Práve čítate

Skoncujte so zápachom v topánkach! Tri kroky k voňavej obuvi.

4392  
Zdieľať: 

Skoncujte so zápachom v topánkach! Tri kroky k voňavej obuvi.

“Keď princ našiel Popoluškinu črievičku, zaradoval sa. Vďaka tej signifikantnej aróme bude hľadanie jej majiteľky oveľa jednoduchšie! Krásavec sa vydal očuchávať nohy naprieč celým kráľovstvom, kým nezazvonil zvonec…” Tak nejako to bolo? Nie, v rozprávkach sa možno o zápachu nehovorí, ale poďme si to povedať na rovinu. Azda každý niekedy zažil nepekne voňajúce topánky. Ak sa vám to stáva častejšie, odporúčame spozornieť a začať to riešiť hneď.

29. 1. 2021 3 min. čítania Redakce
Skoncujte so zápachom v topánkach! Tri kroky k voňavej obuvi.

Nejde totiž len o nepríjemnosť na návšteve. Zápach v topánkach znamená zvýšený výskyt baktérií, čo môže súvisieť aj s kožnými problémami na vašich nohách. Často tiež znamená, že je na čase viac premýšľať o tom, aký typ topánok si kupujeme. Dali sme dokopy 3 jednoduché kroky, ktorými tú zapáchajúcu obuv prekabátite.

1. Zmeňte návyky

Ráno si natiahnuť ponožky neznámeho zloženia, nazuť si topánky, stráviť v nich 8 hodín v práci plus cestu tam a späť a doma ich potom o 7 večer vymeniť za papuče. Takto to robia mnohí z nás. Ak ale vaše topánky cítiť až k susedom, možno spoločne s vašimi chodidlami volajú o pomoc. Skúste zmenu.

  • Ak sa v práci nemôžete prezuť, zadovážte si druhý pár topánok. Môžu to byť pokojne také isté, dôležitá je zmena aspoň v polovici dňa. Ak sa podarí nájsť vzdušnejšiu alternatívu, o to lepšie.
  • Topánky striedajte každý deň – nenoste dva dni po sebe rovnaký pár, hlavne v chladnejších mesiacoch, kedy je vyššia vlhkosť a noha sa aj viac potí.
  • Začnite skúmať zloženie ponožiek. Skúste kúpiť 100 % bavlnu, investujte do ponožiek so strieborným vláknom, bambusových alebo s prídavkom vlny – mali by fungovať antibakteriálne. Nemusíte mať hneď  dvadsať párov, stačí napríklad päť na pracovné dni, kedy nohy dostávajú najviac zabrať.


Ponožky, čo v zime hrejú a v lete chladia! Skvelé vlastnosti má merino vlna. Síce si priplatíte, ale v tenučkých ponožkách sa vaše nohy nespotia. Navyše merino v zime hreje a v lete chladí a má antibakteriálne účinky.

  • Meňte si ponožky častejšie, ako nás naučili mamičky. Pokojne pri každej návšteve toalety v práci alebo aspoň v polovici dňa.
  • Zamyslite sa hlavne nad materiálom a typom topánok. Od umelej tkaniny alebo koženky asi nemôžeme čakať nohy voňajúce po fialkách. Aj tu platí čím prírodnejšie a/alebo priedušnejšie, tým lepšie – s obyčajnou bavlnenou tkaninou alebo konope vedľa nestúpite. Navyše bude jasať aj planéta.
  • Topánky vetrajte, sušte, viac pozorujte, či nemáte v topánke pocit vlhkosti a prípadne sa hneď prezujte. Na noc je dobré vypchať topánky novinami alebo materiálmi pohlcujúcimi vlhkosť.

“V minulosti som sa strašne hanbila sa na návšteve vyzuť. Zásadný zlom u mňa nastal, keď som prešla na barefoot obuv. Noha a hlavne prsty v nej majú dostatok miesta, nepotia sa tak a zároveň mi je vďaka slobode prstov paradoxne menšia zima od nôh.”

– Martina B.

jak na zápach z bot

2. Zamerajte sa na hygienu nôh

Zápach z topánok znamená spotené nohy, baktérie a možno aj plesne. Môže byť spôsobený aj nedostatočnou pedikúrou.

Pomôcť teda môže aj nový preventívny rituál s dôkladnejšou pedikúrou. Ak máte dokonca na pokožke pocity svrbenia, vyrážky, či príznaky plesňového ochorenia, najlepšie bude navštíviť odborníka.

Ako na domácu pedikúru

Ako na domácu pedikúru

Rady, tipy a pohľad profesionálnej pedikérky.

Prečítať článok

3. Keď už topánky smrdia, ale chcete ich zachrániť

Máte pár obľúbených, možno aj celkom nových topánok, ktoré však už po pár týždňoch dosť cítiť? Nie je nutné ich hneď vyhadzovať, alebo ničiť v práčke. Existuje veľa babských rád.

  • Vystriekať vnútro vodou s citrónom a vodkou – pozor, aby potom poriadne vyschli.
  • Použiť môžete aj klasickú dezinfekciu, ktorú teraz máme všetci doma.
  • Vysypať topánky jedlou sódou, kypriacim práškom, soľou alebo vystlať stelivom pre mačky či silicagélom – pohltí pach aj vlhkosť.
  • Inšpiráciu na ďalšie látky, ktoré pomôžu pohltiť vlhkosť, ponúkame tu.
  • Pomáha tiež suché topánky vložiť na noc do mrazničky alebo na balkón v zime. Mráz je spoľahlivým zabijakom baktérií a poradí si aj so zápachom.
  • Predávajú sa aj špeciálne filtre do topánok a deodoranty. Pri nich ale odporúčame hľadať aj antibakteriálnu funkciu a vopred vyskúšať, či vám nespôsobia na nohe alergickú reakciu a kvôli tomu viac škody ako úžitku.


Ako prať topánky v práčke?

Ak však predsa chcete topánky v práčke vyprať, vyberte vložky aj šnúrky a najskôr ich na noc nechajte vo vrecku, ktoré môže ísť do práčky, spolu s jedlou sódou. Potom ich môžete vyprať s bežným oblečením bez toho, aby sa zaprali. Podrážku vydrhnite kefkou a topánky je dobré pred praním aj odmastiť vo vedre s jarovou vodou. Pri praní potom použite tekutý prací prostriedok – prášok by mohol vytvoriť mapy. A aby sa topánky nepokrútili, perte ich len na 30° a nepoužívajte sušičku.

Priaznivci ázijskej reflexnej terapie by nás určite povzbudili v starostlivosti o chodidlá – podľa nich sú na nich zóny odrážajúce všetky naše orgány. Správnou starostlivosťou, masážou či stláčaním je tak vlastne možné sa cez nohy starať o celé svoje zdravie. Že by chodidlá boli bránou do tela rovnako, ako sa hovorí, že oči sú bránou do duše? Či už je to rozprávka, alebo nie – nič nepokazíme, keď sa možno najzanedbávanejšej časti nášho tela začneme trochu venovať.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články