Práve čítate

Závesná vázička za pár sekúnd. Návod, ku ktorému stačí šnúrka a pohár

2609  
Zdieľať: 

Závesná vázička za pár sekúnd. Návod, ku ktorému stačí šnúrka a pohár

Pripravte si kúsok šnúrky, pohár na zaváranie a do minúty to máte hotové. Dekorácia na svadby, oslavy aj len tak do bytu. Skoro nič nestojí a narobí veľa parády.

23. 6. 2021 2 min. čítania Jana Duffková
Závesná vázička za pár sekúnd. Návod, ku ktorému stačí šnúrka a pohár

Naozaj rada si zdobím domov kvetinami. Tými kvitnúcimi – rezanými z kvetinárstva, natrhanými v záhrade alebo na prechádzke v prírode, ale tiež zelenými izbovými rastlinami. V podstate stále stojí na našom veľkom stole v jedálni nejaká váza alebo pokojne aj kvetináč. Často mám ale chuť dekorovať si to doma aj na trošku netradičných miestach a neobvyklým spôsobom a veľmi sa mi páči možnosť zavesených kvetín, ktoré si tak nejako levitujú vo vzduchu.

Mám doma kokedamy (izbové rastliny, ktoré si rastú bez kvetináča v hlinenej guli potiahnutej machom), rôzne druhy tillandsií (tie rastú nielen na vzduchu úplne bez hliny), závesné kvetináče s previsnutými šplhavnicami a po novom si vyrábam vázičky na motúziku.


Od kamarátok si domov nosím odrezky izbových rastlín a na poličkách mi ubúda voľný priestor. Preto využívam závesné vázičky napríklad aj na zakoreňovanie. Je to praktické z hľadiska úspory miesta a podľa mňa je to nádherná dekorácia.

Ako vyrobiť závesnú vázičku?

Spôsobov existuje, samozrejme, asi milión, ale mňa najviac baví tento jednoduchý štýl, ku ktorému som sa dostala pred rokmi kdesi na Youtube. Budete potrebovať ľubovoľný pohár, kúsok povrzázku a niekoľko krátkych chvíľ.

Čo budete potrebovať:

  • Šnúrka
  • Pohár na zaváranie
  • Nožnice

závěsné vázičky

Postup:

  1. Odstrihnite si povrázok. Ja som použila dĺžku 140 cm a zaváraninový pohár vo výške 10 cm a priemerom 9 cm.
  2. Oba konce povrázku pevne zviažeme k sebe tak, aby nám vznikol uzatvorený kruh.
  3. Rozložte si ho na stôl uzlíkom smerom hore. Na spodnú časť prekrížením vytvorte očko.
  4. Cez vzniknutý kríž položte dno zaváraninového pohára.
  5. Voľným očkom pretiahnite (smerom k poháru a spodom späť od neho) uzlík a prehoďte ho potom cez pohár smerom k sebe – obkrúži všetky povrázky.
  6. „Ušká“, ktoré vzniknú na vnútorných stranách (vidíte na obrázku 5d), natiahnete cez krajný povrázok a ten nimi prevlečiete smerom hore.
  7. Potom už len vzniknutý úchyt dotiahnete a máte hotovo.

Aké šnúrky a poháre použiť?

Šnúrky: Osobne mám najradšej obyčajný jutový povrázok, ale keď sa vydáte do galantérie alebo kreatívnych potrieb, môžete si vybrať z nespočetného množstva farieb, materiálov aj hrúbok. Na slávnostnejšie udalosti sa hodia aj látkové stuhy. Len vždy dbajte na to, aby bola použitá šnúra dostatočne pevná a pod váhou dekorácie nepraskla. Lepšie sa pracuje s povrázkami, ktoré sa o seba trošku zadierajú a nešmýkajú sa.

Poháre: Vždy používam zaváracie poháre so skrutkovacím uzáverom, pretože vďaka hrubému okraju po nich šnúrky nekĺžu. S hladkým pohárom to je náročnejšie. Odporúčam tiež hneď naliať vodu – na zaťaženej vázičke motúzik lepšie drží.

Kde všade vešiam vázičky?

Ako som písala na úvod, senzačne slúžia na zdobenie interiérov, ale parádne vyzerajú aj vonku!

Doma vešiam vázičky na garniže od záclon, aj na tyč na sprchovací záves v kúpeľni. Niekedy ich zavesím na kľučku nevyužívaných dverí, na háčik, čo mi zostal od obrazu alebo na háčik na uteráky. Fantázii sa medze nekladú. Len sa rozhliadnite po miestnosti a určite hneď uvidíte veľa vhodných miest.


Na jeden úchyt môžete zavesiť aj viac vázičiek. Stačí každej z nich urobiť inak dlhý motúzik. A ak máte doma voľnú stenu, môžete zatĺcť pár klinčekov a namiesto obrazov zavesiť sadu týchto dekorácií.

Venku je možností doslova nekonečno. Pokud chystáte svatbu nebo třeba oslavu na zahradě, navažte větší množství váziček na stromy. Na balkoně si zase můžete ozdobit zábradlí.

Vonku je možností doslova nekonečno. Ak pripravujete svadbu alebo napríklad záhradnú oslavu, naviažte väčšie množstvo vázičiek na stromy. Na balkóne si zase môžete ozdobiť zábradlie.

Čo dávam do vázičiek okrem kvetín?

Podľa mňa najkrajšou a zároveň najľahšou možnosťou je jednoducho nejaká pekná kvetina v troške vody, prípadne sušená. Tým to ale nekončí!

Okrem kvetín vo vode môžete mať v pohári aj rastliny v zemine, to vám bude robiť radosť ešte dlhší čas. Spomínate si na náš článok o rastlinnom teráriu? Do zatvorenejšieho tvaru pohárov voľte radšej vlhkomilné rastliny, do tých otvorenejších pokojne aj sukulenty.

Keď vešiam väčšie množstvo pohárov niekde v záhrade, večer v nich  vyzerajú čarovne čajové sviečky (prípadne malé LED sviečky na baterky, to je bezpečnejší variant). Môžete do nich dať aj klasické svetielka menšieho rozmeru.

Čítajte tiež: Makramé je zase trendy! Vyrobte si záves na kvetináč

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články