Práve čítate

Zoznam vecí, na ktoré sa musíte pripraviť, kým si adoptujete psa z útulku

2814  
Zdieľať: 

Zoznam vecí, na ktoré sa musíte pripraviť, kým si adoptujete psa z útulku

Adoptovať si zviera, to nie je len o tom, že prídete a vyberiete si najsympatickejšieho parťáka. Lucie Nollová z českej organizácie Tlapky na cestě radí, na čo je potrebné sa vopred pripraviť.

11. 9. 2021 4 min. čítania Lucie Nollová
Zoznam vecí, na ktoré sa musíte pripraviť, kým si adoptujete psa z útulku

Adopcia je beh na dlhšiu trať. Kým sa k nej dostaneme, nejaký čas psíka sledujeme. Zisťujeme jeho zvyky a zlozvyky, čo má a nemá rád, či sa hodí skôr do bytu alebo domu so záhradou a či mu nevadia iné psy alebo deti. Je toho veľa, pretože sa k nám väčšinou dostanú zvieratá, ktoré si nesú ťažký životný príbeh a veľa škaredých spomienok. Do konca života sa ich nezbavia, a preto to s nimi nebýva jednoduché. Nový pánko musí byť vybavený veľkou trpezlivosťou.

Kým sa pes dostane na adopciu, musí prejsť veterinárnym ošetrením. Súčasťou býva očkovanie, odčervenie a hlavne kastrácia. Kastrujeme všetky dospelé psy aj fenky, hlavne zo zdravotných dôvodov a tiež preto, že je to jediná prevencia, ako zamedziť ďalšiemu množeniu nechcených šteniat, ktoré potom končia v podobných zariadeniach, ako je to naše.

Ako sa pre psa hľadá nová rodina?

Vhodnú rodinu začíname hľadať po zvládnutí aspoň základnej socializácie a absolvovaní veterinárnej starostlivosti.

V súčasnosti to je vďaka internetu a sociálnym sieťam o niečo jednoduchšie. Čítame správy a posudzujeme, čo záujemcovia ponúkajú a aké majú podmienky. Keď niekoho vidíme ako vhodného záujemcu, dohodneme si stretnutie priamo u nás a preberieme všetko osobne. Takéto stretnutia väčšinou stačia napríklad len dve, ale u problematickejšieho psíka plánujeme stretnutí a zoznamovacích návštev viac. Tiež chodíme k novým rodinám domov.

Zvieratám pomáham takmer 10 rokov a zároveň tých 10 rokov komunikujem s ľuďmi. Dá sa povedať, že dobrý nový domov už dokážem spoznať po pár správach, ktoré si so záujemcami vymením. Ale aj tak sa nám občas stane, že sa zmýlime. Nikto nie je neomylný, ale za tie roky sme zaplnili viac ako 1500 domovov.

Každý psík je špecifický a aj každá adopcia je iná. Vždy ale platí, že spisujeme adopčnú zmluvu – buď o trvalej, alebo dočasnej starostlivosti. Nového majiteľa zaväzuje k plneniu určitých podmienok.

Čo musíte spĺňať, aby ste mohli adoptovať?

Adopciu by som odporučila iba ľuďom, ktorí majú veľkú dávku trpezlivosti. A nielen to.

Musíte byť na 100 % presvedčený o tom, že chcete pomôcť psovi, ktorý nepoznal nič dobré a je potrebné ho naučiť všetko – od hygieny, socializácie až po chôdzu na vôdzke. Musíte mať dostatok času a vedieť, že vás nerozhodí, keď prvých pár mesiacov budete nachádzať mláčky na koberci, možno aj roztrhaný gauč a poškriabané dvere. Myslite na to, že psík bude štekať a to môže rušiť susedov.

Adoptované zvieratá sa často najskôr nenechajú ani pohladiť a môžu štartovať na iné psy alebo dokonca aj na deti. Skrátka, nie je to jednoduché a už vôbec nie pre každého. Preto vyberáme len ľudí a rodiny, ktorým slovo záväzok nie je cudzie.


S výberom psa pomôžu v útulku: Vybrať si psa z útulku by vám mala pomôcť daná organizácia. Mala by mať dostatok skúseností, vďaka ktorým vás nasmeruje k tomu, aké plemeno (alebo kríženec plemien), vek a osobnosť psa sú pre vás vhodné. Úspech adopcie závisí od spokojnosti vás (vrátane zvierat, ktoré už u vás žijú) aj adoptovaného psa. My radšej vyberáme nové rodiny dlhší čas, ale o to viac nás teší, keď sú potom všetci štastní.

Premyslite si, či máte dostatočnú finančnú rezervu

Keď si beriete psa, ktorý žil v nevhodných podmienkach, je veľmi pravdepodobné, že bude mať nejaké zdravotné problémy. A to je finančne náročné.

Určite neodporúčam adoptovať si psa, ani kupovať šteňa, ak nemáte dostatočnú finančnú rezervu. Mať akékoľvek zviera je nadštandard. Keď človeku ledva stačí mesačná výplata, je nezmysel kupovať si psa alebo mačku. Bohužiaľ, to je druhý najčastejší dôvod, prečo zvieratá končia v útulkoch a iných depozitoch.

Ochorieť môže akékoľvek zviera a stretávam sa s tým, že majitelia na liečbu skrátka nemajú peniaze. A to nemusí ísť ani o tisícky. V mnohých prípadoch sme preberali do starostlivosti aj psíkov, ktorých majitelia nemali na veterinárnu starostlivosť ani 100 150 eur.

Keď chcete pomôcť, ale nemôžete adoptovať…

Možno z akéhokoľvek dôvodu nemôžete mať zviera doma, ale aj tak by ste opusteným dušiam radi nejako pomohli. Je niekoľko možných spôsobov.

Nájdite si najbližší útulok a dohodnite si, že budete chodiť venčiť psíkov. Môžete tiež prispieť materiálne. Väčšina organizácií má núdzu o kvalitné granule, konzervy, maškrty, dezinfekčné prostriedky, vrecia na odpad, papierové utierky, starú posteľná bielizeň, uteráky… Spojte sa s organizáciou, ktorej chcete pomáhať a overte si, čo by im aktuálne najviac pomohlo.

Nie je to vždy ľahké, ale pomáhať hreje pri srdci

Pomáhanie psom nie je naše zamestnanie, sme nezisková organizácia, takže nám za naše služby nikto neplatí.

Tlapky na cestě vznikli len preto, že sa mi v osobnom živote darilo, som zdravá a dovolím si povedať, že aj úspešná. Mala som pocit, že to, čo mám, „musím nejako vrátiť“. Preto som začala pomáhať psom a mačkám, ktoré sa nie vlastnou vinou dostali do ťažkej situácie. Zvieratá si samé pomôcť nedokážu. Na to sme tu my.

Práca so zvieratami v núdzi nie je vždy jednoduchá. Klamala by som, keby som povedala, že to zvládam ľavou zadnou – sú lepšie a horšie dni. Nikdy si nezvyknete na týranie alebo umieranie nevinných zvierat… musíte sa s tým vyrovnať. Veľmi často sa musíte komunikovať s ľuďmi, ktorí sú na okraji ľudskej spoločnosti a vy sa musíte tváriť milo a zachovať kľud, aj keď viete, ako zle sa k zvieraťu správali a úplne to vo vás vrie. Aj tak je ale to, čo robíme, krásne, naplňujúce dáva nám to zmysel.

Ak chcete aj vy pomôcť opusteným zvieratkám, môžete sa obrátiť na OZ Psia duša, www.psiadusa.sk, napísať na ich www.facebook.com/psiadusa

Čítajte tiež: Patria domáci miláčikovia do postele?

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články