Práve čítate

Ľadové matcha latté s jahodami: Vyskúšajte trend tohto leta, ktorý osloví aj tých, komu doteraz zelený čaj matcha nevoňal

1992  
Zdieľať: 

Ľadové matcha latté s jahodami: Vyskúšajte trend tohto leta, ktorý osloví aj tých, komu doteraz zelený čaj matcha nevoňal

Osvieži, povzbudí na pekne dlho a ešte chutí! Tento ľadový nápoj je trendom tohto leta v mnohých kaviarňach a reťazcoch na celom svete a občas naň narazíte aj u nás. Ako veľká fanúšička zeleného čaju matcha som jahodovú verziu musela tiež vyskúšať. A už teraz môžem povedať, že ľadové matcha latté s čerstvými kúskami jahôd sa stane aj mojím „Summer Hitom 2024“.

27. 6. 2024 4 min. čítania Helena Suchá
Ľadové matcha latté s jahodami: Vyskúšajte trend tohto leta, ktorý osloví aj tých, komu doteraz zelený čaj matcha nevoňal

Hneď na začiatku sa priznávam, že aj mne trvalo pár rokov, kým som sa k japonskému čaju matcha poriadne prepila a začal mi voňať. Dosť často totiž záleží nielen na kvalite čaju, ale aj spôsobe prípravy. Ja som samozrejme začínala s klasickým vreckovým čajom, ktorý má k originálu ďaleko (kvalitou a nečudovala by som sa, keby aj miestom pôvodu). A keď už som sa dostala k pomerne kvalitnému čajovému prášku, zalievala som ho vriacou vodou, čo bola ďalšia chyba, ktorá znižuje nielen chuť čaju, ale aj jej účinky. No, japonskí čajovníci by ma určite nepochválili. :-)

Dnes je pre mňa matcha – teplá aj podávaná na ľade – rovnako dôležitá ako šálka čerstvo filtrovanej kávy. A to každý deň. Okamžite ma nakopne a ešte mám potom dobrý pocit, že telu doprajem aj niečo zdravé. Všetkým, ktorých matcha s mliekom neoslnila pre jej ľahko „rybiu“ vôňu, odporúčam začať s matchou podávanou na ľade. Studená verzia nie je taká aromatická a okamžite osvieži – možno preto ju ľudia pijú vo forme limonád aj dobrovoľne.

Čo je vlastne tá blahodarná matcha

Matcha je jemne mletý prášok z mladých listov zeleného čaju, ktorý sa tradične používa v japonských čajových obradoch. Na rozdiel od bežného zeleného čaju, kde sa listy lúhujú a potom vyhodia, pri matcha konzumujeme celý list. Získavame tak viac živín a antioxidantov – predovšetkým katechíny, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele. Matcha tiež obsahuje aminokyselinu L-teanín, ktorej relaxačné účinky pomáhajú pri úzkostiach, strese a nespavosti. A čo je hlavné, vďaka vysokému obsahu kofeínu, ktorý sa do tela uvoľňuje postupne, nám matcha dodá energiu bez náhleho poklesu, ako to býva pri káve.

  1. Japonci a ďalší milovníci tohto čaju začínajú tým, že do špeciálnej misky (Chawan) pridajú 1 – 2 gramy matcha prášku.
  2. Potom nechajú variť, ale neuvariť! vodu na teplotu 70 – 80°C. Trochu ohriatej vody nalejú do misky hneď, aby prášok navlhčili a vytvorili tak „matcha pastu“.
  3. Následne prilejú zvyšnú vodu a začnú šľahať. Používajú na to špeciálny bambusový šľahač (Chasen) a pomocou kmitania zápästím s ním matchu šľahajú rýchlymi krúživými pohybmi do tvaru písmena „M“ alebo „W“, kým sa na hladine čaju nevytvorí pena.

jak se připravuje matcha

Recept na ľadové matcha latté s jahodami

Ešte pred prípravou je dobré si povedať, či chcete radšej sladší nápoj alebo skôr kyslejší. Ja celkovo nesladím, preto si vystačím iba s čerstvými jahodami, návšteve potom vmiešam do roztlačených jahôd na dne pohára med. Pozor! Med vždy dávajte hneď na začiatku, ak by ste dosladzovali svoj ľadový nápoj až dodatočne, nebude sa mu chcieť z lyžičky do pohára s nápojom.

Na internete nájdete aj recepty, kde namiesto čerstvých jahôd používajú džem alebo rozvar – možností je veľa a záleží len na vašej chuti. Ja mám toto ovocie rada v jeho najčerstvejšej podobe, len mu trošku poupravím konzistenciu, aby pustilo šťavu a vošlo sa prípadne do slamky.

Čo potrebujeme na 1 šálku/pohár:

  • 1 – 2 lyžičky matcha prášku 
  • 2 lyžičky medu v prípade, že to máte radi sladké
  • 200 ml mlieka (ja používam kravské, ale matcha perfektne chutí aj s mandľovým mliekom)
  • 50 g čerstvých jahôd (nasekaných nadrobno alebo roztlačených)
  • ľadu

Ako postupujeme:

  1. Príprava čaju matcha: Do misky alebo širšej šálky pridajte matcha prášok a zalejte ho približne 50 ml teplej vody (70°C). Pomocou bambusovej metličky vyšľahajte čaj tak, aby sa vám na hladinke vytvorila pena.
  2. Jahodové dno: ako prvé dáme do pohára kúsky jahôd, môžeme si ich ešte vidličkou roztlačiť, aby pustili šťavu.
  3. Ľadové mlieko: Do pohára na jahodový základ nasypeme ľad a nalejeme mlieko.
  4. Zelená je v TOPe: A prichádza na rad matcha. Čaj lejeme do pohára ideálne cez ľad, aby sa krásne oddelil od mlieka a nápoj bol trojfarebný, kým ho nebudeme chcieť poriadne zamiešať a piť.

Teraz už len zobrať slamku alebo lyžičku na premiešanie a môžete ochutnávať. Tak čo, mala som pravdu? Zmenili ste na matchu názor? Keď sa nepodarí na prvý ani druhý raz, skúste to do tretice.:-)

Dobrú chuť a na zdravie!

Všetko pre vaše športové leto

Všetko pre vaše športové leto

Pestrofarebná dámska športová móda na každý obľúbený šport

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články