Práve čítate

Základné zložky kozmetiky alebo podľa čoho viem, ktorú chcem používať

1974  
Zdieľať: 

Základné zložky kozmetiky alebo podľa čoho viem, ktorú chcem používať

Čo sa týka zloženia kozmetiky, dala by sa o ňom napísať azda celá kniha. Ja som dnes vybrala najčastejšie a najdiskutovanejšie zložky a pokúsila sa ich popísať tak, aby aj bežný smrteľník pochopil, na čo slúžia a dokázal sa potom zorientovať v tom, aký produkt si pre seba vybrať. Vždy to je balans medzi nejakými pre a proti a záleží na každom z nás, čomu dá prednosť.

12. 2. 2023 4 min. čítania Juliána Šoleová
Základné zložky kozmetiky alebo podľa čoho viem, ktorú chcem používať

V minulom článku s názvom „Lexikón kozmetických obalov“ som vysvetlila, ako sa zorientovať na etikete produktov. Ktorej časti venovať pozornosť a ako rýchlo zistiť, či produkt stojí za to alebo nie. Teraz vás prevediem základnými zložkami produktov a ich funkciou. Povieme si tiež niečo o tom, že nie je konzervant ako konzervant a niektoré silikóny sú skvelé, ale musia to byť tie správne.

Začnem tým, z čoho sa produkt vlastne skladá

Báza produktu, alebo základ, je obvykle voda, rastlinné oleje a maslá, kvetinové vody alebo aloe vera. Môže to byť mix tohto všetkého alebo len napríklad jedna zo zložiek.

Ako viete z predchádzajúceho článku, suroviny uvedené v zložení ako prvé sú v produkte zastúpené najviac. Báza je taký nosič, základná hmota. Ďalej sa produkt obohacuje podľa potreby aktívnymi látkami, ako sú rastlinné výťažky, vitamíny, vzácne kyseliny a oleje. Aktívne látky zabezpečujú funkčnosť produktu, na čo je určený, v čom pomáha, ako funguje. Navyše produkty obsahujú látky na rýchly estetický efekt, dobrú roztierateľnosť, dlhú trvanlivosť, krásnu vôňu a farbu. Na tieto skupiny sa mrkneme detailne.

Podľa čoho nakupujete kozmetiku?

Hlasovať

Silikóny

Silikóny sú často vnímané ako taký strašiak a mnohí z nás už pri započutí tohto názvu zbystria pozornosť a tušia, že nie sú žiaduce.

Sú to látky, ktoré zaisťujú okamžitý, ale zdanlivý efekt, alebo lepšie povedané funkčnosť produktu. Inými slovami silikóny vytvárajú povlak a to či už na vlase, alebo na pokožke. Tento film je lesklý a každý povrch na oko rozžiari, na dotyk je to obvykle poznať tiež. Užívateľovi dodáva pocit, že vlasy sú okamžite po použití krásne, lesklé a jemné. V praxi tieto ale látky fungujú ako taký nepriepustný „igelit“- Nič sa cez neho nedostane – ani hydratácia. Vlas potom často stráda, nie je vyživený, ale vyzerá dobre. Preto sú silikóny považované za neprospešné a veľa značiek sa chváli výrobkami „bez silikónov“.

V zložení sú to látky s názvami ako Dimethicone Crosspolymer, Dimethiconol, Trimethicone, Phenyltrimethicone. Majú svoje proti, ale aj pre. Silikóny vlas ľahko zaťažia, tak fungujú proti statickej elektrine. Prírodné alebo bezsilikónové produkty na vlasy mávajú problém nájsť alternatívu a zabezpečiť, aby vlas neelektrizoval, nelepil sa na svetre a bundy, preto silikóny máme rady.

Syntetický silikón sa dá veľmi zle vymyť vodou. Keď napríklad len raz takýto konvenčný šampón použijete, zostanú silikóny vo vlasoch aj niekoľko týždňov až mesiacov. Niektoré progresívne značky už odhalili prírodné silikóny, ako sú výťažky z rastlín, ktoré sú umývateľné vodou, ale tieto výskumy sú zatiaľ v plienkach. A ja sa veľmi teším na pokrok!

Emulgátory

Emulgátory sú látky, ktoré zaistia, aby zložky produktu boli stále pekne zmiešané a neoddeľovali sa. Napríklad olej by sa od vodných zložiek prirodzene oddelil, a to nikto z nás  nechce.

Najznámejšie a často používané sú syntetické emulgátory PEG a PPG, ktoré vznikajú z vysoko reaktívnych plynov a iných chemických látok, ktoré sú karcinogénne. A to samo o sebe napovedá, že nie sú na používanie na pokožku ideálne, ale v malej miere sú v konvenčnej kozmetike povolené. Vo všeobecnosti ich spoznáte podľa koncovky končiacej na “eth” v spojení s číslami, napríklad Laureth-4 a Ceteareth-33… Obsahuje ich veľká časť kozmetiky na trhu. V prírodných produktoch sa obvykle používajú emulgátory rastlinného pôvodu, ktoré sú neškodné, ale pre výrobcov drahšie a tiež niekedy menej funkčné.

Parabény

Okrem spomínaných silikónov sú práve parabény druhou veľkou témou a firmy sa na obaloch rady chvália označením „neobsahuje žiadne silikóny a parabény“. Prečo je to tak?

Parabény zabezpečujú trvanlivosť produktu. Môžu ale narušiť aktivitu pokožky a tkanív a tým prispieť k rastu rakovinotvorných buniek, čo je samozrejme extrém, ale chceme sa tomu určite vyhnúť. Spoznáte ich podľa predpony ako napríklad methyl, ethyl, propyl, isopropyl, butyl, isobutyl. Alternatívnym konzervantom sú napríklad koloidné striebro a zlato, ktoré nie sú pre pokožku škodlivé. Tieto alternatívy sa už pomerne bežne používajú. Značky, ktoré pri spomínaných škodlivých, ale povolených parabénoch zostávajú, to robia predovšetkým z finančných dôvodov, ale aj z hľadiska funkčnosti. Krém, ktorý vydrží 10 rokov, pravdepodobne nebude konzervovaný iba koloidným striebrom. To vám dokáže zaručiť skôr pekný rok až dva.

Farbivá

Môžu byť uvedené v akomkoľvek poradí po ostatných kozmetických zložkách.

Väčšinou sú teda na konci zloženia, s označením CI a číslo (Colour Index). Číslo vyplýva z farby, odtieňa a možností použitia. Všetky farby musia byť zaregistrované na colour-index.com a oficiálne schválené. Niektoré farby sú prírodné a niektoré čisto chemické, ale o tom detailne prípadne zase nabudúce. Konkrétnym príkladom názvu sú CI 77891, CI 77492, CI 77491.

Parfumácia

Vôňa alebo „parfum“ alebo „aróma“. Môžeme predpokladať, že ide o syntetické zlúčeniny, ktoré sú prírodne identické.

Prírodné alternatívy sú obvykle éterické oleje takzvané ÉO. Aká parfumácia je použitá sa môžete dozvedieť podľa certifikátov (napríklad ak má produkt certifikát Ecocert, nemôže obsahovať syntetické vône). Éterické oleje sú zlúčeniny prírodných chemických látok. V zložení sa neuvádza názov “celého” éterického oleja, ale iba názvy jeho jednotlivých zložiek a tieto látky sú veľmi silno koncentrované, preto sa jednotlivých látok aj ÉO používa veľmi malé množstvo stanovené tzv. dermálnym limitom, teda maximálnym povoleným množstvom. Parfumácia nie je taká problematická pre zdravie ako niektoré iné zložky, ale určite nie sú syntetické zlúčeniny zdraviu prospešné a často môžu spôsobiť napríklad bolesť hlavy.

Či už sa rozhodnete ísť prírodnou cestou, alebo dáte zelenú aj syntetickému zloženiu, verím, že teraz už sa v čítaní obalov kozmetiky vyznáte zase o trochu viac.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články