Práve čítate

Tri spôsoby prípravy ovsenej kaše: Za studena cez noc, v rúre a na panvici

8596  
Zdieľať: 

Tri spôsoby prípravy ovsenej kaše: Za studena cez noc, v rúre a na panvici

Ovsená kaša pripravená odležaním cez noc v chladničke, variant pečený v rúre a vegánska alternatíva pre tých, čo sa vzdali živočíšnych produktov. Tieto tri výborné kaše, ktoré zasýtia na celé doobedie, mám veľmi rada. Recepty sa hodia nielen na víkendové raňajky, ale aj na uponáhľané pracovné dni. Môžete ich totiž pripravovať aj vopred a potom kašu ráno len v rýchlosti zoberiete z chladničky a môžete utekať v ústrety nabitému programu.

4. 5. 2022 3 min. čítania Magdalena Kader Aghová
Tri spôsoby prípravy ovsenej kaše: Za studena cez noc, v rúre a na panvici

Keď viem, že si kašu dám doma, servírujem ju klasicky do misky. Ak si ju potrebujem zabaliť so sebou, tak kašu cez noc a vegánsku verziu dávam do uzatvárateľného pohára. Tú pečenú zase pripravujem v silikónových formách na muffiny. Výhodou ovsenej kaše cez noc a pečenej je, že sú výborné aj studené. Moju vegánsku ale odporúčam pred konzumáciou trochu ohriať buď v mikrovlnnej rúre alebo na sporáku.

Ako obmieňam ovsené kaše

Každý recept je trochu iný, a tak sa vám kaša len tak neomrzí. Ak by k tomu ale predsa len došlo, mám pre vás niekoľko tipov, ako si ich spestriť.

Pre mňa bola pred pár rokmi veľká novinka, keď som zistila, že existujú aj iné ako ovsené vločky. Použiť môžete aj pšenové, ryžové, špaldové, kukuričné, jačmenné, pšeničné, pohánkové a ďalšie. Okrem vločiek môžete obmieňať aj mlieka. Klasické kravské plnohodnotne zastúpia aj rastlinné a na výber je nespočetne veľa variantov. Napríklad kokosové, sójové, mandľové, kešu alebo moje obľúbené ovsené, ktoré je prirodzene ľahko sladkasté. Zamieňať sa dajú aj “topingy”. Niekedy mám náladu na kašu s jogurtom, inokedy s orieškovým maslom alebo orieškami, a ďalšie dni zase s džemom. Zamieňať ale môžete aj ovocie podľa sezóny.

Pripravte si domáce rastlinné mlieko, ktoré využijete nielen do ovsených kaší. Návod a užitočné tipy, ako na to.

Chuť kaše môžete samozrejme ovplyvniť už v samotnom základe. V týchto receptoch pracujem s kávou, škoricou, banánom a čokoládou/kakaom. Použiť ale môžete aj vanilku alebo čučoriedky. Ak ich kupujete mimo sezónu, odporúčam mrazené. Sú to totiž tie malé slovenské, ktoré sú podľa mňa chuťovo výraznejšie, sladšie a kaši dodajú aj krásnu farbu.

Spôsob prípravy podľa ročného obdobia:

  • Na leto: Ovsená kaša cez noc! Je po vytiahnutí z chladničky príjemne osviežujúca.
  • Na chladnejšie mesiace: Vegánska kaša (podľa receptu nižšie) dokáže krásne zahriať.
  • Na celý rok: Pečenú ovsenú kašu si robím po celý rok. Je dobrá teplá aj studená a vlastne chutí ako taký koláč.

Kávová ovsená kaša cez noc

Ovsená kaša bez varenia, ktorú len zmiešate a doprajete jej čas na odležanie. Vločky aj chia semienka cez noc natiahnu tekutiny, krásne zmäknú a napučia. Ideálne je všetko zatvoriť do zaváracieho pohára, ktorý si pohodlne môžete zobrať aj na cesty.

Ingrediencie na jednu porciu:

  • 30 g ovsených vločiek
  • 10 g chia semienok
  • 1 lyžica rozpustnej kávy
  • Semienka z 1 vanilkového struku
  • 110 ml mlieka
  • Sladidlo (napr. datľový, javorový či čakankový sirup, množstvo podľa chuti)
  • Čokoľvek na servírovanie (jogurt, ovocie, oriešky…)

Postup:

  1. V miske zmiešajte ovsené vločky, chia semienka, rozpustnú kávu a semienka z 1 vanilkového struku.
  2. Suché ingrediencie zalejte mliekom, oslaďte a premiešajte.
  3. Dajte na noc do chladničky.
  4. Servírujte buď len tak, alebo s jogurtom, ovocím a orieškami.

Pečená ovsená kaša s rebarborou a jahodami

Tu sa môžete pohrať hlavne z ovocím. Ja som použila jahody a rebarboru, ale určite by tam boli skvelé aj marhule, slivky, čerešne, jablká alebo hrušky s vlašskými orechmi. Urobiť si môžete plný pekáč a budete mať na niekoľko raňajok s prípravou fajront.

Ingrediencie na jednu porciu:

  • 40 g ovsených vločiek
  • 10 g trstinového cukru
  • 1/2 lyžičky škorice
  • 50 ml mlieka
  • 1 malé vajíčko
  • 30 g očistenej a nakrájanej rebarbory
  • 30 g očistených a nakrájaných jahôd

ingredience na pečenou ovesnou kaši

Postup:

  1. V miske, ktorú môžete dať do rúry, zmiešajte najskôr ovsené vločky, trstinový cukor a škoricu.
  2. Premiešajte s mliekom a vajíčkom.
  3. Posypte rebarborou a jahodami a pečte 20 minút na 180 stupňov.
  4. Nechajte trochu vychladnúť a servírujte.

Čokoládová vegánska ovsená kaša

Ako už som písala na úvod – vegánsku kašu zvládnete urobiť v podstate z akejkoľvek kaše, keď nahradíte kravské mlieko rastlinným. Tu je jeden konkrétny recept.

Ingrediencie na jednu porciu:

  • 40 g ovsených vločiek
  • 15 g vysokopercentnej vegánskej čokolády
  • 5 g kakaa
  • 110 ml rastlinného mlieka (odporúčam kokosové)
  • Na servírovanie: opražené plátky mandlí, jahody

Postup:

  1. V malom hrnci alebo na panvici najskôr zľahka opražte ovsené vločky.
  2. K vločkám pridajte kakao a premiešajte.
  3. Zalejte rastlinným mliekom. Pridajte čokoládu a na miernom plameni za stáleho miešania varte, kým kaša nezhustne a čokoláda sa nerozpustí.
  4. Servírujte s opraženými plátkami mandlí a s jahodami.
Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Vychutnajte si svoju obľúbenú kávu ešte výhodnejšie! Ku dvom baleniam zrnkovej, mletej či instantnej kávy pridáme majiteľom TchiboCard to tretie, najlacnejšie, zadarmo.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články