Práve čítate

Prišla jar a izbové rastliny si žiadajú hnojenie a dostatočné polievanie. Viete, ako na to?

6297  
Zdieľať: 

Prišla jar a izbové rastliny si žiadajú hnojenie a dostatočné polievanie. Viete, ako na to?

Začína jar, teda aj vegetačné obdobie. Nielenže sa zobúdza príroda za oknami, ale aj u nás doma na parapete sa rastliny dávajú do pohybu. Po zime zase začínajú vystrkovať nové lístočky, a preto budú potrebovať hnojivo a tiež zodpovedajúcu zálievku. Ako na to?

30. 4. 2021 4 min. čítania Kvítka v bytě
Prišla jar a izbové rastliny si žiadajú hnojenie a dostatočné polievanie. Viete, ako na to?

Kedy inokedy, než v súčasnej dobe, dokážeme oceniť správnu výživu, ktorá nám prinesie vitalitu, zdravie a obranyschopnosť. Rovnakú logiku môžeme preniesť na pestovanie izbových rastlín, prípadne aj tých vonkajších, pestovaných v nádobách. :-) Pestovanie v črepníku totiž nezabezpečuje prirodzený prísun živín tak, ako niekde na lúke, v lese alebo v tropickej džungli.

Domáce rastliny sú z veľkej časti tropické druhy, ktoré vo svojej domovine neprechádzajú vegetačným pokojom. V našich podmienkach im ale neostáva nič iné, než sa prispôsobiť a urobiť si taký zimný „oddych“ ruka v ruke so zníženými svetelnými podmienkami od jesene až do konca zimy.

V zime rastliny z dôvodu vegetačného pokoja nehnojíme,  pretože toho po nich veľa nechceme. Na jar ale začnú  bujnieť a rásť – tie pred oknom, rovnako ako tie za oknom. Musím teda začať dopĺňať výživu a vytrvalo a pravidelne hnojiť až do konca vegetačného obdobia, teda do začiatku jesene. Potom sa cyklus začne opakovať a prichádza kľudová fáza.

S hnojením prichádza i potreba väčšej zálievky. Počasie je príjemnejšie, slnko sa zdrží na oblohe oveľa dlhšie a teplota na našich parapetoch rastie. Rastliny preto spotrebujú (a vyparia) oveľa viac vody než v zime.

Koľkokrát týždenne od začiatku jari svoje izbové rastliny polievate? Raz za týždeň? Dvakrát za týždeň? No ale čo ak príde tropické leto? Buďte pripravení polievať kľudne každé dva dni. V horúcich dňoch niektoré rastliny  polievame aj každý deň – papradiny, fikusy, kalateje vysychajú extrémne rýchlo vďaka svojej bohatej ploche.

Vyznajte sa v tom, ako správne hnojiť rastliny

Spôsobov prihnojovania je niekoľko. Typicky na začiatku jari svoje izbové rastliny presádzame do čerstvého substrátu. Ten obsahuje hnojivo na niekoľko týždňov. Štartovacia dávka hnojiva nám poskytne dočasnú voľnosť, ale súčasne aj priestor na prípravu ďalších akcií.

Dôležitým faktorom, ako spoznať medzi fľašami a krabicami v hobby markete to správne hnojivo, je nevyhnutý údaj N-P-K. Táto skratka predstavuje trojicu základných výživových prvkov – dusík, fosfor a draslík. Hodnoty môžu byť u jednotlivých hnojív odlišné.

  • Univerzálne hnojivá budú mať vyvážený pomer dusíka a draslíka.
  • Hnojivá pre kvitnúce rastliny budú obsahovať väčší podiel fosforu.

Každý prvok má totiž v rastline inú funkciu a rôzne pôsobí v odlišnom množstve. Smiešne sú hnojivá pre bonsaje a kaktusy, tie majú minimálne hodnoty N-P-K, pretože to nie sú rýchliky v raste. Ak tieto hodnoty na obale nenájdete, potom to nie je hnojivo!

Výber hnojív je vcelku rozmanitý a všetky majú svoje „pre“ a „proti“:

  1. Syntetické minerálne hnojivá sú umelo vyrobené a nie sú prírodné, avšak dávkovanie a presné hodnoty pomeru jednotlivých prvkov veľmi jednoducho nájdete na etikete spoločne s odporúčaným dávkovaním. Pridávajú sa jednorazovo do vody na polievanie.
  2. Organické rozpustné hnojivá (guano, rohovina, dážďovkový čaj, vermikompost) sú prírodné, dobre dostupné, ale presné hodnoty sú napríklad u dážďovkového čaju a vermikompostu nedostupné. K prehnojeniu často nedochádza, a tak pri poučke „všetko s mierou“ určite nič nepreženiete.
  3. Postupne rozpustné hnojivá (Osmocote, hnojivové tyčinky) sú veľmi pohodlným riešením, aplikujú sa priamo do hliny často len raz alebo dva razy za vegetačné obdobie, je vhodné polievať rastliny zhora, aby sa guličky alebo tyčinky mohli lepšie rozpúšťať.

Lignohumát na lepšie pôsobenie

My veľmi radi používame lignohumát ako doplnok výživy rastlín. Lignohumát, ktorý sa vyrába výluhom z rašeliny, neobsahuje výživové prvky. Je to zmes lignínu a špeciálnych kyselín pôsobiacich ako prenášač hnojiva z hliny do rastliny.

V prírode tieto látky prirodzene vznikajú pri rozklade organických zvyškov. Do črepníka ich ale musíme dodávať. Získame tým vyšší efekt hnojenia, dobre tiež pôsobí na celkovú stavbu rastliny. Sú potom odolnejšie voči škodcom. Pre tých nie je také jednoduché rastlinu dobyť.

6 mýtov o hnojení a polievaní, ktoré počúvame najčastejšie

Hnojenie je nevyhnutnou súčasťou pestovania rastlín. Veríme, že si vyberie každý – i ten najväčší odporca hnojenia môže zvoliť šetrný a prírodný variant. Existuje niekoľko nesprávnych predstáv, ktoré len zbytočne brzdia vaše rastliny vo vývoji.

1. Rastliny hnojenie nepotrebujú

Občas počúvame, že nie je treba hnojiť, že rastliny rastú aj bez toho. Iste, rastú. Viete ale, že s hnojením by rástli lepšie a vyzerali by zdravšie?

2. Rastline nevadí nepravidelná zálievka

Viete, že keď budete rastliny polievať pravidelne – akonáhle im preschne povrch substrátu a nebudete ich nechávať dlho na suchu, budú rásť rýchlejšie? Zdravý rast súvisí s vhodným (svetlým) stanoviskom, pravidelnou zálievkou a hnojením a nakoniec i s dobrým prístupom vzduchu do koreňového balu – zabudnite na utlačené vyčerpané hliny, ktoré sa rozblatené tlačia v plastovom črepníku. Zabudnite určite aj na rastliny zasadené priamo do obalu na črepník bez drenážnej odtokovej dierky.

3. Stačí, keď si na hnojenie spomeniem raz za mesiac

Príležitostné hnojenie – prípadne hnojenie len raz dvakrát za vegetáciu – ešte nikdy žiadnu rastlinu nezachránilo. Hnojte pravidelne. Najlepší je režim hnojenia každé dva týždne. Ošetríte tak potreby väčšiny izbových rastlín. My v priebehu celej vegetácie striedame hnojaci týždeň s týždňom, kedy do zálievky pridávame lignohumát.

4. Keď použijem viac hnojiva, budem mať krajšie rastliny

Druhým extrémom je prílišné hnojenie. Radíme vám, neprekračujte odporúčané dávkovanie. Viac výživy neznamená výdatnejší rast! Zase by ste na svoje rastliny len uplietli bič.

5. Hnojivo zachráni chradnúce izbové rastliny

Určite nehnojte v čase, keď sa vašej rastline práve nedarí. Hnojenie nie je liek. Niekedy možno preženiete zálievku, koreňový bal zahnije a potrebuje sa spamätať (a on to sám zvládne), len sa nepotrebuje zaťažovať spracovaním výživy, ktorá je pre neho v tejto chvíli príťažou.

6. Keď zabudnem polievať, potom rastline radšej doprajem

Nespútané zalievanie tiež ešte nikomu neprospelo. Ak sa stane, že niektorá z vašich rastlín utrpela suchom, postavte ju na niekoľko hodín do drezu s niekoľkými centimetrami vody. Určite ju ale nenechávajte stáť vo vode desiatky hodín až niekoľko dní.

Autor: Veronika Ježková, Kvítka v bytě

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články