Práve čítate

A žili šťastne až do smrti

3378  
Zdieľať: 

A žili šťastne až do smrti

Štatistiky nás neustále strašia, že polovica manželstiev sa rozvedie, ale my sme objavili páry, ktorým to klape už pár desiatok rokov. Dnes, v Medzinárodný deň manželstva, sme sa ich opýtali, čo vo vzťahu považujú za dôležité, a čím to je, že spolu vydržali v dobrom aj v zlom.

12. 1. 2017 4 min. čítania Kristina Zábrodská
A žili šťastne až do smrti

Správna voľba

Nezáleží na tom, či si vyberiete svoj úplný protiklad alebo spolu zdieľate každú myšlienku, dôležité je, že toho druhého nechcete zmeniť. Ak sa vám to nepodarí, tak zbytočne neplytvajte energiou. Vedie to len k svárom, ktoré lásku hubia, a trvalé zmeny, ktoré požadujete, nedocielite.

Zdroj: Flickr.com

Spoločný cieľ

V dávnych dobách dohodnutých sobášov si na seba ľudia po čase jednoducho zvykli. Vedeli, prečo sa vzali, a hoci počas svadobnej noci zrejme láskou a vzájomnou náklonnosťou neprekypovali, po určitom čase sa začali rešpektovať a smerovať k spoločnému cieľu, či už išlo o výchovu detí, rozmnoženie majetku, získanie výhodnejšieho spoločenského postavenia alebo realizáciu vlastných ambícií.

Prejavy lásky

Úmerne k dĺžke vzťahu sa u mnohých párov čoraz zriedkavejšie objavujú prejavy lásky. To je však chyba, ktorá po čase môže prerásť aj do nevery, jednoducho preto, že nový partner dáva druhému najavo záujem, lásku, nadšenie a obdiv. Lebo každý túži po pochvale, podpore či uznaní. „Milujem ťa,“ je kúzelná veta.

14212118584_65bd590da7_o
Zdroj: Flickr.com

Voľný priestor

Ak ste videli film Teória tigra, viete, o čom je reč. Ak nie, tak si ho pozrite. Doprajte svojmu partnerovi voľný priestor a čas na relax, oddych osamote alebo s jeho priateľmi. Aj keď sa vám jeho záľuba v tesaní kameňov či hranie hokeja na Xboxe zdá úplne stupídna, nekomentujte ani nehodnoťte jeho koníčky. Cenné body uňho získate prejavením (úprimného) záujmu alebo ponechaním dostatku voľného času. A nezabudnite, že telefón slúži na spojenie, nie na kontrolu.

9500650217_e0643cd906_o
Zdroj: Flickr.com

Rozprávajte sa

Všetky šťastné páry sa zhodujú, že sa spolu veľa zhovárajú. Ideálnou príležitosťou sú raňajky a večere, keď sa pri stole zíde celá rodina, ale pokojne si večer otvorte aj sedmičku vína. Pozhovárajte sa o tom, čo ste za deň zažili, čo vás čaká, čo ste počuli, čítali, čo vás zaujalo, čoho sa bojíte. Zdieľaním radosti i obáv posilňujete vzájomný vzťah, spoznávate sa a spolu môžete vymyslieť dobrý postup či riešenie situácie. Zabudnite v týchto chvíľach na telefón a televíziu, nik predsa nechce robiť štafáž moderným technológiám.

Striedajte sa

Buď môžete bojovať o prvú pozíciu, alebo spolu tvoriť silnú dvojicu. Pamätajte, že slabosť nie je prehra, ale momentálne rozdelenie síl. V stabilných manželstvách sa partneri vo vedení striedajú a spoliehajú sa tak navzájom na seba, spoznávajú svoje silné i slabé stránky a smerujú k rovnakému cieľu.

Súkromie

Doprajte si súkromie a čas len pre vás dvoch, aj keď sa staráte o deti, svokru, psa a susedovho škrečka. Lebo práca sa nájde vždy, ale daný okamih nenávratne zmizne. Každý si ho buď môže užiť, alebo aspoň prežiť, alebo ho nezúčastnene či v zhone premeškať. Neodkladajte sex, až sa vám to bude hodiť, až niekam pôjdete, až budete mať prázdny byt… Verte, že takýchto chvíľ bude veľmi málo. A hoci na jednej strane stavať vzťah na sexe môže byť dosť vrtkavé, na druhej strane bez neho partnerstvo a láska dlho nevydrží.

6943258411_8d9bce9f9d_o
Zdroj: Flickr.com

Rešpektujte sa

Rešpekt neznamená len poskytnutie dostatku voľnosti a pochopenia pre to, čo druhý robí, ale predovšetkým maličkosti všedného dňa. Napríklad že si na mobile vypnete zvonenie, keď ste spolu, že nekontrolujete každú chvíľu mobil, ani partnerovi neodpovedáte s očami upretými na displej. Ale že mu podržíte dvere, pomôžete do kabáta, podržíte dáždnik pri vystupovaní z auta… Že doma chodíte pekne oblečení a nie v spodnej bielizni či v ošúchaných alebo deravých kúskoch zo svojej mladosti.

Odpusťte si

Každý sa občas dopustí chyby. Obľúbená rada „zatĺkať, zatĺkať, zatĺkať“ možno platí pri nevere, ale rozhodne nie pri ostatných prešľapoch. Priznať karambol, ospravedlniť sa a dostať odpustenie utuží vzťah viac ako neustále osočovanie a pripomínanie chýb. Nedávajte ultimáta ani podmienky, veď aj svoje deti milujete bezpodmienečne, a preto hlboko a trvalo. Porozumenie a láska z nás robia lepšie osobnosti.

Buďte trpezliví

Uvedomte si, čo je pre vás dôležité. Chcete mať spokojný vzťah, šťastnú rodinu, stať sa vedúcim oddelenia či riaditeľkou firmy? Čo si prajete, tomu venujete svoje úsilie a to sa vám aj podarí. Majte so svojím partnerom (a aj deťmi či rodičmi) trpezlivosť, hoci to tak možno práve teraz nevyzerá, lebo oni sú dôležitejší ako naplánovaný denný rozvrh alebo sledovanie noviniek na tablete. Milujte druhého preto, aký je, nie preto, aký chcete, aby bol.

257937032_14920719b3_o
Zdroj: Flickr.com

V dobrom aj v zlom

Svadobný sľub nie je len fráza, ale záväzok. V živote nastanú momenty šťastia a úspechu, ale aj momenty krízy, choroby, neúspechu či zúfalstva. Vždy sa môžete rozhodnúť, ako sa zachováte. Utečiete alebo zostanete? Budete chudákom alebo oporou? Posilníte váš vzťah alebo začnete radšej budovať iný inde?

Páry, ktoré spolu zdieľajú väčšinu života, tiež zažívajú nepríjemnosti, dokážu im však spoločne čeliť a momentálny neúspech ich vzťah posilní. Rozviesť sa je relatívne ľahké a vďaka právnikom aj príjemne neosobné, ale šrámy na duši si ponesie každý sám a pekne dlho.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články