Práve čítate

Škoda každého lístka, ktorý skončí v koši! Pripravte plnohodnotné jedlo z listov zo zeleniny

6658  
Zdieľať: 

Škoda každého lístka, ktorý skončí v koši! Pripravte plnohodnotné jedlo z listov zo zeleniny

Listy zo zeleniny už nevyhadzujte. Vďaka nim si v podstate zadarmo pripravíte ďalšie dobroty. Ako na to? Mám pre vás pár tipov a receptov.

22. 5. 2021 8 min. čítania Darina Sieglová
Škoda každého lístka, ktorý skončí v koši! Pripravte plnohodnotné jedlo z listov zo zeleniny

Vždy mi prišlo škoda vyhadzovať všetko to lístie, ktoré si so zeleninou človek donesie domov. To máte listy od karfiolu, reďkoviek, kalerábov, cvikly…. na chate som to s láskou hodila do kompostu a ešte sa potľapkala po ramene, ako som strašne eko, doma mi tej hromady listov bolo vždy vyslovene ľúto. A tak som ich začala postupne spracovávať.

Prečo nevyhadzujem listy zo zeleniny?

Vyhadzovať zelené je škoda hneď z niekoľkých dovodov.

Prvý je ten ekonomický: zaplatili ste zaň a veľakrát nie práve málo. Ku karfiolu či reďkovkám, ktoré sa predávajú po kusoch, máte listy zdarma, ale za petržlenovú vňať si priplatíte a pri mrkve platíte za variant s vňaťou skoro dvojnásobok.

Druhý dôvod, prečo vňate zo zeleniny smerovať skôr na tanier ako do koša, je obsah vitamínov a ďalších prospešných látok. Také kalerábové listy obsahujú oveľa viac vitamínu C, vápnika, draslíka a železa ako samotná hľuza. Obdobne sú na tom aj listy reďkoviek, ktoré obsahom vitamínov a prospešných látok predstihnú samotné hľuzy. Okrem iného sú listy tiež skvelým zdrojom vlákniny, ktorých máme podľa odborníkov v jedálničku stále málo.

Tretí dôvod je prekvapivo opäť ekonomický. Rozpočet a zase len rozpočet. Ak už som za vňate zaplatila, nemusím potom kupovať ďalšiu zeleninu či bylinky. Navyše, takých kalerábových listov sa všade v obchodoch váľajú doslova mraky. A sú úplne zdarma. Ak prekonáte hanbu a budete sa tváriť dostatočne presvedčivo, že to potrebujete pre domáceho miláčika (morča, zajačik, škrečok, korytnačka… tu sa fantázii medze nekladú) alebo susedove zajace, odnesiete si domov tašku plnú jedla úplne zadarmo. A to sa oplatí!

Prečítajte si tiež: Kvasená zelenina je zdravý poklad! 3 recepty a všetko, čo vás zaujímalo

Práca s listami má svoje pravidlá! V prvom rade je potrebné ich poriadne oprať, od hliny aj živočíchov, ktorí na nich po zbere zostali. Platí, že lepšie je umývať ich pod tečúcou vodou ako máčať v mise s vodou. Ak sa nechystáte ich tepelne upravovať, použite čo najmladšie listy, sú najkrehkejšie a najšťavnatejšie. Čokoľvek sa chystáte použiť surové, najskôr ochutnajte. Nechcete mať šalát plný lístia, ktoré vám vlastne nechutí a budete ho prácne vyberať na okraj taniera.

5 druhov listov zeleniny, z ktorých varím najradšej

Veľa mojich priateľov na mňa pozerá, akoby som spadla z višne, keď im rozprávam, že z listov  zeleniny dokážem pripraviť pokojne aj hlavný chod alebo naozaj dobré chrumkanie k televízoru, ktorým nepohrdnú ani deti.

1. Mrkvová vňať

Na internete nájdete veľa tipov, ako vňať zužitkovať. Priznám sa, že práve mrkvová vňať si v mojej kuchyni svoje miesto nevybojovala. Má zemitú a ľahko trpkú chuť, surové mi chutia len tie najmladšie výhonky, ktoré môžete použiť všade, kde by ste použili napríklad petržlenovú vňať. Môžete skúsiť pesto, ale oveľa zábavnejšie (a menej na silu) je pridať nasekanú vňať napríklad do falafelu alebo do plnky.

Ak sa chcete pohrať, urobte si z mrkvovej vňate farbivo na cesto na palacinky, lievance, cestoviny alebo do risotta – vyjde vás to lacnejšie, ako keď použijete špenát (ktorý je navyše určite chutnejší a na farbivo je ho tak škoda). Mrkvovú vňať sparte, schlaďte v ľadovej vode, preceďte, vytlačte a s olejem rozmixujte na pyré.

2. Listy reďkovky (a reďkvi)

Tieto lístky sú pre mňa nový objav. Kým mrkvovú vňať s gustom šupnem na kompost, reďkovkové lístky si budem nechávať. Sú skvelé na slížiky do šalátu, je z nich chutné pesto, môžete z nich urobiť jednoduchú salsu (listy a paradajky nadrobno, soľ, olivový olej). Skrátka a dobre, sú to také ľahko štipľavé listy, ktoré sa v kuchyni nestratia. Listy z bielej reďkvi sú o niečo väčšie a pevnejšie, mladé môžete použiť obdobne ako reďkovkové, staršie tepelne upravte – pridajte ich do polievky, do smaženej ryže, do kari…

3. Kalerábové listy

Môj absolútny objav roku! Toľko vlákniny a úplne zdarma! Nekúp to! Priznám sa, že surové ma úplne nenadchli, ale je možné, že keď ochutnám mladé, ktoré mi (azda) vyrastú v záhone, zmením názor. Listy aj stonky môžete tepelne upraviť na veľa spôsobov – prihoďte ich do stir-fry, do polievky, do smaženej ryže, do omelety alebo tortilly…


Upečte zdravé chipsy z kalerábových listov. Jednoducho ich len pokrájajte, premiešajte s olivovým olejom, soľou (prípadne ďalším korením: chilli, kajenským korením…), rozložte na plech a upečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov do chrumkava. K televízoru alebo k pivu sú ako chrumkanie super.

4. Karfiolové listy

Listy aj hlúbik uvarte – všetko môžete rozmixovať na polievku (ak nemáte super výkonný mixér, odporúčam ju následne pretrieť cez sitko, aby ste sa zbavili drevnatých častí). Povarené listy prípadne aj nedrevnaté stonky môžete ďalej využiť obdobne ako samotný karfiol: môžete z nich urobiť placky, pridať ich do cestovín, do polievky, do knedličiek do polievky, do omelety, do kari, zapiecť s mletým mäsom pod pokrievkou zo zemiakovej kaše, pridať do zemiakovej kaše… možností je nekonečne veľa!

5. Listy cvikly

Sú zaznávané a pritom skvelé – krehké, šťavnaté a ako bonus nádherne sfarbené. Orestujte ich narýchlo do šalátu, použite ich podobne ako mangold či špenát – ako prílohu k mäsu či do polievky. Môžete ich jesť aj surové alebo ich rovnako ako kalerábové listy premiešajte s olejom, osoľte, ochuťte a upečte ako chipsy.

Recept na cestoviny s pestom z reďkovkových lístkov a paradajkovou salsou

Tento recept mám rada hlavne kvôli jednoduchosti a rýchlosti, ktorá ale nič nemení na tom, že je to plnohodnotné a chutné jedlo. Z uvedených ingrediencií pripravíte 2 porcie.

Ingrediencie na pesto:

  • malá hrsť slnečnicových semienok
  • väčšia hrsť reďkovkových lístkov
  • 1 menší strúčik cesnaku
  • 1 – 2 lyžice parmezánu, strúhaného
  • 2 lyžice olivového oleja
  • štipka soli

Ingrediencie na salsu:

  • 125 g čerešňových paradajok
  • pár reďkovkových lístkov
  • lyžica olivového oleja
  • soľ a čerstvo mleté čierne koreni

Na dokončenie:

  • 250 g cestovín
  • parmezán pri podávaní

Postup:

  1. Všetky ingrediencie na pesto vložte do sekáčika a rozmixujte, dochuťte soľou.
  2. Na salsu nakrájajte lístky na tenké pásiky a paradajky na drobné kocky, vsypte do misky, osoľte, okoreňte, pridajte olivový olej a premiešajte.
  3. Cestoviny uvarte podľa návodu, zlejte a časť vody z varenia si nechajte. Vmiešajte pesto, trochu vody z varenia cestovín a premiešajte. Podávajte so salsou a parmezánom.

Zvyšné pesto dajte do zatvárateľného pohára, zakvapnite olivovým olejom (tak sa k nemu nedostane vzduch a nebude sa kaziť), uzatvorte a dajte do chladničky.

Prečítajte si tiež: Plánujem si jedálničky! Vďaka tomu neplytvám jedlom a šetrím peniaze

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články