Práve čítate

Žihľava pŕhli, ale dá sa skvelo využiť (nielen) v kuchyni. Robím z nej hnojivo, oleje aj kúpeľ.

6064  
Zdieľať: 

Žihľava pŕhli, ale dá sa skvelo využiť (nielen) v kuchyni. Robím z nej hnojivo, oleje aj kúpeľ.

Tiež patríte k tým, čo berú žihľavy ako nechcenú burinu? Kým ich v záhrade len tak posekáte, vyrazte hneď na jar s košíčkom a nazbierajte si ich do zásoby. Poradím vám, na čo sa vám budú hodiť.

9. 4. 2021 3 min. čítania Romana Böhmová
Žihľava pŕhli, ale dá sa skvelo využiť (nielen) v kuchyni. Robím z nej hnojivo, oleje aj kúpeľ.

Ako malá som sa ich bála, teraz sa každú jar teším, až si z nich pripravím môj obľúbený žihľavový čaj. Moja babička ich vždy používala aj do veľkonočnej baby alebo do karlovarskej knedle, do ktorej pridávala namiesto petržlenu práve nadrobno nasekané čerstvé žihľavy.

Kam a kedy sa vydať na zber

Čím som staršia, tým menej vnímam žihľavy ako burinu, ktorá pŕhli, a viac si uvedomujem, kde všade môžeme žihľavy využiť. Spísala som malý zoznam toho, čo všetko si z nich môžete pripraviť.

Tak si zoberte košíček a vyberte sa na žihľavy, pretože teraz je ten správny čas. Najlepšie žihľavy sú totiž tie mladé jarné a nájdete ich skoro všade. Táto rastlina je svojou všadeprítomnosťou známa – rastie vo voľnej prírode aj v záhradách. Vyhnite sa ale miestam, ktoré sú blízko cesty. Ale viete, čo určite nesmiete zabudnúť? Rukavice. Síce sa hovorí, že dobrého nepŕhlia, ale ja by som si tým zase taká istá pri žihľavách nebola. :-)

Čo všetko si môžete zo žihliav pripraviť?

  • žihľavový čaj
  • žihľavové pesto
  • domáca knedľa so žihľavami
  • veľkonočná baba
  • žihľavový krém
  • špenát zo žihliav
  • žihľavový olej na vlasy
  • žihľavový kúpeľ

Ak si nazbierate žihliav viac, ako zvládnete za čerstva spotrebovať, môžete si ich jednoducho usušiť a využívať po zvyšok roku. Stačí len lístky naukladať na plech a nechať ich v teple preschnúť. Ešte vhodnejším variantom je sušenie v sušičke, ak ju máte doma.

5 mojich obľúbených spôsobov, ako využiť žihľavu

Tento rok si žihľavy dávajú načas a tam, kde už vlani bolo zeleno, tento rok zatiaľ nie je nič. Ale nebojte sa, žihľavy už čoskoro vykuknú! A práve tie jarné bývajú na zber najlepšie.

1. Žihľava do šalátu

Ak si chcete pridať lístky žihľavy do vášho obľúbeného šalátu, máte niekoľko možností, ako ich zbaviť nevítaného pálenia. Ja ich nechávam niekoľko hodín namočené vo vode, alebo stačí lístky potrieť rastlinným olejom. Vďaka týmto dvom spôsobom odstránite nepríjemné pálenie a môžete si žihľavu vychutnať aj čerstvú v šaláte.

2. Žihľava v boji proti chorobám

Žihľava pomáha proti mnohým chorobám, ale je skvelá aj ako prevencia. Vedeli ste, že žihľavový čaj dokáže znížiť príznaky PMS? Žihľava je ale skvelá aj na reumu, pretože pomáha zmierňovať zápaly. Ja si na jar rada doprajem niekoľkotýždennú kúru, pri ktorej pijem žihľavový čaj denne. Jar je na prípravu žihľavového čaju najlepšia.


Ako si pripraviť domáci žihľavový čaj? Natrhajte si mladú žihľavu a dajte zhruba do ⅓ vášho hrnčeka. Zalejte vriacou vodou a priklopte tanierikom, potom nechajte lúhovať zhruba 15 minút. Hotový čaj zlejte a môžete piť. Môžete pridať pár kvapiek citróna (mne chutí aj s limetkou) a med.

3. Žihľavový olej pre zdravé vlasy

Žihľavy nemusíte využívať len na prípravu čaju alebo do jedla. Môžete si doma pripraviť zázračný olej, ktorý posilňuje vlasy a pôsobí tiež proti lupinám a vypadávaniu vlasov. A nie je na tom vôbec nič ťažké! Olej môžete zľahka vmasírovať do vlasovej pokožky alebo ho použiť aj ako zábal.

Ako sa vyrába žihľavový olej na vlasy? Budete potrebovať 2 veľké hrste čerstvých žihliav (prípadne 1 hrsť sušených)  a 250 ml mandľového oleja. Ak použijete čerstvé žihľavy, nasekajte ich nadrobno. Olej zahrejte v kastróliku na teplotu 35 37 stupňov a vhoďte doň žihľavy. Olej so žihľavami prelejte do pohára a nechajte vychladnúť. Potom pohár zatvorte. Teraz už stačí nechať pohár na teplom mieste, najlepšie niekde pri okne macerovať. Asi za 14 dní bude hotovo. Potom už si len olejček prelejete napríklad do menších fľaštičiek.

4. Žihľavový kúpeľ

Ak vás bolia kĺby, pripravte si žihľavový kúpeľ. Stačí cca 50 g žihliav zaliať vriacou vodou (napríklad do hrnca alebo do džbánika) a nechať zhruba 2 3 hodiny vylúhovať. Nakoniec už len žihľavovú vodu precedíte a použijete do vášho kúpeľa.

5. Žihľavy ako hnojivo

Vedeli ste o tom, že si zo žihliav môžete doma pripraviť skvelé hnojivo? Stačí si do nejakej väčšej plastovej nádoby alebo sudu nazbierať žihľavy a zaliať ich dažďovou vodou tak, aby boli kompletne ponorené. Ak máte, môžete k nim pridať aj kostihoj. Potom už len nádobu zatvorte a nechajte minimálne 14 dní vykvasiť. Toto hnojivo je bohaté na dusík a organické minerálne látky. Hnojivo si po 2 3 týždňoch zlejte a pridávajte k zálievke. Pôsobí nielen ako hnojivo, ale aj ako ochrana proti škodcom

Všetko do vašej kúpeľne

Všetko do vašej kúpeľne

Vyberte si praktické úložné boxy aj mäkučké uteráky na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články