Práve čítate

Cukor mení základnú podstatu kávy

5172  
Zdieľať: 

Cukor mení základnú podstatu kávy

Sladíte? Nie? Áno? Jedna lyžička, alebo dve? Milovníci kávy sa odnepamäti delia na dva tábory. Tí prví majú radi kávu takú, aká je. Klasickú horkú, zachovávajúcu si tak pôvodnú chuť a arómu. Ostatní si ju radi dolejú mliekom a prihodia pár kociek cukru. Ponechajme na chvíľu bokom spory, ako by sa káva mala správne piť, a pozrime sa tomu sladeniu trochu na zúbok.

29. 11. 2017 2 min. čítania Redakce
Cukor mení základnú podstatu kávy

Výskum vedený univerzitou z Yorku v Anglicku prišiel s odhalením, že sladká chuť cukru v skutočnosti nemaskuje horkú podstatu kávového nápoja, ako sa myslelo, ale priamo mení jeho základné chemické zloženie. Vedci sa zaoberali tým, ako spolu kofeín, cukor a voda reagujú na báze molekúl. Zistili, že pridaný cukor spôsobuje, že sa molekuly kofeínu viac zhlukujú, aby sa molekulám cukru vyhli, a tak následne stimulujú menšiu plochu chuťových pohárikov. Vďaka tomu teda cítime na našom jazyku menej horkej chuti. „Keď sa molekuly zhluknú a zomknú dohromady, je pre chuťové poháriky ťažšie rozpoznať, aká chuť sa v nich ukrýva,“ hovorí autor výskumu doktor Seishi Shimizu. „Je to, ako by ste sa pozerali na dve rovnaké mince a ony by boli zlepené – môže sa stať, že budú vyzerať len ako jedna.“

Pod lupu si cukor a kávu vzala aj spoločnosti Tchibo v štúdii Mintel Coffee Annual Review. Výskum, ktorý vykonávali v Číne, zistil, že najväčší podiel ľudí (74%) si dáva kávu, aby nabral novú energiu. Sladenie je v Ázii veľmi populárne, napríklad v Thajsku je cukor v káve samozrejmosťou a koľkokrát v takom množstve, z ktorého by človeku vstávali vlasy dupkom. 67% ľudí si kávu dáva ako „niečo dobré“ na relaxáciu pri televízii alebo surfovanie na internete. Na treťom mieste sa so 63% umiestnili ľudia s chuťou na kávu pri práci a štúdiu. Všetci dobre vieme, že cukor vyživuje mozog a svaly a jednou zo zaujímavosťou je, že má aj antibakteriálne účinky.

Radosť z cukru majú aj tí, čo radi zostanú doma a dajú si kávu len tak na chuť. Ako chutí káva najviac vám? Sladíte?

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články