Práve čítate

Dúhová maškrta (nielen) pre deti: Zdravé zmrzlinové vločky len z dvoch ingrediencií!

2598  
Zdieľať: 

Dúhová maškrta (nielen) pre deti: Zdravé zmrzlinové vločky len z dvoch ingrediencií!

Mám pre vás tip na zdravé maškrtenie pre deti, ktoré teraz v lete jednoducho musíte skúsiť. Stačí vám len pár ingrediencií, ktoré možno už teraz máte doma. Ideme vyrábať dúhové zmrzlinové vločky!

26. 7. 2023 4 min. čítania Jana Duffková
Dúhová maškrta (nielen) pre deti: Zdravé zmrzlinové vločky len z dvoch ingrediencií!

Neviem, či to tak majú všetky deti, ale keď môj syn niekde zbadá aj tú najbláznivejšiu dobrotu, vždy ju túži mať. Modrá ľadová drť a šmolková zmrzlina sú najsilnejšími lákadlami. Tento rok po novom aj sladké zmrzlinové guľôčky… A práve tie guľôčky ma priviedli k myšlienke, či by niečo podobné išlo urobiť aj doma.

Vyslovene drobučké guľôčky, ktoré vzhľadom pripomínajú rozdrobený polystyrén, doma spravíte len ťažko. Potrebovali by ste na to špeciálne vybavenie, pretože vznikajú pri extrémne nízkych teplotách. Čo sa ale dá doma pripraviť ľahko, a napriek tomu to u nás zožalo úspech, sú zmrzlinové vločky. A pri troške zručnosti môžu byť naozaj maličké.

Vyrobiť si bez zmrzlinovača domácu zmrzlinu, ktorá nie je príliš tuhá a skvelo chutí, to je podľa mňa vyššia dievčenská. Pri vločkách je ale tvrdá konzistencia naopak vítaná, takže o starosť menej! A žiadne špeciálne vybavenie človek nepotrebuje.

Z čoho vyrábam zmrzlinové vločky?

Len z jogurtu, ovocia a podľa potreby niekedy pridám med.

Základ vždy tvorí biely jogurt. Je ale potrebné použiť tučný grécky jogurt, ktorý je pekne tuhý a nerozteká sa. S obyčajným jogurtom to nefunguje. Ďalšou dôležitou zložkou je ovocie. Deti jedia aj očami a toto bude „bláznivá dobrota“, takže je žiaduce vytvoriť čo najfarebnejšie kúsky. Môžete si pomôcť napríklad spirulinou alebo inými prírodnými farbivami, ale podľa mňa to ani  nie je potrebné, pretože aj samotné ovocie dokáže vytvoriť krásne odtiene dúhy. Pri kyslejšom ovocí môžete dosladiť medom, ale ja ho nepridávam, pretože ovocie je podľa mňa dosť sladké samo o sebe. Namiesto medu ku kyslejším druhom radšej prihodím kúsok banánu. Ten je do základu skvelý, pretože vločky robí po zmrazení o niečo vláčnejšie. Určite neodporúčam dosladzovať žiadnymi sirupmi (napr. javorovým a podobne), pretože tie riedia konzistenciu a potom sa s hmotou zle pracuje.

Recept na domácu zdravú zmrzlinu vo vločkách

Okrem vyššie uvedených ingrediencií budete potrebovať mixér, igelitové zip vrecká na potraviny (prípadne môžete využiť aj zdobiace vrecká), papier na pečenie, pevnú podložku a mrazničku.

Ingrediencie*:

  • Tučný grécky biely jogurt (cca 200 g)
  • Ovocné pyré (väčšinou 50 – 70 g)
  • Podľa chuti môžete pridať lyžičku medu

*ingrediencie sú uvedené v množstve na jednu príchuť. Ja som robila 4 príchute, takže som spotrebovala spolu 800 g jogurtu a 200 – 320 g pyré (postupne zo 4 druhov ovocia).

Postup:

  1. Do mixéra vložte ovocie a rozmixujte ho dohladka.
  2. Ak chcete úplne hladké pyré, môžete ho ešte prepasírovať cez jemné sitko. Ja to ale nerobím.
  3. Ručne vmiešajte pyré do jogurtu a ak chcete, trochu ho doslaďte.
  4. Jogurtovou zmesou naplňte zip vrecko (alebo zdobiace vrecko s naozaj úzkou špičkou) a odstrihnite roh. Otvor vytvorte čo najmenší.
  5. Na pevnú podložku (plech, dosku alebo podnos, ktorý sa vám vojde do mrazničky) položte papier na pečenie odstrihnutý na veľkosť podložky.
  6. Pomocou vrecka tvorte jogurtovou zmesou čo najmenšie bodky na papier.
  7. Vložte do mrazničky a počkajte, kým všetko dokonale stuhne. Naša mraznička ukazuje -19 °C a mrazenie trvalo 1 hodinu.
  8. Keď budú vločky krásne tuhé, v rýchlosti ich odlúpnite od podložky, nasypte do čistého zip vrecka a skryte do mrazničky.
  9. Opakujte, kým nebudete mať všetky farby a príchute.
  10. Podávajte v priehľadnom pohári navrstvené ako dúhu, alebo zmiešajte farby dokopy.

Pripravená jogurtová zmes má väčšinou veľmi svetlú farbu. Počítajte s tým, že keď bodky zamrazíte, odtiene farieb sa o niekoľko odtieňov zvýraznia.

zmrzlina pre deti

Tipy na to, aké ovocie môžete využiť

Záleží na tom, čo majú vaše deti rady a aké chcete vytvoriť farby. Možností je veľa! Tu máte pár tipov na inšpiráciu.

Na fotkách vidíte 4 farby. Ružovú som urobila z mrazených malín (50 g), fialovú z mrazených slovenských čučoriedok (70 g), zelenú z banánu a čerstvého listového špenátu (1 banán a 15 g špenátu), žltú z manga a kurkumy (1/2 sladkého zrelého manga a 1/2 lyžičky kurkumy). Špenát na zelenú využívajte bez obáv, pretože chuť vôbec neovplyvní. Deťom o ňom ale nehovorte, veď viete. Kurkuma, na rozdiel od špenátu, chuť mierne ovplyvní. S mangom si rozumie, ale nie každému to musí chutiť. U nás mala táto kombinácia úspech, vy ju radšej najskôr skúste na menšom množstve.

Môžete využiť napríklad aj jahody, černice, broskyne, hrušky, jablká… jednoducho čokoľvek, čo sa dá kombinovať s jogurtom. U vodnatejšieho ovocia je niekedy fajn pyré povariť, aby sa vody trošku zbavilo a bodky si držali formu. Nezabudnite tiež na to, že môžete pripraviť kakaové vločky alebo len jogurt s medom a vanilkou.

recept jogurtová zmrzlina

Ako zmrzlinové vločky skladujem a servírujem?

Môžete si ich pripraviť aj do zásoby!

Jednotlivé farby rozdeľujem do čistých zip vreciek a skladujem ich v mrazničke. Pri práci mimo mrazničku som veľmi rýchla, aby guľôčky čo najmenej povolili a nenamrazili sa k sebe. Mám ale vyskúšané, že aj keď sa kúsky k sebe ľahko primrazia, stačí vrecko trochu zvonku pomrviť medzi prstami a zase sa pekne rozsypú. V mrazničke ich môžete mať cca mesiac. Verím ale, že tak dlho ich pred deťmi aj tak neuchránite.

Vločky môžete podávať len tak, navrstvené podľa odtieňov dúhy, prípadne ich zmiešajte. Dajú sa využiť aj ako posýpka na inú naservírovanú zmrzlinu. Dobrý tip je tiež pripraviť vločky len vanilkové a podávať ich tak, že do misky nalejete rozmixované jahody, tie posypete vločkami a pridáte trošku šľahačky. Tým totiž neurazíte ani dospelých.

Tak dobrú chuť a držím palce, aby táto dúhová dobrota urobila vašim deťom rovnakú radosť, akú urobila nášmu Tonkovi.

Tipy na ďalšie domáce dobroty pre deti:

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články