrnákové hranolky alebo domáce zemiakové chipsy.

Ingrediencie (na 4 porcie):

  • 650 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 malá cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 malé vajce
  • 3/4 lyžičky kari
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • Trochu oleja
  • Na servírovanie: Listy šalátu, balkánsky syr, dip

Postup:

  1. V mise zmiešajte mleté hovädzie mäso, nakrájanú cibuľu, strúčik cesnaku, vajce, kari, soľ a čierne korenie.
  2. Vytvarujte burgery a opečte ich z oboch strán na troške oleja – postupujte podobne, ako pri recepte na klasické hovädzie burgery.
  3. Burgery servírujte medzi dvoma listami šalátu.

Morčací burger s ajvarom a v pita chlebe

Morčací burger je skvelý, ak chcete nejakú zmenu od hovädzej klasiky. Ja som si ho ešte ozvláštnila servírovaním v pita chlebe s ajvarom, šalátom a cibuľou. Určite to vyskúšajte!

Ingrediencie na burger (na 4 porcie):

  • 800 g morčacieho mletého mäsa
  • 1,5 lyžičky sladkej papriky
  • 1 strúčik cesnaku
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • Trochu oleja
  • Na servírovanie: Pita chlieb, šalát, cibuľa

Ingrediencie na domáci ajvar:

  • 600 g červenej papriky
  • 250 g baklažánu
  • 60 g cibule
  • 25 g cesnaku
  • 20 ml oleja
  • 7 g údenej papriky
  • Soľ, čierne korenie

Postup:

  1. Celé baklažány vidličkou na čo najviac miestach poprepichujte. Papriky rozrežte napol a vyberte semienka. Všetko poukladajte na plech s papierom na pečenie a pečte asi 35 min. na 200 stupňov.
  2. Keď zelenina vychladne, vydlabte z baklažánu dužinu a papriku ošúpte.
  3. Orestujte cesnak a cibuľu do sklovita.
  4. Zeleninu rozmixujte. V mixéri ju ešte okoreňte, premiešajte a čo nespotrebujete hneď na burgery, zavarte.
  5. V mise zmiešajte mleté morčacie mäso, sladkú papriku, prelisovaný strúčik cesnaku, soľ a čierne korenie.
  6. Vytvarujte burgery a opečte na troške oleja z oboch strán, kým mäso nebude prepečené.
  7. Pita chlieb pozdĺžne rozkrojte a krátko opečte. Potom ho bohato potrite ajvarom, pridajte na tenké kolieska nakrájanú cibuľu, šalát, mäso a môžete podávať.

Ajvar je výborná srbská omáčka. Hodí sa nielen do burgeru! My ju jeme k akémukoľvek mäsu, klobásam aj k čerstvému pečivu.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články