Práve čítate

Strašiak, alebo dobrý sluha? Ako mi umelá inteligencia (ne)pomáha v bežnom živote

770  
Zdieľať: 

Strašiak, alebo dobrý sluha? Ako mi umelá inteligencia (ne)pomáha v bežnom živote

V posledných rokoch veľká móda, pre mnohých však stále zložitý a zastrašujúci koncept. Umelá inteligencia je ale dostupnejšia a užitočnejšia, ako si možno myslíte: hlavne vďaka nástrojom, ako je ChatGPT. Ako tieto služby fungujú, v čom sú prospešné a kde naopak majú slabé miesta? Mám pre vás tiež pár praktických príkladov a situácií, ako môže uľahčiť každodenný život – vyskúšané na vlastnej koži!

30. 8. 2024 4 min. čítania Štěpán Vorlíček
Strašiak, alebo dobrý sluha? Ako mi umelá inteligencia (ne)pomáha v bežnom živote

Hneď na úvod mám jednu radu: skúšajte a hrajte sa. Vládcom v tejto oblasti je jednoznačne ChatGPT a celkom nedávno sa k nám dostal aj ďalší výkonný model Claude. Oba sú v základnej verzii zdarma, výrazne schopnejšie a výkonnejšie sú potom varianty platené – stoja okolo 20 € mesačne. Z vlastnej skúsenosti odporúčam: vyskúšajte si základnú bezplatnú verziu, buďte v jej spoločnosti pár týždňov – a potom skúste tú platenú. Uvidíte velikánsky rozdiel a pravdepodobne zistíte, že tých niekoľko eur za neporovnateľne lepšie schopnosti stojí. Teda, ak vás rovnako ako mňa AI nadchne a pridáte ju do svojho života ako skvelého pomocníka a sluhu (ale v žiadnom prípade nie ako spásneho, vševediaceho a dokonalého pána – o tom vám poviem neskôr).

Čo to je a ako to funguje?

Najrozšírenejšou službou umelej inteligencie (AI, artificial intelligence) je ChatGPT. Je to typ umelej inteligencie vyvinutý ako pomoc pri generovaní textu na základe prijatých vstupných dát. Predstavte si, že máte konverzáciu s veľmi znalým a rýchlo uvažujúcim priateľom, ktorý vám odpovedá na otázky, pomáha vymýšľať nápady alebo za vás pripravuje e-maily. Presne to ChatGPT robí, ale sofistikovanejším a efektívnejším spôsobom. Nemá fyzickú podobu ani emócie, ale dokáže spracovať a generovať text a poskytnúť užitočné odpovede v mnohých rôznych situáciách.

ChatGPT pracuje s takzvaným „jazykovým modelom“. Ten bol vycvičený na obrovskom množstve textov z kníh, článkov, webových stránok (dá sa povedať, že „prečítal“ celý internet) a ďalších zdrojov. Analýzou vzorcov v týchto dátach sa model učí predvídať, čo by mohlo vo vete nasledovať – to umožňuje generovať súvislé a kontextovo relevantné odpovede, keď mu kladiete otázky alebo zadávate úlohy.

Príklad? Spýtajte sa: „Aký je dobrý recept na dnešnú večeru?“ a model na základe naučených informácií navrhne, čo by vám mohlo chutiť. Nemyslí a nerozumie tak ako ľudia, ale je neuveriteľne zručný v napodobňovaní konverzácie podobnej tej ľudskej a v poskytovaní užitočných návrhov.

Sila aplikácie ChatGPT tkvie v tom, že dokáže rýchlo a efektívne pomáhať s celým radom úloh. Či už potrebujete pomôcť s napísaním listu, vyhľadaním informácií alebo s kreatívnymi nápadmi, ChatGPT je ako osobný asistent. Parťák so skvelými nápadmi a nevšednými pohľadmi. Môže vám ušetriť čas a námahu, hlavne ak nemáte toľko skúseností s používaním počítača alebo hľadaním odpovedí na internete.

Ako mi AI pomáha v bežnom živote

ChatGPT je všestranný nástroj a skvelý spoločník, radca a pomocník. Osobne ho využívam už od minulej jari, kedy nastala veľká bublina súvisiaca s jeho masovým rozšírením. Prvotné nadšenie pochopiteľne trochu opadlo, to je ale prirodzené pre akúkoľvek novú technológiu či službu. To dobré ale zostáva, detské choroby sa postupne liečia a nástroj si je čoraz istejší v plnení úloh. Jednoducho si AI nemôžem vynachváliť. Kedy mi pomáha?

  1. Keď píšem. Či už je to jednoduchý e-mail, príspevok na Facebook alebo dlhší článok. Stačí mu zadať pár potrebných detailov (čo píšem, komu píšem, čo chcem, aby si adresát zapamätal alebo urobil a podobne) a AI všetko sformuluje, vymyslí štruktúru. Kratšie texty si potom len prečítam a prípadne doladím, dlhšie články píšem sám viac-menej podľa ponúknutej osnovy. Často nástroj používam ako spätnú väzbu na text, ktorý som sám napísal: poradí mi, kde je šanca na vylepšenie, kde napríklad dlhú vetu rozdeliť na dve kratšie, kde urobiť odstavec, čo vynechať.
  2. Keď hľadám informácie a potrebujem sa niečo dozvedieť. Často sa v práci aj doma stretávam s novými témami a oblasťami, o ktorých potrebujem zistiť základné informácie. Radšej ako surfovať na Googli a hľadať a čítať množstvo webov, požiadam ChatGPT, aby mi pripravil prehľadné zhrnutie o probléme. Vďaka jeho takmer nekonečným znalostiam tak prakticky okamžite získam prehľad o niečom, čo som nepoznal.
  3. Keď chcem vedieť to podstatné z dlhého textu. Poznáte to aj sami. Máte dlhý článok, štúdiu, čokoľvek. A nie každému sa chce celé to čítať. Práve v tom mi AI neskutočne pomáha a šetrí čas. Jednou z jej skvelých schopnosti je bleskové čítanie, pokojne aj desiatky stránok zvládne prečítať a pochopiť za sekundy. Potom stačí, keď ChatGPT požiadam, aby zhrnul to podstatné (napríklad aj so zameraním na konkrétnu tému či oblasť, ktoré ma v tej chvíli zaujímajú), a všetko pekne prehľadne rozpísal do bodov.
  4. Keď potrebujem pomôcť s nápadmi. Niekedy sa zaseknem a neviem, ako ďalej. Či už na začiatku článku, ale napríklad aj pri plánovaní večierka, výlete s deťmi alebo vymýšľaní darčeka pre dlhoročného kamaráta. ChatGPT je skvelý v kreativite a v tom, že sa na veci, ktoré sa mi zdajú samozrejmé, dokáže pozrieť úplne novým a neobvyklým spôsobom. Keď sa takto pozrie na vec z nového uhla, popostrčí moju invenciu a nápady sa potom nezriedka začnú samé hlásiť o slovo. Nejde o to, že by som AI nechával, aby za mňa všetko vymyslela – ale toto nasmerovanie a rozhýbanie mozgu je neoceniteľné.
  5. Keď sa učím. Pustil som sa nedávno do taliančiny. A ChatGPT využívam ako ďalšieho jazykového parťáka. Dokáže mi jasne, jednoducho a prehľadne vysvetliť jazykové a gramatické javy a dať k tomu príklady použitia vo vetách. Vďaka tomu, že si pamätá a drží kontext predchádzajúcej konverzácie, precvičujem si s ním slovnú zásobu. V momente mi tiež napríklad pripraví test na konkrétnu oblasť alebo jav. Benissimo!
  6. Keď nerozumiem. Viete po švédsky? Ja nie. Ale keď mi kamarátka priviezla pútavo vyzerajúcu brožúru o Göteborgu, veľmi som stál o to vedieť, čo sa v nej píše. Stačilo každú stránku odfotiť a nahrať do ChatGPT – a za minútku som mal preklad! Hodí sa to aj na cestách, ak porozumenie viazne a protistrana neovláda cudzie jazyky. Keď som sa minulý rok v lete túlal po Andalúzii, potreboval som v jednej zapadnutej dedinke požiadať o vodu a náplasť na otlak. Po anglicky, po francúzsky, po nemecky? Zabudnite. A keďže neovládam španielčinu, jednoducho som vytiahol telefón, napísal pár viet a domorodý dobrodinec hneď vedel, čo mi chýba.

Nevýhody a obmedzenia

Rok a pol menej či viac intenzívneho používania umelej inteligencie a predovšetkým nástroja ChatGPT mi priniesol jedno ponaučenie: aj keď je to výkonný nástroj s mnohými prednosťami, je dôležité si uvedomiť, že má aj svoje nevýhody a obmedzenia. Jednoducho je to „len“ pomôcka ako každá iná. Preto si pri každej práci s ňou znovu a znovu opakujem: zďaleka  nie je všemocná.

Prečo? Napríklad preto, že nie vždy poskytuje presné a spoľahlivé informácie. Vzhľadom k tomu, že generuje odpovede na základe vzorcov v dátach, na ktorých bol ChatGPT (a pochopiteľne aj Claude, Gemini od Googlu a ďalšie) vyškolený, stáva sa, že poskytne neaktuálne, nesprávne alebo zavádzajúce informácie. Preto ak robím niečo dôležité, naučil som sa všetky informácie dôkladne overovať.

Ono je totižto veľmi lákavé spoliehať sa vo veľa veciach na AI. Aj keď môže byť neuveriteľne užitočná, je dôležité nestrácať zo zreteľa hodnotu vlastného úsudku, kreativity a intuície. Predovšetkým keď si nechávam radiť ohľadom dôležitých rozhodnutí alebo pri práci na zložitých problémoch. Je nutné brať do úvahy svoj vlastný pohľad a odborné znalosti. Keď dostávame odpovede rýchlo a bez námahy, je ľahké kúzlu podľahnúť. Preto pri práci s Chatom GPT mám niekde vzadu v hlave vždy to, že musím sám premýšľať a hodnotiť, čo mi odpovedá. Môže to byť pravda? Nevymýšľa si? (Často áno.) Preto mu rád kladiem doplňujúce otázky, chcem po ňom alternatívne odpovede a pohľad na vec. A nad jeho výstupmi premýšľam.

Ako ešte ChatGPT využívam

Okrem vyššie popísaných situácií mi umelá inteligencia uľahčuje každodenný život v ďalšom rade drobností.

  1. Pri plánovaní jedla. Často si doma s manželkou nevieme rady, čo uvariť na večeru. Stačí sa nechať inšpirovať buď náhodne, alebo napísať, čo práve máme v chladničke – a AI hneď príde s niekoľkými receptami.
  2. Keď štrajkuje počítač alebo mobil. Popíšem problém a ChatGPT ponúkne tipy na riešenie a prevedie ma nápravou. Často sa takto nechám navigovať, keď potrebujem nájsť nejakú funkciu v Exceli alebo sa chcem zorientovať v novej aplikácii.
  3. Pri slovných hrách. Skvelá je totižto aj vrodená schopnosť AI skladať slová. Keď sa doma „zasekneme“ pri hrách ako Scrabble alebo Wordle, jednoducho požiadame o vytvorenie slov z písmen, ktoré máme k dispozícii.
  4. Pri domácich úlohách. AI je úžasnou pomocou pre naše deti. Zložité problémy a látku si nechávajú rozložiť na dielčie kroky. Často tiež úlohu odfotia a nechajú sa viesť k riešeniu. ChatGPT s nimi rieši rovnice, slovné úlohy, pomôže s výrobou prezentácií a referátov. A opäť – aj naši dvaja študenti sa naučili používať ho ako pomoc a podporu. Overujú, samostatne hľadajú informácie a nespoliehajú sa naň so slepou naivitou a dôverou.
  5. Keď neviem, čo si prečítať alebo na čo sa pozrieť. Knihy, filmy, televízne programy – nezriedka tápem, čo si z nekonečnej ponuky vybrať. A keďže ma ChatGPT pozná a vie, čo mám rád a čo ma zaujíma, dokáže mi dobre odporučiť. Jednoducho mi ponúkne skutočne personalizované odporúčanie.
  6. Keď chcem trochu pohybu. Pred časom som sa po rokoch pustil do behania. Na osobného trénera to nejako nebolo – a nakoniec vlastne bolo. ChatGPT so mnou prebral aktuálnu (ne)kondíciu a navrhol kompletný tréningový plán doslova ušitý mne na mieru. A čo viac, pripravil aj správne vyvážený jedálniček – tuky, sacharidy, bielkoviny, vláknina… všetci to poznáme, ale často nevieme, ako na to.
  7. Pri cestovaní. Jednak sa vďaka rýchlemu súhrnu dozviem viac o mieste, kde práve som. A keďže nemám rád davy ľudí okolo seba a povinné turistické atrakcie ma nelákajú, oceňujem, že mi ChatGPT odporúča aj neznáme miesta, menej frekventované trasy a zaujímavosti, o ktorých vie len málokto.

Na záver mi ešte raz dovoľte zopakovať: aj keď umelá inteligencia ponúka cennú a niekedy až neuveriteľnú podporu v rôznych oblastiach, je dôležité mať na pamäti jej obmedzenia a potrebu ľudského dohľadu. Používam ChatGPT ako užitočného pomocníka, ale vždy som ostražitý a snažím sa zapájať vlastný úsudok a znalosti. Vďaka tomu som produktívnejší, kreatívnejší a celkovo si veľa vecí uľahčujem. Jednoducho nezabúdam, že je to ako so všetkým – je to iba nástroj, podpora, pomocník. Vynikajúci sluha, ktorý ale potrebuje vedenie, môže chybovať a tváriť sa ako majster sveta. Tak rovnako ako ja myslite na to, že: finále je vždy na nás, na ľuďoch!

Ovplyvňuje AI životné prostredie?

Vedeli ste, že veľké jazykové modely ako ChatGPT majú významnú uhlíkovú stopu? Trénovanie jedného systému môže vyprodukovať až 35 ton CO₂, čo zodpovedá 125 spiatočným letom medzi New Yorkom a Pekingom. ChatGPT vypustí až 502 ton uhlíka, čo sa rovná emisiám 80 ľudí za rok.

S vývojom zložitejších modelov rastie aj ich energetická náročnosť. Očakáva sa, že do roku 2027 by AI servery mohli spotrebovávať 85,4 TWh elektriny ročne, čo je viac ako spotreba mnohých menších štátov. To ale nie je všetko: okrem trénovania modelov je energeticky náročná aj ich bežná prevádzka, chladenie serverov a ďalší vývoj nových variantov modelov. Preto sa stále častejšie hovorí o „zelenej AI“, ktorá bude udržateľnejšia a dokáže mierniť klimatické zmeny. To zahŕňa využívanie obnoviteľných zdrojov energie, optimalizáciu algoritmov a hardwaru a efektívnejšie chladenie.

Napriek tomu má AI potenciál pomáhať v boji proti klimatickým zmenám – napríklad vďaka predpovedaniu počasia či sledovaniu znečistenia; jej vlastná uhlíková stopa je však významným problémom.

Aj keď AI ponúka veľa výhod a možností, je dôležité používať ju rozumne a brať do úvahy jej environmentálny dopad. Používatelia by mali preto zvážiť, či je použitie AI nevyhnutné a či prínosy prevážia nad jej uhlíkovou stopou. Súčasne je dôležité podporovať vývoj udržateľnejších AI technológií a ich zodpovedné využívanie.

[/tch-tip-box]

Ušetrite 20 % s predplatným kávy Tchibo

Ušetrite 20 % s predplatným kávy Tchibo

Ku kávovému predplatnému
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články