Práve čítate

Keď chcem zažiariť, použijem rozjasňovač. Ako rozsvietiť denné aj slávnostné líčenie

2847  
Zdieľať: 

Keď chcem zažiariť, použijem rozjasňovač. Ako rozsvietiť denné aj slávnostné líčenie

Pre niektoré z nás nevyhnutná súčasť kabelky, pre iné možno produkt, bez ktorého sa zaobídu, vhodný iba na fotenie pre modelky a influencerky. Prezradím vám, na čo presne rozjasňovače slúžia a ako ich šikovne použiť na denné nosenie. Keď totiž viete, ako na to, rozjasňovač je malý zázrak.

30. 3. 2023 4 min. čítania Juliána Šoleová
Keď chcem zažiariť, použijem rozjasňovač. Ako rozsvietiť denné aj slávnostné líčenie

Najskôr je potrebné si vysvetliť, ako vybrať ten správny podľa typu pleti, až potom riešiť, ako a kam ho aplikovať.

Čo je to vlastne rozjasňovač?

Jednoducho povedané, je to produkt, ktorý žiari a je veľmi lesklý. Dostupné odtiene sú obvykle strieborné, zlaté, bronzové a ružové. Nie sú dané striktné pravidlá, ktorú farbu vybrať, ale záleží na tom, čo vlastne chcete dosiahnuť. Teplé odtiene, teda zlatá a bronzová, zaistia opálenejší slniečkový efekt v porovnaní so studenou striebornou a ružovou. 

Rozjasňovač by mal ale splynúť s celým líčením a nebyť sám o sebe na prvý pohľad viditeľný. Keby som teda predsa len mala nejaké pravidlo stanoviť, bolo by to takto: pre tmavovlásky a na opálenú pleť so žltými či oranžovými podtónmi by som vyberala teplé odtiene, pre blondínky a bledú pleť s ružovými a zelenkavými podtónmi zase tie studené.

Púdrový, alebo tekutý?

Prakticky existuje rozjasňovač vo všetkých formách ako ostatné líčidlá na trhu. V drogérii alebo parfumérii ho nájdete ako presovaný púder, sypký púder, tuhý mastný produkt, ako býva rúž alebo krémová lícenka, a pokojne aj úplne tekutý ako make-up.

Ak ste v líčení obvykle skôr minimalistka a chcete sa rozjasňovanie iba učiť, vyberte si predovšetkým to, s čím sa vám bude dobre pracovať. Máte skúsenosti so štetcom a púdrom? Super, potom bude púdrový variant priamo pre vás. Ak máte väčšiu istotu pri aplikácii prstom, tak voľba padne na krémový rozjasňovač.

Na mastnú pleť je všeobecne lepšie používať púdrové produkty a platí to aj pre rozjasňovač. Suchšia a zmiešaná pleť ocení skôr krémový rozjasňovač. Pri dodržaní tohto pravidla lepšie splynie s pleťou a počas dňa neurobí šarapatu.

Štetec vyberajte malý okrúhly, s priemerom tak 2 cm, s výnimkou aplikácie na líčka, tam si môžete dovoliť aj väčší štetec na lícenku, skosený alebo okrúhly. Prezradím vám tajomstvo kozmetičiek a make-up artistiek – ak sa rozhodnete pre prsty, vymeňte ukazováčik za prsteníček. Je oveľa citlivejší a tak bude aplikácia presnejšia a jemnejšia, čo je pri rozjasňovači dôležité.

Kam s ním?

Líčenie je všeobecne hra svetiel a tieňov. Zásadné a jednoduché pravidlo je zatieniť tmavšou farbou to, čo chcete skôr skryť, a svetlou farbou rozjasniť svoje prednosti. Inými slovami, rozjasnené miesta upútajú pozornosť ľudí. Rozjasnenie a kontúrovanie sú dve kúzelné techniky, vďaka ktorým môžete opticky zmeniť dispozície svojej tváre a hrať sa s ľudskou pozornosťou.

MEDZI OBOČIE: Umiestnenie bodky s priemerom približne jeden centimeter do oblasti medzi obočie zaistí, že pozornosť ľudí sa uprie na oči. Ak máte rady svoj pohľad a chcete ho ešte zvýrazniť, toto bude to pravé miesto. Dá sa to ešte umocniť tým, že dáte trošku rozjasňovača priamo na oko, do vnútorného kútika.

NAD HORNÚ PERU: Ak chcete zvýrazniť svoje pery a ich tvar, použite trochu rozjasňovača do stredu nad hornú peru. Hodí sa to dobre k nalíčeným aj nenalíčeným perám, vždy ale k pekne upraveným a hydratovaným. Ideálne na rande, do baru, ale ani bežne v práci sa to neminie účinkom.

NA NOS: Toto je trochu zákerné, pretože pri nesprávnej aplikácii môže byť rozjasňovač  veľmi výrazný a nos je predsa len v strede tváre. Je to samozrejme každého osobné rozhodnutie, ale väčším a krivým nosom toto jednoducho nijako neprospeje. Nanáša sa po celej dĺžke nosa, niekto pridáva ešte na špičku, ale to ja osobne vynechávam.

LÍCA: Obvykle sa rozjasňovač umiestňuje nad kontúru, čiastočne na alebo prípadne nad oblasť lícenky. Je to jediné umiestnenie, ktoré je vidieť hlavne z profilu. Je to najobľúbenejšie miesto na rozjasnenie, možno aj preto, že je zároveň najnápadnejšie. Ak teda s rozjasňovaním začínate alebo sa veľmi nemaľujete, líca by som zatiaľ na denné nosenie vynechala a nechala si ich len na slávnostnejšie plesové a foto príležitosti. 

Tip na záver: Menej je niekedy viac a to platí hlavne v líčení. Nechcete predvádzať, že ste dnes použili niečo navyše, skôr naopak. Jeho premyslené a precízne použitie s mierou zaistí, že budú všetci len žasnúť, ako je to možné, že dnes tak žiarite!

Jarné outfity pre ňu

Jarné outfity pre ňu

Tie potrebujem
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články