Práve čítate

Ako ukladať fotky

3102  
Zdieľať: 

Ako ukladať fotky

Po opojení možnosťou robiť nekonečne veľa snímok digitálnymi foťákmi prišlo vytriezvenie ‒ kam tie tisícky snímok z dovolenky uložiť? Možno ste sa tiež spočiatku snažili vybrať len tie najkrajšie, vyvolať ich a vložiť do albumu, ale potom ste zrejme z tej záplavy rezignovali a prezerať si fotky sa vám nechce.

24. 8. 2016 4 min. čítania Kristina Zábrodská
Ako ukladať fotky

A to pred piatimi rokmi len málokto tušil, že sa objavia inteligentné telefóny s kvalitným fotoaparátom, ktorý vyhotovuje fotky takmer ako kompakt. Kompaktným foťákom začala zvoniť hrana, predaje sa dramaticky prepadli a množstvo fotiek ešte vzrástlo. Selfie pri mori? Prečo nie! Lepší záber o meter ďalej? Jasne! Málokto však predchádzajúce fotky zmaže. A tak ich počet narastá a narastá. Väčšina telefónov ich automaticky zaraďuje do priečinkov po dňoch, a tak ich množstvo nepôsobí tak obrovsky, ale schválne sa pozrite na počet fotiek vo svojom telefóne. A ak nájdete odvahu, mrknite aj na počet súborov s koncovkou .jpg či .raw v počítači.

Ak ste sa ešte nevzdali myšlienky usporiadať si fotografie a skutočne si ich kedy-tedy prezrieť, čítajte ďalej.

IMG_3164

Foťte ako na film

Zamieriť a stlačiť je také jednoduché, ale o to ťažšie býva následné mazanie, hoci aj nie úplne vydarenej snímky. Než fotku urobíte, na chvíľku sa zamyslite, či je skutočne taká pekná, že za to stojí. Pamätáte sa ešte na klasické fotenie? Na hľadanie ideálneho záberu, na čakanie na perfektné podmienky, na premýšľanie, ako fotka bude vyzerať… Niekedy neuškodí obzrieť sa späť.

Mažte

Buďte kritickí a nepodarené či nudné zábery jednoducho vymažte. Takisto aj opakované zábery či fotky rovnakého predmetu len z mierne odlišných uhlov. Než však začnete nerozvážne mazať, pozrite si fotky v počítači na väčšej obrazovke, aby ste videli všetky detaily a odstránili len ozaj zlé a rozmazané snímky.

IMG_3310

Zálohujte

Už na dovolenke si zhotovené fotky zálohujte. Stiahnite si ich do počítača, na USB kľúč alebo použite cloudové riešenie. V prípade nehody tak o ne neprídete. Nikdy nenoste zálohu a kartu vo foťáku pri sebe a fotky nemažte skôr, než si ich zálohujete druhýkrát. Jediný exemplár totiž nie je záloha, ale len zmena úložiska. Dáta pravidelne zálohujte a ukladajte do on-line úložiska a na externý disk.

Archivujte

Dobre vedený archív sa pozná podľa toho, že v ňom nájdete to, čo hľadáte. Fotky si preto roztrieďte tak, aby ste ich v budúcnosti kedykoľvek našli. Ideálne podľa roku a názvu udalosti, miesta, kde boli urobené, alebo osôb. V podstate im priradíte kľúčové slová. A ak máte fotiek skutočne veľa, vytvorte si zoznam kľúčových slov, aby ste mali prehľad, kde čo máte. Kľúčové slová fotkám automaticky prideľuje aplikácia Fotky od Googlu. Fotky triedi podľa ľudí, miest a dôležitých vecí, takže ich nájdete jednoducho, cez vyhľadávanie.

IMG_3279

Tlačte

Vybrané fotky si vytlačte na papier. Dáte im tak oveľa väčšiu šancu, že si ich pozriete aj v budúcnosti, než tým, ktoré si necháte len v počítači či v telefóne. Spomienky z dovolenky usporiadajte do fotoknihy, fotky môžete opatriť komentárom a kniha sa bude pekne vynímať aj v knižnici. Navyše sa ich tam vojde tzv. okukateľné množstvo, čo oceníte vy aj vaši návštevníci, ktorým sa budete môcť pochváliť. Ak si chcete vytvoriť vlastný album, vlepte doňho len to podstatné, lebo v záplave fotiek nevyniknú ani zaujímavé zábery.

Vytlačiť fotky môžete pomocou aplikácie Printka alebo fotku môžete zaslať v podobe pohľadnice.

IMG_3168

Využívajte techniku

Chytré telefóny vám dokážu výrazne uľahčiť život, ak im to dovolíte. iPhone synchronizuje zhotovené fotografie s knižnicou v iTunes, nezabudnite si túto synchronizáciu povoliť a prikúpiť si ďalšie miesto v úložisku, ak sa vám míňa. Podobne funguje aj Android. O krok ďalej je aplikácia Fotky Google, ktorá za vás fotografie a videá roztriedi, opatrí ich príslušnými štítkami, vytvorí album či vtipnú koláž a kompletnú zálohu, ak jej to dovolíte. Všetko prebieha na vašom súkromnom účte na internete, takže sa nemusíte obávať straty dát ani nechceného zdieľania.

„Ak ste aplikácii Fotky povolili zaznamenávať pri fotení vašu polohu, aplikácia nasledujúcu noc vyberie najlepšie zábery a videá, zoradí ich na časovú os, pridá mapky a označí miesta, ktoré ste navštívili. Sami si k tomu môžete ešte doplniť popisy k jednotlivým záberom. Pritom môžete fotky ľubovoľne pridávať, vypúšťať a príbeh aj pomenovať. Teraz už len stačí poslať link a ostatní si môžu prezrieť, ako ste sa mali,“ opisuje Daniela Chovancová ďalšiu funkciu aplikácie Fotky od Googlu. Podobne aplikácia dokáže vytvoriť z videí film a dokonca ho opatrí aj sprievodnou hudbou.

IMG_3246

Zdieľajte

Cestujete s priateľmi a sľubujete si, že si po návrate vymeníte fotky? Ak ich nahráte na on-line úložiská, stačí si len poslať link. Takto funguje Picassa, Paradajka, PhotoExtract, Flickr, Facebook a Google. Vo funkcii Zdieľaný album len označíte fotky, ktoré chcete ukázať priateľom, napíšete ich e-mail a oni už dostanú správu s odkazom.

Tip na záver

Krásne fotky sú spravidla výsledkom postprodukcie. Ponúka ich väčšina nástrojov na úpravu fotiek a pravdepodobne aj váš telefón. Fotky z fotoaparátu treba upraviť v príslušnom programe na počítači a tie v telefóne upravte pred prezentáciou orezaním, vyvážením farieb a ďalších šikovných funkcií. A vyskúšajte si aj rôzne filtre, ostrenie a použitie blesku pri fotení. Nastavte si telefón aj foťák pre každú fotku. Čím lepšie budete mať nastavený foťák pri konkrétnej fotke, tým menej bude fotka potrebovať úpravy, alebo naopak, tým ľahšie ju potom vylepšíte.

IMG_3209

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články