Práve čítate

Kavú najradšej pripravujem v štýle chemexu. Návod a užitočné tipy na to, ako skladám filter

1239  
Zdieľať: 

Kavú najradšej pripravujem v štýle chemexu. Návod a užitočné tipy na to, ako skladám filter

Čo je to Chemex? Trochu karafa, trochu filter. Táto praktická a zároveň dizajnová kanvica sa vyrába zo silného skla a zdobí ju drevený úchyt s koženou šnúrkou. Zoženiete ale aj chemexu veľmi podobnú kanvicu s gumovým úchytom, ktorý je praktický pri umývaní. Takúto kanvičku vidíte aj na fotkách v našom článku. Hrdlo chemexu sa podobá lieviku a vkladá sa doň (najčastejšie) papierový filter. Bola to pre mňa láska na prvý pohľad.

20. 4. 2022 3 min. čítania Veronika Bednářová
Kavú najradšej pripravujem v štýle chemexu. Návod a užitočné tipy na to, ako skladám filter

Príprava kávy v chemexe je ľahká aj pre začiatočníka. Výhodou je podľa mňa aj to, že z jednej takejto prípravy má človek veľkú kanvicu kávy napríklad aj pre početnú návštevu. Alebo len pre seba! Ja mám totiž ráno rada „kýbeľ“ kávy, preto sa mi páči, že si môžem dolievať. Po prekvapkaní vody pokojne vyhadzujem filter na kompost, pretože kávová usadenina je lahôdkou pre dážďovky a papier sa krásne rozloží.

Keby som predsa len musela nájsť nejakú nevýhodu chemexu, tak možno to, že sa s ním horšie cestuje. Pri kufri mávam strach, že sa mi v ňom rozbije. Navyše, je to jeden veľký kus, tak je máličko neskladný… ale aj tak sa so mnou už všelikde pozrel. Beriem si ho so sebou na víkendy, keď ideme autom a neriešim veľkosť batožiny. A tiež je to dobré riešenie napríklad na chaty a chalupy, kde si potom môžete pripraviť naozaj dobrú kávu aj bez kávovaru a vlastne pokojne aj bez elektriny.

Podľa čoho vyberám filtre a ako s nimi pracujem?

Filtrov je niekoľko druhov a bez nich sa pri príprave kávy v chemexe nezaobídete.

Z papierových si môžete vybrať buď bielené, alebo nebielené (prírodné). Bielené sa ošetrujú chlórom alebo kyslíkom, aby papier neovplyvnil chuť kávy. Neošetrený prírodný filter má špecifickú arómu, ktorej sa zbavíte iba naozaj dôkladným prepláchnutím horúcou vodou. Oba varianty sa vyrábajú v dvoch rozmeroch podľa veľkosti Chemexu, a navyše ich môžete mať skladané alebo neskladané. Ak ale chcete byť ešte šetrnejší k prírode, môžete si kúpiť látkový alebo kovový filter – tie sa dajú používať opakovane.

Jeden môj kamarát, vášnivý barista, ma naučil skladať filter do takzvanej harmoniky. Filter niekoľkokrát preložím a po rozložení vznikne zvrásnený kužeľ, ktorý tak nepriľne k sklu, a káva tak lepšie prekvapkáva.

návod na skládání filtru na chemex

Návod na prípravu kávy v chemexe

Rovnako ako pri iných spôsoboch prípravy, aj v chemexe je dobré dbať na teplotu vody, správne mletie kávy a tiež čas extrakcie (lúhovania).

Co budete potřebovat:

  • chemex
  • filter podľa vášho výberu
  • 18 g nahrubo mletej kávy (konzistencia ako cukor kryštál)
  • 300 ml vody ohriatej na 88 – 95 °C (najlepšie filtrovanej) + navyše ešte asi 100 ml horúcej vody na prepláchnutie filtra
  • drevené miešadlo
  • kanvicu s labutím krkom
  • kuchynskú váhu
  • stopky na mobilnom telefóne
  • obľúbený hrnček

co potřebujete na chemex

Postup:

  1. Zložte si filter (nebojte sa otestovať harmoniku) a vložte ho do hrdla chemexu.
  2. Prepláchnite filter horúcou vodou – ak máte prírodný, tak pokojne dvakrát za sebou. Prekvapkanú vodu vylejte.
  3. Položte chemex na kuchynskú váhu a nasypte do filtra 18 g nahrubo mletej kávy a vyrovnajte poklepaním jej povrch, aby bola vo filtri rovnomerne.
  4. Vynulujte váhu a potom nalejte do filtra 50 g vody, aby sa káva rovnomerne namočila. Vznikne taká hustá zmes, ktorú ľahko premiešajte dreveným miešadlom.
  5. Po 30 – 45 sekundách začnite krúživými pohybmi postupne nalievať zvyšnú vodu na kávu, aby sa rovnomerne lúhovala.
  6. Voda by mala prekvapkávať zhruba 3 minúty. Ak je to rýchlejšie, tak nabudúce nameľte kávu o kúsok jemnejšie, keď pomalšie, tak ju nameľte, naopak, viac nahrubo.
  7. Keď voda prekvapká, môžete vybrať filter a šup s kávou do hrnčeka.


Ak si doma budete chcieť pripravovať chemex,
 aeropress alebo napríklad kávu v kanvičke s filtrom, oplatí sa zadovážiť si špeciálnu váhu, ktorá má v sebe hneď zabudované stopky. Sledovanie teploty vody zase uľahčuje kanvička, ktorej súčasťou je hneď aj teplomer. Čo sa týka mlynčeka, ja nedám dopustiť na ten na ručný pohon. Príde mi to ako pekná súčasť procesu. Pre niekoho je to ale veľmi zdĺhavé a radšej si kúpia mlynček elektrický.

jak si připravit chemex

Tento postup som sa naučila z Veľkej knihy o káve od skvelej Petry Veselej. Je to taká moja „kávová Biblia“. Odporúčam ju každému kávovému závislákovi. Tak čo, naladili ste sa so mnou na vlnu Chemexu?

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Vychutnajte si svoju obľúbenú kávu ešte výhodnejšie! Ku dvom baleniam zrnkovej, mletej či instantnej kávy pridáme majiteľom TchiboCard to tretie, najlacnejšie, zadarmo.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články