Čo sa týka druhov kávových nápojov, je toľko možností! Ráno občas dostanem chuť dať si v pokoji cappuccino, popoludní zas rýchle espresso medzi schôdzkami… A keď dostanem chuť na niečo sladké, rozhodujem sa napríklad medzi Etiópiou a Brazíliou a potom v čerstvo pripravenom filtri hľadám ovocné tóny čiernych ríbezlí alebo plnú chuť horkej čokolády. Avšak v krajinách, kde sa naše obľúbené zrnká pestujú, si často stále zakladajú na tradícii a kávových ceremóniách. Tie často vyzerajú exoticky, ale na prípravu sú pomerne jednoduché. Teda ak viete, ako na to, a máte tie správne ingrediencie. O pár riadkov nižšie sa oboje dozviete. A možno vás niektorá z receptúr zaujme natoľko, že si ju zaradíte na zoznam obľúbených a originálnych príprav vedľa flat white alebo batch brew kávy.
Etiópia: Z rajnice rovno do kanvičky
Ulicami etiópskych miest sa vinie vôňa kávy. Miestni ju pražia v kovových kastrólikoch na žeravých uhlíkoch. Upražené zrnká potom rozbijú v mažiari takmer na prach. Medzitým naplnia hlinenú kanvičku nazývanú „jebena“ horúcou vodou, pridajú nadrvenú kávu a zmes nechajú chvíľku povariť na uhlíkoch. Hotový nápoj potom nalievajú do šálky s lyžičkou cukru.
Brazília: Filtrovaná káva naruby
V Brazílii sa nepije espresso, ale cafezinho. V preklade to znamená „malá káva“. Je to silná prekvapkávaná káva, len trochu naruby. Najskôr sa ohreje voda, do nej sa pridá lyžica cukru. Keď sa cukor rozpustí a voda začne vrieť, pridajú sa dve lyžice jemne namletej kávy. Zmes sa chvíľku povarí a prefiltruje cez bavlnený filter.
Mexiko: Voňavá káva po všetkých stránkach
Obľúbeným mexickým nápojom je café de olla. Pripravuje sa v hlinenej nádobe, ktorá káve dodáva špecifickú chuť. Do nádoby sa naleje voda a pridá sa piloncillo (trstinový cukor v surovej forme, má tvar kužeľa), jemne namletá káva, celá škorica a aníz. Všetko sa spolu povarí a na záver sa nápoj precedí cez plátno a rozleje do hrnčekov.
Vietnam: Káva ako povzbudzovák a dezert zároveň
Predchádzajúce tri krajiny vyvážajú hlavne arabiku, tak sa ešte pozrieme na najväčšieho producenta robusty – Vietnam. Kávu pripravujú pomocou špeciálneho kovového prekvapkávača, ktorý sa položí priamo na hrnček (alebo skôr na pohár). Jemne namletá káva sa zaleje vodou a nechá sa prekvapkať na kondenzované mlieko. Táto kombinácia príjemne zjemňuje silnú a horkastú chuť robusty.
Od začiatku dvadsiateho storočia sa v Amerike, Európe, Austrálii a na Novom Zélande zásadne zmenil prístup ku káve. Zatiaľ čo v krajinách, kde káva rastie, sa stále držia tradičné spôsoby pitia kávy, u nás sa spôsoby jej prípravy, pitia, ale aj ochutnávania značne zmenili. Múdre zdroje tento prerod rozdeľujú do troch vĺn. Práve treťou vlnou žije aj Tchibo. Najviac to môžete vidieť a predovšetkým ochutnať pri raritných kávach El Tempixque a Kivu, ktorých zrnká Tchibo kupuje priamo od farmárov z konkrétnych mikroregiónov. Tieto kávy sú ideálne predovšetkým na alternatívnu prípravu nápojov – vychutnáte si ich tak napríklad z kanvičky s filtrom, z aeropressu, alebo napríklad chemexu.
Ako ste na tom vy? Veziete sa stále na druhej vlne a je pre vás dôležité, aký druh kávového nápoja – či cappuccino alebo napríklad americano – pijete, alebo ste sa ponorili do tretej vlny a je pre vás dôležitá predovšetkým plná chuť kávy? Žiadny prístup nie je zlý, existuje iba káva dobrá – teda tá, ktorú máte radi. Vo všetkých prípadoch sa vám Tchibo môže trafiť do chute. A teraz už navyše poznáte tradičné spôsoby prípravy z krajín pôvodu kávy, čo je skvelá príležitosť vyskúšať niečo nové. Či už zrnká ako také, alebo nový kávový nápoj. Prajem príjemné objavovanie.
Vyberte sa do Tchibo za vôňou kávových zrniek
Doprajte svojim chuťovým pohárikom cestu okolo sveta s kávou Tchibo.