Práve čítate

Ako fotiť mobilom jedlo a pitie

3608  
Zdieľať: 

Ako fotiť mobilom jedlo a pitie

K dovolenke patrí nielen cestovanie, ale aj objavovanie nových chutí a vôní. Fotky takých dobrôt dokážu vzkriesiť staré spomienky nielen na pokrm, ale aj na zastrčenú kaviareň, milú obsluhu či na historky, ktoré sme si nad vynikajúcim obedom rozprávali.

4. 7. 2016 4 min. čítania Redakce
Ako fotiť mobilom jedlo a pitie

Fotky jedla a pitia a najmä kávy patria k najobľúbenejším. Dokazujú to aj milióny fotiek na Instagrame, kam užívatelia dávajú fotky z mobilu. V minulom diele sme sa dozvedeli pár tipov, ako fotiť mobilom na dovolenke, teraz sme sa opýtali dvoch instagrameriek, Jany Moravcovej a Míši Dobiášovej, ako urobiť mobilom fotky jedla.

Míša Dobiášová
@michaela.dobi

Míša pochádza z Brna, miluje gastronómiu, šport, módu a umenie a najradšej zo všetkého hľadá spôsob, ako to všetko spolu spojiť. Keby si mohla navrhnúť budúce povolanie šité na mieru, bolo by to objavovanie nových aj starých miest, kuchtenie všetkého možného i nemožného, následné fotenie vlastných výtvorov a vytváranie obsahu, ktorý by to všetko krásne spájal.

FullSizeRender

Osvedčené prvky

Existujú určité prvky, ktoré na fotkách vyzerajú vždy dobre a ľudské oko pravdepodobne neomrzia, ani keď sa opakujú stále dookola. Sama sa občas čudujem, prečo sa k tanieru s jedlom tak veľmi hodia noviny, knihy alebo rôzne letáky, ale naozaj to funguje. To isté platí aj pre kvety a bylinky. Ak sa na tanieri alebo okolo neho niečo pekne zelenie, výslednej fotke to dodá správny šmrnc. Rovnako dobre na fotkách vyzerajú aj staré a rustikálne prvky. Babičkine tanieriky a utierky, ošarpaný povrch a zašlý príbor tak môžu znovu vykúzliť veľkú parádu.

Ak sa nachádzate na zaujímavom mieste, využite situáciu a do fotky ho šikovne zakomponujte. Ak má napríklad kaviareň krásny interiér, je škoda odfotiť len hrnček s kávou. Zvečnite ho radšej tak, aby v pozadí bolo vidieť, na ako peknom mieste si kávu vychutnávate.

Zachytenie okamihu

V poslednom čase som si veľmi obľúbila fotografie samotného procesu stolovania. Vyzerajú oveľa prirodzenejšie ako preštylizované taniere, ktorých je človeku takmer ľúto sa dotknúť. Neváhajte sa teda do vášho ozdobeného jedla smelo pustiť alebo nahovorte priateľov, nech začnú stolovať bez vás a vy zachyťte ten okamih. Sami uvidíte, ako prirodzene bude vyzerať výsledná fotka.

Správne svetlo

Pri fotení jedla, takisto ako pri akomkoľvek inom fotení, má veľmi dôležitú úlohu svetlo. Ak nevlastníte profesionálne osvetlenie, hlavne sa ho nepokúšajte nahradiť klasickými žiarovkami alebo lampami, ktoré máte doma. Toto umelé svetlo väčšinou spôsobuje žltý efekt a fotku akurát pokazí. Spoliehajte sa radšej na prirodzené denné svetlo. Vytipujte si, v ktorej miestnosti sú v akú dennú dobu najlepšie podmienky, foťte čo najbližšie oknu a potrebné svetlo regulujte pomocou žalúzií.

Úprava fotiek

Editácia by podľa môjho názoru mala byť minimálna. Všetky filtre aj úpravy len znižujú kvalitu fotky a uberajú jej na reálnosti. Osobne si myslím, že vo veľkej väčšine prípadov filter fotke skôr ublíži než pomôže, preto sa snažím fotky len jemne doladiť pridaním jasu, kontrastu alebo zaostrením podľa potreby.

IMG_3650

IMG_3864

IMG_5109

Jana Moravcová
@janeonthemove

Jana Moravcová je v súčasnej dobe na materskej dovolenke, rada fotí, cestuje a miluje tráviť čas v kaviarňach.

janeonthemove

Zamerať sa len na jednu vec

Všeobecne si myslím, že na fotke s kávou vyzerajú najlepšie dezerty. K peknej fotke samozrejme prispeje pekný porcelán, kvalitná káva s penou z mlieka a to, že je fotka jednotná. Rada na fotke zobrazím aj menu kaviarne/reštaurácie, keď je na ne na fotke miesto.

Vždy sa snažím, aby fotka bola príjemne zaplnená, teda niekedy treba veci na stole trocha premiestniť, ale na druhej strane nie som žiadny fanatik. Chcem jesť svoje jedlo teplé, a to isté platí o káve. Skúste občas presunúť veci na stole a uvidíte, že objavíte nový pohľad. Vždy si urobte viac záberov. Možno až neskôr zistíte, že pôvodný pohľad sa vám vlastne až tak veľmi nepáči, alebo máte na fotke len časť ruky alebo oblečenia, alebo sa vám niečo rozmazalo a podobne.

Správne svetlo

Najpodstatnejšie je podľa môjho názoru dobré svetlo, preto si vyberajte miesto pri okne, prípadne vonku. V lete však neodporúčam fotiť na ostrom slnku, ale dopoludnia alebo až navečer.

Úprava fotiek

99 % fotiek fotím svojím iPhonom a trocha ich upravím v aplikáciách Snapseed alebo VSCOcam. Nemám rada umelé fotky, takže sa snažím to s úpravami príliš nepreháňať a fotky naozaj len doladiť.

Uhol fotenia

Vyskúšajte si viac pohľadov, možno budete prekvapení, ktorý sa vám bude najviac páčiť. Urobené fotky si skontrolujte ešte na mieste, nech neprídete o možnosť niečo na stole presunúť a znovu vyfotiť. Fotka, ktorá sprostredkováva pohľad zhora, je podľa mňa vždy zárukou úspechu.

janeonthemove_1

janeonthemove_2

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články