Práve čítate

Ako fotiť deti mobilom

2740  
Zdieľať: 

Ako fotiť deti mobilom

Hovorí sa, že najhoršie sa pracuje s deťmi a so zvieratami. Ani chvíľu neposedia, často ich prepadne hlad, počúvajú vás štýlom „jedným uchom dnu, druhým von“ a všetko musia hneď preskúmať. Pri takýchto podmienkach nie je ľahké pracovať ani fotiť. Deti a hlúposti, čo stvárajú, by sa dali fotiť takmer neustále, zvlášť keď tak rýchlo rastú.

5. 9. 2016 4 min. čítania Redakce
Ako fotiť deti mobilom

Požiadali sme preto Alicu z blogu Mámou stylově a Annu z blogu Máma za vodou, ktoré svoje deti rady a dobre fotia mobilom, o zopár rád, ako fotiť deti.

Alica
@mamoustylove

stylova_mama
Alica je mamou dvoch dievčatiek, má rada módu, kozmetiku, zdravé jedlá a cestovanie. Rada sa inšpiruje inými a zároveň sa snaží byť inšpiráciou, preto si založila blog Mámou stylově a nedávno aj rovnomenný kanál na Youtube.

Mobil vždy poruke

Deti sú extrémne rýchle bytosti a najkúzelnejšie okamihy s nimi trvajú nanosekundy. Preto mám mobil vždy poruke (v malej kabelke na pleci) alebo vo vrecku, aby som ho mohla pohotovo vytiahnuť a deti zvečniť pri nečakaných situáciách. Práve tie neplánované okamihy sú najlepšie.

Odviesť pozornosť

Naopak, pri štylizovaných pózach sa deti akoby naschvál mračia, zatvárajú oči, alebo sa naopak až príliš smejú, takže fotky nevyzerajú prirodzene, resp. nepatria k tým, ktoré by ste si zarámovali. Preto sa vždy snažím odviesť pozornosť detí od fotenia, napríklad vykríknem, že ide medveď, alebo na dievčatá zachrochtám, ony sa rozosmejú a na chvíľu zabudnú, že stoja pred objektívom :). Trvá to len pár sekúnd, ale počas tejto chvíle sa dajú urobiť najlepšie fotky.

Živé farby

S deťmi mám spojené veselé žiarivé farby. Preto fotky často upravujem pomocou rôznych filtrov (napríklad vo VSCO Cam). Pridávam expozíciu aj farbu, chcem, aby vyzerali optimisticky a správne detsky :). Ale aj čiernobiele fotky majú svoje čaro.

Roztomilé nedokonalosti

Osobne sa mi páči, keď fotky detí nie sú stopercentne dokonalé (ako zo žurnálu), zato vyjadrujú ich osobnosť, úprimné nadšenie a detskú úprimnosť. Aj s detskými opičiackymi výrazmi, tie sú totiž najoriginálnejšie a nenapodobiteľné. Také snímky mi vždy zaručene vyčaria úsmev na tvári. :)

STELA DORT

STELINKA PUZZLE

esennce_kurz_nahled

Anna Rathkopf
@annarathkopf

15333896001_e9acd12c16_z
Anna pochádza z Prahy, ale už skoro desať rokov žije v New York City. Jej obrovským koníčkom je fotenie a najnovšie k tomu pridala aj písanie blogu o svojom živote v zámorí, o svojom malom chlápätku, vďaka ktorému objavila fotenie detí, a tiež o svojom skvelom Amíkovi.

Pri fotení detí sa aj zapotíte

Fotenie detí je zábava, ale aj pekná drina. Je nesmierne ťažké pokúsiť sa do kamery dostať priamy pohľad dvojročného chlapca, ktorý sa práve hrá so svojím autíčkom, viem to z vlastnej skúsenosti. Fotenie detí má svoje špecifiká spojené práve s tým, že fotíme deti, teda bytosti, ktoré nerady sedia a nerady spolupracujú. Nechápu, že my sa snažíme zachytiť neopakovateľné okamihy, sladké momenty a také dôležité medzníky, ako sú napríklad prvé krôčiky alebo prvé zúbky. Ak chcete fotiť deti, musíte pracovať okolo nich a väčšinou vopred zabudnite na dobrú spoluprácu. Práve v tom je fotenie na mobil perfektné ‒ je totiž bleskurýchle, navyše deti sú na mobil zvyknuté, teda ich to nijako neruší.

Svetlo

Bodom číslo jedna je pre mňa rozhodne svetlo. Rovnako ako pri inom fotení je svetlo jedným z najdôležitejších faktorov. Kamery na mobilných telefónoch môžu urobiť krásne fotky, dôležité je však nezabudnúť fotiť za čo najlepších svetelných podmienok, veď aj profesionálni fotografi používajú veľa prídavných osvetľovacích prvkov, a čo potom taká malinká kamera na mobile, koľko tá potrebuje svetla. Takže sa nebojte rozhrnúť záclony, pustiť televíziu, prejsť sa okolo detí a pozrieť sa, ako na ne dopadá svetlo, jednoducho urobte čokoľvek, čo pustí trochu viac svetla do priestoru.

Perspektíva

Je jednoduché fotiť deti stále z jedného uhla, teda z toho nášho, dospelého, keď je už na prvý pohľad poznať, že malé dieťa hrajúce sa na koberci fotil niekto oveľa vyšší ako fotený objekt. Moja rada znie: Ľahnite si na zem alebo si čupnite, skrátka dostaňte sa zo zóny dospelého do úrovne malého dieťaťa, veď práve to nás na deťoch tak uchvacuje ‒ ich bezprostrednosť, keď si na návšteve u tety sadnú na koberec doprostred obývačky a začnú sa hrať. Mobilné telefóny nám umožňujú toto zachytiť v širšom uhle, než ako sme zvyknutí sa pozerať my. Využite to a pohrajte sa, umožní vám to vidieť svet detí v inom rozmere.

Približovanie

Rozhodne si dajte pozor na používanie funkcie približovania. Každé priblíženie zhorší kvalitu výslednej fotky, namiesto toho sa priblížte deťom vy.

Editácia fotiek

Nebojte sa pohrať sa s fotkou, existuje veľa rôznych mobilných aplikácií. A čo iné dodá fotkám výsledný efekt než väčšia alebo menšia úprava? Osobne používam VSCO Cam alebo editáciu priamo v Instagrame. Väčšinou najprv skúsim prednastavený filter a potom sa ešte pohrám so svetlom, farbou a expozíciou.
28318385502_a9f2728827_z

19698863322_e549fc8b43_z (1)

27379850990_385ec997b2_z

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články