Práve čítate

Tri slávnostné účesy, ktoré zvládnete sama doma

34093  
Zdieľať: 

Tri slávnostné účesy, ktoré zvládnete sama doma

Za tých desať rokov, čo češem nevesty, komparz aj obyčajných ľudí, sa mi potvrdzuje jediné. Vlasy robia človeka – a keď ide o slávnostnú udalosť, je účes ešte dôležitejší. Lenže, nie každý má čas a priestor pozvať si kaderníčku vždy, keď sa niekam chystá. Čo s tým?

9. 5. 2018 7 min. čítania Olga Sládková
Tri slávnostné účesy, ktoré zvládnete sama doma

Ako hairstylistka už som česala snáď všetky druhy vlasov a dobre viem, aké myšlienky vám bežia hlavou pred zrkadlom. Nedôvera vo vlastné schopnosti a kvalitu vlasov, priebežné nezdary a krátiaci sa čas do odchodu z domu, to už je pekný zdroj stresu. Kým sa ale zase rozhodnete pre svoju každodennú klasiku, vyskúšajte niečo nové.

Vybrala som pre vás tri rôzne slávnostné účesy, ktoré si zvládnete učesať aj sama. Sú rýchle, pretože nikto sa nezvládne sám česať dlhšie ako pol hodiny, vyzerajú krásne a nepotrebujete k nim žiadne extra vybavenie. Nečakajte žiadne retro zalakované helmy. Ide o varianty najobľúbenejších účesov “z Pinterestu”, voľné a ľahko romantické štýly pre každý typ vlasov.

Dve dôležité pravidlá pre všetky účesy

Nech už budete česať čokoľvek, nezabudnite na dve dôležité veci:

  1. Účes si v kľude vyskúšajte pár dní vopred. V deň D potom nebudete v strese a tiež budete vedieť, koľko času naozaj potrebujete.
  2. Kým vyrazíte von, pozrite sa na účes zo všetkých strán. S pomocou druhého zrkadla, fotky v mobile alebo očí kamarátky – vychytáte tak prípadné nedostatky, ktoré hmatom neodhalíte.

Vlnopád s copom pre dlhé, husté a ťažké vlasy

Závidia vám kamarátky vrkoč silný ako zápästie a dlhý až po pás? Úplne rozumiem, čo si teraz myslíte. Tak úžasnej hrivy sa boja dokonca aj niektoré hairstylistky. Je síce z čoho česať, ale skrotiť také množstvo vlasov a prinútiť ich, aby držali tvar – to nie je len tak. Účes, ktorý som vybrala, je pre vás ako stvorený – ktokoľvek iný by musel používať príčesky ;-)

Zvládnete ho, pokiaľ viete zapliesť cop a ovládate kulmu.

Potrebujete:

  • Kovové sponky (pinety) vo farbe vlasov a vlásenky (také tie v polovici zahnuté drôtiky)
  • Istiace štipce – alebo akékoľvek veľké sponky, ktoré sa ľahko nasadzujú a skladajú
  • Tenkú gumičku vo farbe vlasov, dostatočne silnú, aby ich udržala a nepraskla
  • Kulmu – ideálne kónického tvaru; poslúži aj žehlička, pokiaľ si s ňou dokážete vlasy natáčať
  • Lak na vlasy na ozdobu

Modelka má na seba: blúzka s odhalenými ramenami

Krok 1: rozčesať a rozdeliť

Vlasy čo najlepšie rozčešte. Rozdeľte ich cestičkou tak, ako ste zvyknutá, alebo tak, aby bola cestička pri tom ramene, na ktorom chcete mať položené vlasy.

Tip hairstylistiky: ako vybrať „správne“ rameno?

Pokiaľ si nie ste istá, na ktorom ramene budú vlasy lepšie, zvoľte tú stranu, z ktorej sa budete fotiť. Svedkyňa nevesty pravé rameno, svedkyňa ženícha ľavé, ostatné dámy podľa toho, ako to cítia. :-)

Vlasy rozdeľte na tri časti. Prvú, najmenšiu časť (nad zvoleným ramenom) veďte od cca polovice cestičky až na krk za uchom. Na druhej strane oddeľte vlasy v miernom oblúčiku od cca polovice až ⅔ cestičky až po krčnú chrbticu. Oddelené vlasy si dajte dopredu pred ramená, strednú časť zachyťte štipcami alebo gumičkou, aby sa vám neplietla pod ruky.

Krok 2: zapliesť

Najskôr zapleťte do copu najmenšiu časť a to tak, aby boli vlasy pekne pritiahnuté pri hlave. Cop nemusí byť dlhý, stačí 5 cm. Dočasne ho zakončite štipcom.

Na druhej strane upleťte z oddelených vlasov francúzsky cop. Až za ucho odporúčam pliesť s rukami pred tvárou, potom pokračujte s rukami za hlavou. Ani tento cop nie je treba dopletať až do konca, opäť ho pred rozpletením dočasne zaistite štipcom. Nakoniec do voľného copu spleťte zostávajúce vlasy a opäť zaistite sponkou.

Krok 3: spojiť a zasponkovať

Najmenší a prostredný cop spoločne gumičkou zviažte na krku za uchom (nad vybraným ramenom). Zložte istiace štipce a všetko, čo trčí z gumičky, prstami rozpleťte. Zostávajúci cop (francúzsky) položte na vlasy na krku tak, aby jeho koniec prekrýval gumičku za uchom, a prisponkujte ho k hlave. Zložte istiaci štipec. Jedným z prameňov copu prekryte/obmotajte gumičku – a prisponkujte ho. Ďalší opäť kreatívne pridajte cezeň a prisponkujte, rovnako aj tretí prameň.

Krok 4: natočiť a ozdobiť

Nakoniec voľné vlasy natočte kulmou alebo žehličkou, celý účes prelakujte a prípadne dozdobte.

Nežný účes pre jemné, citlivé vlasy

Jemným vlasom často chýba dostatočný objem, a pretože sa ľahko lámu, nedorastajú také dlhé. Zatiaľ čo ako hairstylistka si pomôžem podložkami, príčeskami a ďalšími fintami, pre DIY riešenie je lepšie zvoliť jednoduchší účes, ktorý vlasy zbytočne nezaťažuje.

Polorozpustené vlasy vyzerajú romanticky a sú aj praktické. Navyše, tento účes je taký superľahký, že si ho budete chcieť česať oveľa častejšie a čoskoro prídete na ďalšie variácie. Stačí vedieť zapliesť cop. 

Potrebujete:

  • Kovové sponky (pinety) vo farbe vlasov
  • Istiace štipce – alebo akékoľvek veľké sponky, ktoré sa ľahko nasadzujú a skladajú
  • Kulmu alebo žehličku
  • Lak na vlasy
  • Mašľu alebo inú ozdobu

Modelka má na seba: šaty s ažúrovou výšivkou.

Krok 1: rozčesať, rozdeliť a navlniť

Vlasy rozčešte a urobte cestičku tak, ako zvyknete. Nad každým uchom oddeľte sekciu vlasov – deliacu líniu veďte cca od ¼-⅓ cestičky priamo nad ucho. Zostávajúce vlasy zaistite štipcami, aby sa vám neplietli pod ruky.

Oddelené pramene natočte kulmou alebo žehličkou. Začnite cca vo výške čeľuste (nie je treba natáčať priamo od hlavy), výsledok prehrabnite prstami a zľahka zafixujte lakom na vlasy.

Krok 2: zapliesť

Obe natočené časti, jednu po druhej, zapleťte do copu. Obyčajný alebo francúzsky, je to len na vás. Kľúčové je pliesť smerom od tváre k zátylku hlavy, na oboch stranách najlepšie v rovnakej výške. Po cca 10-15 cm pletenia copíky dočasne zakončite štipcom.

Krok 3: zasponkovať

Cop položte na hlavu v smere, ktorým ste ho uplietli. V strede zátylka ho pripevnite sponkami. To isté urobte s druhým copom – v strede ním prekrížte ten prvý a opäť pripevnite.

Pokiaľ je to potrebné, upevnite účes ďalšími sponkami – sponky by ideálne mali ísť do kríža cez obidva copy.

Odstráňte dočasné štipce a copy pod sponkami rozpleťte a uvoľnite prstami.

Krok 4: navlniť voľné vlasy

Zostávajúce vlasy navlňte kulmou alebo žehličkou, kučery rozoberte prečesaním prstami a nakoniec ľahko zalakujte.

Krok 5: ozdobiť

Ako poslednú vec schovajte kríženie copov pod ozdobu – mašľu, umelú alebo živú kvetinu, brošňu. A je to.

Tip hairstylistiky: schovajte nedostatky

Neležia vlasy tak, ako by mali, sú pomotané alebo vykúkajú sponky a trčia končeky? Schovajte nedostatky pod ozdobu! Najvďačnejšie sú v tomto smere kvetiny. Tie umelé jednoducho pripnite, tie živé prepichnite vlásenkou, zapichnite do vlasov a poriadne zalakujte. Vďaka tomu nezvädnú.

(Tak, a teraz už viete, prečo majú nevesty vo vlasoch kvety, spony a závoje…)

Ležérne elegantný účes pre kratšie zostrihané vlasy

Aj so strihom určeným na fúkanú zvládnete z vlasov vytvoriť elegantný drdol. Dôležité je postupovať pomaly, krok za krokom. Veľkú službu robia aj stylingové prípravky, ktoré vlasy skrotia a pomôžu im držať tvar.

Pokiaľ vlasy neutiahnete až k hlave a necháte im štruktúru, z prísnej učiteľky sa premeníte v mladistvú vílu.

Potrebujete:

  • Kovové sponky (pinety) vo farbe vlasov a vlásenky (také tie v polovici zahnuté drôtiky)
  • Istiace štipce – alebo akékoľvek veľké sponky, ktoré sa ľahko nasadzujú a skladajú
  • Tenkú gumičku vo farbe vlasov, dostatočne silnú, aby ich udržala a nepraskla
  • Tupírovací hrebeň
  • Lak na vlasy a/lebo slaný sprej, alebo vlasový púder
  • Fascinátor, ozdobu alebo klobúčik

Modelka má na seba: dlhá blúzka

Krok 1: rozčesať, rozdeliť, pripraviť

Vlasy rozčešte, prípadne vyfúkajte do objemu alebo ľahko podtupírujte, ako ste zvyknutá. Definujte cestičku, pokiaľ nosíte ofinu, upravte ju do tvaru ako obvykle.

Rozdeľte vlasy na tri časti – deliace línie veďte od konca cestičky kúsok za ucho. Oddelené vlasy upevnite štipcami, aby neprekážali.

Krok 2: základný cop

Zo zostávajúcich vlasov (stredná časť) urobte pevný nízky cop na krku za vybraným uchom.

Krok 3: prekryť cop nepravidelnými prameňmi

Vlasy z opačnej strany, ako na ktorej je cop, prehrabnite prstami, nastriekajte slaným sprejom či poprášte vlasovým púdrom a zľahka prelakujte. Rozdeľte tieto vlasy na asi 3-5 nepravidelných prameňov a každý veďte cez zátylok hlavy tak, aby koniec obtočil/prekryl gumičku copu. Pokiaľ nedočiahnu, nevadí. Vedené vlasy prichyťte sponkami (pinetkami), ľahko uvoľnite prstami, aby neboli pritiahnuté až k hlave, a znova prelakujte pre pevnosť účesu.

To isté, ale v opačnom smere, urobte s druhou stranou (teda tou, ktorá je pri cope).

Tip hairstylistiky: dôstojná mladosť

Vydávate dcéru, neter alebo dokonca vnučku? Rozvoľnený a nadýchaný účes vám uberie roky.

Kvetinové čelenky alebo mašle prenechajte družičkám a inšpirujte sa návštevníčkami dostihov Royal Ascot. Elegantný fascinátor alebo klobúk vyzdvihne váš štýl na kráľovskú úroveň.

Krok 5: ozdobiť

Ozdobu – fascinátor, sponku alebo klobúčik najskôr voľne položte na účes. Až keď nájdete to pravé miesto, pripevnite ich napevno.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články