Práve čítate

Čistenie kozmetických štetcov pre leňochov

10081  
Zdieľať: 

Čistenie kozmetických štetcov pre leňochov

Som ten po-sled-ný človek, ktorému by sa chcelo pravidelne čistiť štetce. Lenže keď to nerobíte, nanášate si na pleť okrem šminiek tiež kolóniu baktérií, ktorá jej rozhodne neprospieva. Takže čistiť je potrebné. Ako to robiť rýchlo a dobre?

25. 2. 2019 4 min. čítania Marie Háková
Čistenie kozmetických štetcov pre leňochov

Nechcem nikomu vstupovať do svedomia, sama som rada, že ráno urobím so šminkami pár ťahov a hotovo, nieto ešte sa zdržovať s nejakým čistením… Nie, to sa mi nechce. No ale celkom mi pomohlo vidieť tieto obrázky (odkaz rozkliknite len ak naozaj chcete), ako vyzerá vlas štetca, na ktorý pár týždňov žiadne čistidlo nesiahlo. Pod mikroskopom mi to vyfotila kamarátka, ktorá pracuje v laboratóriu. Odvtedy čistím s trochu väčším nadšením.

Ako to, že v nečistených štetcoch žijú mikroorganizmy?


„Veď ich používam len na svoju pleť a určite nie som žiadne prasiatko,“ hovoríte si. O to ale vôbec nejde. Na ľudskom tele sa prirodzene vyskytujú rôzne mikroorganizmy, ktoré s nami žijú v pohode, pokiaľ sa samozrejme nepremnožia. A občas tiež možno make-upom zakrývate vyrážku, čo sa ako čistá pleť definovať nedá… Skrátka, je normálne, že v štetci žijú okom neviditeľné potvorky. Ale pokiaľ štetce pravidelne nečistíte, nepozvaní hostia, čo putujú stále z pleti na štetec a zo štetca na pleť, vám práve v boji proti vyrážkam nepomôžu.

Mikroskop pre pravidelné kontroly doma asi nemáme nikto, ale hodí sa dodržiavať aspoň tieto zásady:

  1. Očistiť štetce aspoň zbežne tak často, ako to ide, ideálne po každom použití. Nižšie nájdete návod, ako na to.
  2. Raz za týždeň im dopriať dôkladnejšie čistenie. Alebo čistiť dôkladne vždy, keď môžete.
  3. Štetce vymieňať a nečakať, kým sa vám rozpadnú v rukách.

A viete, prečo majú štetce, hlavne tie hrubšie, dvojfarebné štetinky a aspoň nejakú časť svetlú? Lepšie spoznáte, že sa v nich usádza pigment z líčidiel, a že je teda najvyšší čas čistiť.

Čím čistiť a čím nikdy?

Internet, a YouTube špeciálne, sú plné „super“ nápadov na čistenie. Na prvýkrát sa nový návod, napríklad čistenie hubky v zmesi jaru a olivového oleja (naozaj!), môže osvedčiť. Z dlhodobého hľadiska ale platí, že štetce a hubky vydržia to, čo vydrží vaša pleť. Takto vyzerá legendárny Beauty Blender čistený šetrne (žltý) vs. 3× vymáčaný v jarovej zmesi (ružový).

Make-upových pomocníkov čistite radšej len v prostriedkoch na to určených

Rovnako nie je dobré nechávať mokré štetce v polohe, ktorá deformuje ich tvar, teda napr. dať ich štetinami dole do pohára s roztokom a nechať ich 20 minút odmočiť. Nebude trvať dlho a začnú vám z nich záhadne vypadávať jednotlivé „vlasy“. Vyskúšané. Tip: keby ste niekedy našli nejaký vlas trčať mimo určený smer, je lepšie ho odstrihnúť ako vytrhnúť, pretože potom začnú blázniť aj ďalšie.

Platí pravidlo, že umelé štetiny sú CITLIVEJŠIE na chemické prostriedky ako tie prírodné, ktoré sa s tým nejako popasujú.

Dlhodobo sa mi osvedčilo používať:

  • Roztoky určené špeciálne na štetce (mám veľmi rada ružový z MACu, ale už som videla nejaké prvé lastovičky v drogériách!)
  • Neparfumované, nefarbené, neagresívne, úplne obyčajné mydlo; prípadne v parfumérii môžete zohnať aj mydlo určené na štetce
  • Detský šampón neparfumovaný
  • Priehľadné čistiace gély na pleť bez prímesí
  • Čistú vodu :)
  • Silikónových pomocníkov, ktorí majú len malé výstupky, aby sa o ne štetce a hubky nezatrhávali

Kedy čistiť?

Denné rýchle čistenie

Po každom líčení štetce prestriekajte čistiacim sprejom, otrite do čistej handričky či vreckovky. Čistiaci roztok kupujem vo väčšej fľaštičke, ale prelievam si ho do malého rozprašovača, ktorý nosím so sebou v šminkovacej taštičke.

Tip pre leňochov: Keď máte čistiaci sprej uložený pri líčidlách, je väčšia šanca, že štetce vyčistíte naozaj (skoro) po každom líčení.

Takto ošetrené štetce môžete zase schovať.

Na make-up používam hubku, a tú som si zvykla vždy vyplákať s čistiacim gélom na pleť, aby som z nej dostala zvyšky líčidla. Musím ju potom ale nechať zase vyschnúť.

Keď si beriem kozmetickú taštičku so sebou a počítam s tým, že si cez deň možno opravím korektor, nechám hubku schnúť doma a beriem si inú, suchú. Večer alebo na druhý deň vyčistím hubku č. 2 a do taštičky vraciam čistú a suchú hubku č. 1. Pred kúpou druhej hubky som ju teda nečistila tak často.

Tip pre leňochov: striedaním dvoch a viac hubiek predchádzate situácii „vyčistím ju až zajtra, pretože dnes ju ešte potrebujem“. A všetci vieme, ako to „až zajtra“ vyzerá. ;-)

Väčšia očista

Každých pár dní je potom dobré dopriať štetcom poriadnu očistu vo vode a s mydlom a potom ich nechať vyschnúť.

Tip pre leňochov: kúpeľ kompletnej sady netrvá viac ako 10 minút, schnutie je potom na 4–6 hodín. Najlepšie je urobiť si z toho pravidelný každotýždenný rituál, aby ste umývanie štetcov prestali donekonečna odkladať.

Zlaté pravidlá:

  • Pri kúpeli pusťte teplú, nie vriacu, vodu, štetec dôkladne namočte, pridajte čistidlo (na hubku mám radšej mydlo, na štetce detský šampón, ale to je na vás) a pohybom vyčistite. V podstate vám stačí otierať štetce v dlani, ale silikónová podložka, akú vidíte napríklad nižšie, vám prácu urýchli. Nezabudnite ani na priestory medzi štetinami, hlavne pri veľmi hustých štetcoch.
  • Nenamáčajte rukoväť, iba štetinky, inak sa štetec rýchlo zničí.
  • Vždy  jemne vytlačte prebytočnú vodu a nechajte štetec preschnúť na rovnej podložke. Dajte pozor, aby sa nedeformoval: narovnajte štetiny do žiaduceho tvaru, a voľne štetec položte (bez tlaku na štetinky).
  • Keby ste potrebovali, aby čisté štetce uschli veľmi rýchlo, položte ich aj s uterákom (!) na kúrenie. Suché budú zhruba za hodinu. Ale inak stačí vzduch a cca 4–6 hodín času.

Ako čistiť, aby ste nepolámali štetinky?

Klasický guľatý „strih“ vyčistíte krúživým pohybom, len veľmi netlačte, aby ste vlasy štetca veľmi neohýbali.

Čo ale s tými ďalšími? Nasledujúce návody platia ako pre čistenie v dlani, tak na silikónovej podložke. A pozor, bude sa to hýbať.

Ploché štetce – plochý pohyb

Skosené štetce – nakloňte ich do rovnakého uhla, v akom sú skosené

S tuhými štetinami sa maznať nemusíte :-)

A bonus: pokiaľ vám z hubky nechce pustiť make-up…

…trite ju o tuhé mydlo pod tečúcou teplou vodou.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články