Záhadné zmiznutie
Poznáte to sami. Pripravíte plný tanier chlebíčkov a za chvíľu zistíte, že na jeho okraji je odložená tu paprika, tu kyslá uhorka, tu vajíčko, na polovici chlebíčkov zase chýba šunka alebo syr… Nevysvetliteľný jav, ktorý sa deje naprieč všetkými generáciami a ktorého záhada doteraz nebola vyriešená. Čo je ale pri chlebíčkoch dané a možno nás dovedie na stopu záhade, je skutočnosť, že čo človek, to iná obľúbená kombinácia chutí.
Zdobenie, ktoré osloví
Na vzhľade záleží, a to platí aj pri chlebíčkoch, preto pri ich príprave a zdobení dbajte na ich estetickú stránku. Využite čo najviac farieb, použite najrôznejšie zdobičky, vykrajovačky a netypické suroviny, ako sú napríklad jedlé kvietky, klíčky, semienka, orieškovú granolu a pod. Pohrajte sa aj s tvarmi plátkov šunky, salámy alebo syra, môžete ich stáčať do ruličky, kornútika alebo do tvaru ruže.
Tipy na kreatívnu úpravu chlebíčkových ingrediencií
Plátkové ingrediencie
ŠUNKA/PROSCIUTTO
- Stočiť do ružičky
- Zložiť do vejára
- Vytvoriť malé kornútiky
- Naskladať do harmoniky
SYRY
- Nakrájať na tenké trojuholníčky
- Zložiť do vejárikov
- Stočiť do ruličiek
- Vykrojiť ozdobnou vykrajovačkou
Zelenina
UHORKA
- Nakrájať vlnkovým nožom
- Vytvoriť tenké prúžky škrabkou
- Stočiť do špirálok
- Vykrojiť malé kolieska
PAPRIKA
- Nakrájať na tenké prúžky
- Vytvoriť drobné kosoštvroce
- Vykrojiť malé tvary
VAJCIA
- Krájať vlnkovým nožom
- Vytvoriť tenké plátky
- Použiť strúhadlo na jemné hoblinky
- Vykrojiť malé kolieska
Čerstvé, ako sa len dá
Aj chlebíčky majú svoju tienistú stránku, nevydržia totiž vyzerať príliš dlho „fit“. Z tohto dôvodu je dobré, ak je to pri nich samozrejme možné, používať čerstvé ingrediencie. Každá čerstvo odtrhnutá bylinka alebo práve nakrájané prosciutto bude vo sviežej forme určite o niečo dlhšie.
Chute zo všetkých kútov sveta
Chlebíčky sa dajú skombinovať s ovocím, ako je hrozno, hruška, figy, ale aj s luxusnými chuťami kreviet, kaviáru alebo crème fraîche. Inšpirovať sa môžete pokojne aj v zahraničí, čo tak sushi chlebíček alebo teriyaki kuracie so zázvorom? Lahodné jednohubky možno pripraviť aj pre vegetariánov, dokonalú chuť urobíte napr. spojením cvikly a kozieho syra alebo grilovanej zeleniny a hummusu. Určite odporúčam do tradičných chlebíčkov skúsiť pridať trochu exotiky, za mňa vedie mango, ananás a granátové jablko. Takéto chute by som ladila s jemným avokádom alebo trebárs s feta syrom.
Zemiakovo-vajíčkové chlebíčky
Na nátierku potrebujeme:
- 3 uvarené vajcia natvrdo
- 2 uvarené stredné zemiaky
- 1 väčšia šalotka
- 100 g žervé
- 2 lyžice majonézy
- čierne korenie, soľ
Na dokončenie:
- veka
- kvalitná šunka
- kyslé uhorky
- varené vajce natvrdo
- soľ, čierne korenie
Postup:
- Vajcia a zemiaky nakrájame na kocky a vhodíme do misky.
- Pridáme najemno nasekanú šalotku, žervé, majonézu a podľa chuti osolíme a okoreníme.
- Nátierku premiešame.
- Veku nakrájame a natrieme hrubou vrstvou nátierky.
- Ozdobíme šunkou, plátkami kyslej uhorky, plátkom uvareného vajíčka a celé ešte zľahka osolíme a okoreníme.
Chlebíčky s cviklovou nátierkou a pistáciami
Na nátierku potrebujeme:
- 2 stredné varené cvikly
- 60 g žervé
- 1 lyžička nasekaného čerstvého tymiánu
- soľ, čierne korenie
Na dokončenie:
- francúzska bageta
- nasekané pistácie
- vetvičky tymiánu
Postup:
- Do misky nastrúhame uvarenú cviklu.
- Pridáme žervé, tymián a podľa chuti osolíme a okoreníme.
- Všetko dobre premiešame.
- Bagetu nakrájame šikmo na plátky a natrieme cviklovou nátierkou.
- Chlebíčky ozdobíme nasekanými pistáciami a pridáme malý kúsok čerstvého tymiánu.
Chlebíčky s hermelínovou nátierkou a pekanovými orechmi
Na nátierku potrebujeme:
- 1 celý hermelín
- 60 g žervé
- 1 lyžica majonézy
- 2 lyžice kyslej smotany
- 1 malá šalotka
- 30 g kvalitnej šunky
- soľ, čierne korenie
Na dokončenie:
- francúzska bageta
- pekanové orechy (príp. vlašské)
- jarná cibuľka
Postup:
- Do misky nahrubo nastrúhame hermelín, pridáme žervé, majonézu, kyslú smotanu a najemno nakrájanú šalotku.
- Nakoniec na kocky nakrájame šunku, pridáme ju do nátierky, ktorú ešte podľa chuti osolíme a okoreníme.
- Všetko dobre premiešame.
- Bagetu nakrájame na plátky, natrieme hermelínovou nátierkou, ozdobíme pekanovými orechmi a nasekanou jarnou cibuľkou.
A tak kým zostáva tajomstvo miznúcich ingrediencií stále neobjasnené, jedno je isté – chlebíčky sú a zostanú kráľmi slovenského pohostenia. So štipkou kreativity a trochou odvahy môžete túto obľúbenú klasiku povýšiť na gurmánsky zážitok, ktorý osloví aj tých najnáročnejších maškrtníkov. Možno práve vy objavíte kombináciu, ktorá sa stane novým gastronomickým hitom!
Hrejivý štýl
Trendové vzhľady v malinovočervenej, čiernej a farbe ťavej srsti