Práve čítate

Ako poznať dobrú vodu na kúpanie?

2368  
Zdieľať: 

Ako poznať dobrú vodu na kúpanie?

Prísľub leta stráveného pri vode, najlepšie s deťmi, je super. Menej už však kúpalisko praskajúce vo švíkoch s chlórovanou vodou. Preto je lepšie vyraziť do prírody. Ako si však vybrať čisté miesto na kúpanie a vyhnúť sa tak zdravotným rizikám?

10. 8. 2016 3 min. čítania Redakce
Ako poznať dobrú vodu na kúpanie?

Kvalitu vody skúmajú hygienické stanice príslušného kraja, v letnom období spravidla častejšie ako raz za mesiac. Z odobratých vzoriek vody je výsledok známy asi do troch dní. Zoznam miest v ČR, kde je bezpečné sa kúpať, najrýchlejšie nájdete na webových stránkach Koupací vody.

koupací vody
Mapa mapujúca čistotu vody z Koupací vody

Čo však keď neexistuje možnosť tieto veci zistiť vopred? Môžete si ich zistiť sami podľa prvého pohľadu alebo jednoduchými pokusmi, z ktorých niektoré sa môžu stať aj hrou pre deti.

Podľa čoho sa pozná čistá voda

Je v nej život

Predstava, že sa nám pod nohami preháňa niečo medzi žralokom a lochnesskou, nemusí byť všetkým príjemná. Na druhej strane však ryby, žubrienky, žaby, vodné ulitníky a dokonca aj niektorý hmyz sú spoľahlivými znakmi čistej vody. Zvedavé deti môžu pomocou lupy zistiť, aký hmyz vo vode pod kamením alebo na hladine žije. A lupu si môžu vyrobiť samy. V zaváracom pohári, cez potravinovú fóliu pripevnenú gumičkou k hrdlu nádobky s kvapkou vody na povrchu môžu pozorovať tieto minizvieratá. Keď nájdete vo vode plávať vodné lienky, radšej sa jej vyhnite. Nie je čistá. To isté platí aj pre vodu, v ktorej plávajú a žijú kačice a ďalšie vodné vtáky ‒ to pre zdraviu nebezpečné baktérie.

Hladina nie je pokrytá sinicami

Sinice sú baktérie, ktoré pri zvýšenom výskyte na hladine vytvoria tzv. vodný kvet, ktorý pripomína zelenú krupicu. Sú zdraviu nebezpečné hlavne preto, že obsahujú toxíny, ktoré spôsobujú kožné alergické reakcie, nádchu, podráždenie očí, ba aj zápal spojiviek. Pri prehltnutí vody obsahujúcej sinice si môžete spôsobiť črevné problémy. Ľudia pri kúpaní často nechtiac vypijú trochu vody (až 1 ‒ 2 dl) a s ňou aj prítomné sinice. Ťažkosti môžu byť intenzívnejšie u detí, pretože spravidla vypijú vody viac a majú menšiu hmotnosť ako dospelí.

Ak nie sú sinice viditeľné vo vode na prvý pohľad, pomôže jednoduchý test: Naberte vodu do fľaše a nechajte ju 20 minút odstáť. Ak sú vo vode sinice, zhluknú sa na povrchu, kde vytvoria zelený film. Na takom mieste sa nekúpte, ak nechcete voľné dni stráviť v nemocnici.


Vodná nádrž Vranov

 

Penu môže spôsobiť aj prírodný prúd alebo prítok či vodopád, nemusí hneď signalizovať chemický saponát. Ak vám však nenapadá, ako pena vznikla prirodzenou cestou, do vody radšej nechoďte.

Po hladine alebo pri krajoch plávajú mŕtve ryby

Ak narazíte na jednu mŕtvu rybu, niet dôvodu na obavy. Viac mŕtvych rýb vyplavených na hladine už môže znamenať hygienický problém.

Voda nepríjemne zapácha, ale na pohľad nie je zakalená

Existuje jednoduché pravidlo ‒ pokojne sa môžete vykúpať, ak si vo vode po kolená vidíte palce na nohách. V silne znečistenej či zapáchajúcej vode môže byť vyliata chemikália alebo väčšie hnijúce zviera. V takýchto prípadoch je dobré kontaktovať hygienickú stanicu.

Kam vyraziť

Kto sa v divokej prírode vo vode cíti rovnako ako na otvorenom oceáne, alebo nechce riskovať pokazené prázdniny, môže zvoliť kompromis medzi bazénom a rybníkom ‒ biotopové kúpalisko. Trend biotopových kúpalísk do Česka dorazil z Nemecka a Rakúska a je v súlade so zdravým životným štýlom. Biotopové kúpaliská sú umelo zakladané jazerá s fóliou a drenážou na dne a ostatné už nechávajú na prírode. V Prahe môžete na biotopové kúpalisko vyraziť napríklad do Radotína.


Vodná nádrž Lipno

Kúpanie doma na záhrade

Ak dávate prednosť pohodliu domova, prečo namiesto bazéna neskúsiť prírodné jazierko? Je pravda, že v bazéne v chlórovanej vode sa síce nevyskytujú škodlivé baktérie, ale zároveň v nej nežije nič, čo by vodu zbavilo biologických nečistôt, ktoré do nej prirodzene napadajú. Voda sa v klasických bazénoch tak musí stále čistiť umelo pomocou chémie alebo filtrov.

Prírodné jazierko má prirodzenú samočistiacu schopnosť a v zime je ozdobou záhrady. A to aj vďaka smädným okrídleným návštevníkom, ktoré do záhrady určite priláka.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články