Práve čítate

Kórejky ma naučili, ako sa starať o pleť. V čom je to iné a prečo to tak skvelo funguje?

16265  
Zdieľať: 

Kórejky ma naučili, ako sa starať o pleť. V čom je to iné a prečo to tak skvelo funguje?

Kórejky sa väčšinou pýšia dokonalou a porcelánovou pleťou. Možno je to čiastočne dané geneticky, ale veľkú rolu hrá aj spôsob, ako sa o pleť starajú. Mne sú tieto každodenné rituály aj pri nich používané produkty sympatické, aj keď sa dosť líšia od toho, na čo sme zvyknuté v Európe.

13. 9. 2021 3 min. čítania Marta Grzegorzak
Kórejky ma naučili, ako sa starať o pleť. V čom je to iné a prečo to tak skvelo funguje?

Všimla som si, že kórejská starostlivosť o pleť sa aj u nás skloňuje stále častejšie a najrôznejšie čistiace gély, krémy, pleťové masky a ďalšie produkty kórejských značiek sa celkom ľahko dajú kúpiť pokojne aj v bežnej drogérii.  Niet divu. Z vlastnej skúsenosti viem, že fungujú. Kto by nechcel mať zjednotenejšiu a vypnutú,  jasnú a hydratovanú pleť?

Čistenie je základ

Kórejská starostlivosť o pleť, o trochu viac ako tá naša, kladie dôraz na čistenie.

Kórejky vedia, že nie je dôležité len hydratovať a používať produkty proti vráskam, ale vo veľkom sa venujú práve správnemu čisteniu pórov a odstraňovaniu všetkého make-upu, kožného mazu, zvyškov silikónu z rôznych ďalších produktov, prachu a ďalších nečistôt, ktoré za celý deň naša tvár nazbiera. Najefektívnejší spôsob je čistenie v niekoľkých fázach.

Začínam čistiacim olejom. Má hustú a mastnú konzistenciu a jeho účelom je doslova rozpustiť make-up. Ja si v tejto fáze asi 2 minúty masírujem tvár a potom ju dôkladne opláchnem teplou vodou.

Takisto používam penu, ktorá je jemnejšia, ale aj tak efektívna. Pre pobavenie – čítala som o metóde nazývanej Hundred Spatter, ktorá spočíva v stonásobnom opláchnutí tváre vodou. Zaujímalo by ma, kto to v skutočnosti praktizuje, ale ja sa do toho určite púšťať nehodlám, už len kvôli predstave, koľko vody sa na to musí minúť.  :-)

Po vyčistení tváre vklepem do pokožky tonikum, pekne pomocou končekov prstov – nerozotieram tampónikom. Najradšej používam toniká kórejských značiek, ale nič nepokazíte ani iným tonikom bohatým na kvalitné prírodné zložky.

Vyrobte si domáce tonikum!

Tonikum zo zeleného čaju: Jedno vrecko zeleného čaju zalejte 250 ml vriacej vody. Pridajte lyžicu jablčného octu a nechajte vychladnúť. Na toto tonikum občas tampónik využijem – namočím ho v ňom a prikladám na tvár.

Tymianové tonikum: Zalejte lyžicu sušeného tymianu 250 ml vriacej vody a nechajte vylúhovať. Môžete pridať niekoľko kvapiek tea tree oleja. Tento výluh má antibakteriálne účinky a hodí sa na problematickú pleť.

Domáce toniká skladujte v chladničke a spotrebujte do týždňa.

Ďalšia časť – hydratácia

Vždy som mala tendenciu zabúdať na to, že samotné čistenie nestačí. Bez správnej hydratácie to ale nikdy nie je ono.

Vysušená pleť má väčšie sklony k vráskam, ľahšie sa podráždi a mastí sa, čo v prípade problematickej pleti môže viesť k tvorbe čiernych bodiek.

Hydratovať začínam sérom (opäť používam jednu z kórejských značiek), ktoré aplikujem na ešte vlhkú pleť – krásne ju to vyživí. Takéto séra obsahujú to najlepšie pre pleť a zároveň mávajú ľahučkú textúru, ktorá sa ľahko prepletie medzi ďalšie kroky. Potom tento krok doplním ľahkým a ľahko vstrebateľným hydratačným krémom, ktorý sa navyše postará o to, aby pokožka nestrácala vodu. Celý deň potom pôsobí mladším a sviežejším dojmom, napriek použitiu make-upu a ďalších produktov, ktoré môžu vysušovať.

Krém s UV filtrom aj vtedy, keď je pod mrakom

Od Kórejok som sa naučila úplne inak pristupovať k opaľovacím krémom.

Zdá sa mi, že u nás väčšina ľudí používa krém s UV filtrom len vo chvíli, keď silno svieti slniečko. Ja som na tom bola samozrejme rovnako. Kórejky si ním ale tvár natierajú denne. A ja už tiež, bez ohľadu na počasie alebo ročné obdobie. Kórejské ženy si ho často počas dňa ešte niekoľkokrát doplnia, ale v tom ja mám ešte rezervy.

Slnečné žiarenie urýchľuje starnutie pokožky a tú mu vystavujeme každý deň v roku. Snažím sa myslieť na to, že prechádza aj sklom.

Záleží aj na strave

Starostlivosť o pleť ako takú je samozrejme základom, ale to, čo jem, sa na jej kvalite prejavuje tiež.

Snažím sa vyhýbať sladkostiam a veľmi mi to pomáha. Kórejky väčšinou jedia zdravo a zastávajú práve ten názor, že nadmerná konzumácia cukru na ich krásu veľmi dobrý vplyv nemá. A podľa mojich kórejských priateľov je tajomstvom krásy kórejských žien… kimchi! Kvasená zelenina s veľkým množstvom chilli a ďalšieho korenia, ktoré Kórejci jedia prakticky každý deň. Posilňuje imunitu a je to takzvaná superpotravina. V posledných rokoch aj u nás kimchi veľmi frčí.

Prečítajte si tiež: Fermentovaná zelenina je zdravý poklad. Základné tipy a tri recepty

Keď sa budete púšťať do starostlivosti o pleť podľa Kórejok, skúšajte, čo konkrétne vám sadne. Mňa tieto experimenty strašne bavia a samozrejme nie všetky tipy na moju európsku tvár fungujú. Kórejské produkty mám ale rada. Baví ma ich zloženie aj často roztomilé balenie. Na to si ale človek musí dať pozor, pretože občas efektný obal prevyšuje kvalitu obsahu, ale tak je to asi u všetkého.

Novinka od Tchibo: Kofeínová voda Coffizz

Novinka od Tchibo: Kofeínová voda Coffizz

Ochutnajte pramenitú vodu so silou kofeínu odpovedajúcou dvojitému espressu. V dvoch príchutiach v predajniach Tchibo, v širokej sieti supermarketov a na benzínových pumpách.

Nájsť obchod
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články