Práve čítate

Škodcovia na izbových kvetinách – ako im predísť, spoznať ich a zbaviť sa ich?

24373  
Zdieľať: 

Škodcovia na izbových kvetinách – ako im predísť, spoznať ich a zbaviť sa ich?

Tiež ste už niekedy zažili, že vašu milovanú rastlinu napadli škodcovia? Naučte sa, ako sa ich zbaviť a svoje zelené lásky zachrániť. Máme pre vás prehľad jednotlivých škodcov vrátane odporúčaní, čo na nich platí.

30. 9. 2020 7 min. čítania Pokojovky
Škodcovia na izbových kvetinách – ako im predísť, spoznať ich a zbaviť sa ich?

Škodcovia a zimné mesiace idú ruka v ruke. Svetla je menej, vzduch je suchý, rastlinky odpočívajú. Vrátia sa domov z letného stanoviska na balkóne alebo v záhrade, a tak sú pre nevyžiadané potvory často ľahká korisť.

Občasným škodcom sa nevyhne ani ten najlepší pestovateľ, takže nevešajte hlavu. Stačí konať rýchlo a správne. Škodcovia rastlinu neopustia sami, takže prístup – sami prišli, sami odídu – v tomto prípade nepomáha. To máme vyskúšané. :-)

Čo urobiť, keď objavíte škodcov?

  • Začnite konať hneď!
  • Rastlinu dajte do karantény.
  • Vymyte misku spod kvetináča saponátom a horúcou vodou.
  • Umyte miesto, na ktorom rastlina stála.
  • Buďte v boji vytrvalí.

Vytrvalosť je naozaj dôležitá. S voškami a strapkami, ak ich zachytíte včas, stačí bojovať pár dní. Na puklice a vlnatky potrebujete dlhé týždne, niekedy dokonca aj mesiace. O jednotlivých škodcoch vám povieme o pár riadkov nižšie.

Dá sa škodcom predísť?

Ako sme písali na úvod, nezvaní škodcovia sa z času na čas objavia aj u najskúsenejších pestovateľov. Keď ale budete dodržiavať pár pravidiel, môžete frekvenciu ich návštev znížiť.

  1. Prevencia – rastlinky pravidelne kontrolujte. Hlavne ak sa po lete vrátia z vonkajška.
  2. Neprelievajte – v zime potrebujú rastliny oveľa menej vody ako v lete.
  3. Zvlhčujte – udržujte vysokú vzdušnú vlhkosť (pomocou rosenia, odparovacích misiek alebo zvlhčovača vzduchu).
  4. Žiadny prievan – nevystavujte rastliny náhlym zmenám teplôt napríklad pri vetraní.
  5. Hnojte – počas vegetačného obdobia (jar a leto) rastliny pravidelne hnojte, aby mali neskôr dostatok síl ubrániť sa škodcom.

Pozor na nové prírastky! Vždy si dôkladne prezrite nové rastliny, ktoré kupujete. Veľmi často si totiž škodcov donesiete domov z hobby marketov alebo s rastlinkou, ktorú zachránite opustenú vonku. Ak si nie ste istí, nechajte rastlinu po prinesení domov na týždeň v karanténe oddelenú od ďalších rastlín.

Zistite škodcu a vyžeňte ho správnym spôsobom

Polovicou úspechu je správne určiť škodcu, ktorý sa k vašim zeleným spolubývajúcim nasťahoval. Na každého totiž môže platiť niečo iné.

škůdci na pokojovkách

Strapky

Ako zistíte, že rastlinku napadli?

  • Izbová kvetina má na sebe bledé, šedé až strieborné „mapy“. Strapky totiž vysávajú z listov šťavu. Vidíte mapy? Zahýbte listom a strapky začnú pobehovať.
  • Sú to také malé žlté alebo hnedé podlhovasté čiarky alebo biele larvy. Je však možné, že na rastlinke nič neuvidíte, len mapy na listoch a nové lístky, ktoré sú menšie a deformované.
  • Strapky dokážu žiť aj vnútri rastliniek.

Ako proti nim bojovať?

  1. Rastlinku dajte do karantény. Celú ju osprchujte a poriadne namydlite klasickým mydlom. Každý jeden list, ako keby to bola vaša ruka.
  2. Všetko opláchnite a rastlinku nechajte pár dní tak.
  3. Kúpte si špeciálny prípravok proti strapkám a začnite bojovať podľa pokynov na obale.

Prípravok

Vetimec 018 EC – dávkujte 1 ml do 1 litra vody a pridajte kvapku saponátu. Týmto roztokom striekajte rastlinu raz za 4 dni.

Puklice

Ako zistíte, že rastlinku napadli?

  • Puklice nájdete veľmi rýchlo. Sú to také malé, neobvyklé, hnedé „hrudky“ na listoch a stonkách.

Ako proti nim bojovať?

  • Ak ide o malý výskyta nie je nimi pokrytá celá rastlina, potrite každú puklicu technickým liehom alebo stolovým olejom (naneste ho na tampón alebo tyčinku do uší). Puklice nestierajte ani nezoškrabujte nechtom, aj keď k tomu doslova lákajú. Mohli by sa ešte viac rozmnožiť.
  • Ak ide o väčší výskyt, najviac poškodené časti nekompromisne odstráňte a na všetky ostatné aplikujte olej alebo technický lieh. Po 3 dňoch rastlinku osprchujte a ručne odstráňte mŕtve puklice. Puklice sú aj v pôde, a tak je veľmi pravdepodobné, že len ich odstránenie z listov a stoniek stačiť nebude a po čase sa zase objavia. Použite preto špeciálny prípravok a dvakrát za týždeň ním rastlinku postriekajte aj zalejte. Tuto kúru opakujte 2 mesiace.

Prípravok

Kúpte si Mospilan 20 SP a dvakrát týždenne ním rastlinu prestriekajte aj zalejte. Túto kúru opakujte počas 2 mesiacov.

.

škůdci na pokojovkách

Vlnatka

Ako zistíte, že rastlinku napadli?

  • Vlnatky sú ten najnebezpečnejší parazit, ktorého môžete na rastlinkách nájsť, a pritom vyzerá celkom neškodne.
  • Malý biely chumáčik, ktorý si mnohí zamieňajú s plesňou. V tomto chumáčiku žije hneď niekoľko jedincov a v prípade, že prerastú na kolóniu, je veľmi ťažké zbaviť sa ich nadobro.
  • Vlnatky si na rastlinke zaručene všimnete, takže čím častejšie budete rastlinky kontrolovať, tým menšia je pravdepodobnosť, že sa vám tam uhniezdia. Ďalšou zaručenou prevenciou je dostatok vzdušnej vlhkosti, vlnatky milujú sucho.

Ako proti nim bojovať?

  • Biele chumáčiky sú síce stabilné, ale ich larvy sú pohyblivé, tak dajte rastlinku okamžite do karantény.
  • Ak ide o malý výskyt, potrite všetky biele časti technickým liehom alebo repkovým olejom a odstráňte vatovým tampónom alebo tyčinkou do uší.
  • Ak je rastlinka zasiahnutá silno, zakúpte si k tomu aj špeciálny prípravok a odstráňte najviac zasiahnuté časti.
  • Prípravok použite ideálne taký, ktorý sa dáva priamo do vody a dostane sa do celého obehu rastliny – vlnatky, rovnako ako puklice, žijú aj v zemine.

Prípravok

Použite Mospilan 20 SP. Kúru opakujte tak často, ako káže návod na obale a rastlinku (nie substrát, v ktorom pôsobí prípravok) pravidelne sprchujte. Hubenie vlnatky je proces na dlhé mesiace, takže ho opakujte, aj keď sa vám bude zdať, že už je rastlinka zdravá.

Vošky

Ako zistíte, že rastlinku napadli?

  • Vošky vylučujú lepkavú tekutinu, medovicu, takže sa prezradia veľmi rýchlo.
  • Sajú listy rovnako ako strapky, takže listy budú lepkavé a plné čiernych alebo šedých „máp“ alebo inak zdeformované.
  • Sú veľmi ľahko viditeľné voľným okom a najčastejšie ich nájdete na vrcholových listoch alebo výhonkoch.

Ako proti nim bojovať?

  • Ak ste vošky podchytili rýchlo a je ich na rastlinke iba pár, odstráňte tie najviac lepkavé časti a zvyšok osprchujte silným prúdom vody alebo mydlovým roztokom (1 lyžicu tekutého mydla alebo prostriedku na umývanie riadu zmiešajte s 2,5 l vody).
  • V prípade, že jezasiahnutá podstatná časť rastlinky, zadovážte si špeciálny prípravok na vošky. Často stačí len jeden postrek.

Prípravok

Odporúčame použiť Neudorff Neudosan alebo biologický Biool a Neem Azal.

Smútivka

Ako zistíte, že rastlinku napadli?

  • Lietajú vám v okolí rastlinky alebo dokonca po celom byte malé mušky? S najväčšou pravdepodobnosťou sú to dospelé smútivky.
  • Malé červíky, vyliezajúce zo zeminy, sú zase ich larvy. Smútivky sú ten najbežnejší a najmenej škodlivý parazit, to však neznamená, že je treba ich podceniť.
  • Najčastejšie si ich domov prinesiete s novou rastlinkou alebo vajíčka smútiviek v novom kúpenom substráte.

Ako proti nim bojovať?

Smútivky milujú vlhko, takže postup je úplne opačný ako u ostatných škodcov. Substrát aj celú rastlinu je potrebné nechať poriadne preschnúť a nič nepokazíte ani žltými nalepovacími doskami. Preschnutie pôdy na vyhubenie smútiviek často stačí, ak je však po vyschnutí na pokraji života samotná rastlinka a smútivky stále veselo lietajú, kúpte jemný piesok a posypte ním povrch substrátu. Mušky nebudú môcť vylietavať von a po čase zomrú (v tomto prípade je treba začať zalievať odspodu.)

Prípravok

Ak nezaberie ani jedna z vyššie uvedených rád, použite Mospilan 20 SP.

škůdci na pokojovkách

Roztočce

Ako zistíte, že rastlinku napadli?

  • Roztočce sú veľmi malé oranžové pavúčky s veľkosťou asi pol milimetra, ktoré rastline vysávajú šťavu.
  • Napadnutie rastlinky roztočcami je sprevádzané drobnými svetlými škvrnami na listoch, prípadne jemnými pavučinkami na ich spodnej strane.
  • Listy nadobúdajú bronzové zafarbenie, zasychajú a predčasne odumierajú. Rastlina je slabá a nevyvíja sa.
  • Roztočce voľným okom neuvidíte, prezradia ich však pavučiny. Tie sa nachádzajú medzi listami, listom a stonkou, a ak roztočce naozaj pokročili, obalia celú rastlinku.

Ako proti nim bojovať?

  1. Postrekom a to hneď, keď zistíte, že je rastlinka napadnutá. Za nás vyhráva domáci postrek: 1 l horúcej vody, 8 ml nimbového oleja (za studena lisovaného), 3 ml Hycol-Z a pár kvapiek jaru alebo tekutého mydla. Olej sa musí s ostatnými surovinami dobre premiešať. Ak zmiešate mix správne, na rastlinke nie je po aplikácii vidieť, že boli niečím postriekané.
  2. Pre 100 % účinnosť je potrebné rastlinky striekať každý tretí deň počas 2 týždňov, pre 110 % istotu o týždeň dlhšie, teda 3 týždne. Veľká nevýhoda boja s roztočcami je fakt, že si po pár týždňoch vytvorí na postrek odolnosť, a tak je potrebné ich striedať.

Prípravok

Ak to je potrebné, použite Mospilan 20 SP, Vetimec 018 EC alebo biologický Biool a Neudosan.

Molice

Ako zistíte, že rastlinku napadli?

  • Je to 2 mm dlhý, biely hmyz. Sú relatívne nenápadné a najčastejšie posedávajú na spodnej strane listov a sajú.
  • Keď ich vyrušíte, vznesú sa ako biely kŕdeľ do vzduchu.

Ako proti nim bojovať?

  1. Len osprchovanie rastlinky proti nim nepomáha. Vhodnejšie sú lepové doštičky alebo lepové šípky, ktoré zapichnete do kvetináča.
  2. Keď je napadnutie molicami intenzívnejšie, použite chémiu. Proti moliciam sa bojuje postrekmi.

Prípravok

Postreky aplikujte trikrát po sebe v rozmedzí 5 – 7 dní. Najlepšie zaberá Mospilan 20 SP, Applaud, Karate Zeon alebo ekologický Neem Azal.

Babské rady alebo keď to najskôr chcete skúsiť inak

Babských rád je na internete veľa, väčšina sa však týka vonkajších rastlín – izbové kvety by napríklad nálož chilli papričiek nemuseli zvládnuť.

škůdci na pokojovkách

Za nás je najlepší tabakový výluh, ktorý je neškodný a účinný zároveň a funguje ako postrek (proti savým škodcom) a tiež ako systémový prípravok do pôdy (proti pôdnym škodcom).

Použiť môžete nasekané tabakové listy alebo cigaretový tabak. 150 g zalejte 3 litrami vody a za občasného miešania obsah pod pokrievkou varíte najmenej 1 hodinu. V hrnci potom zostanú asi dva litre hnedej zapáchajúcej tekutiny, ktorú dobre preceďte a pred striekaním rozrieďte vodou v pomere 1:1.

Pridať môžete aj kvapku tekutého mydla alebo jaru. Hlavne na vošky funguje postrek skvelo, po niekoľkých aplikáciách sa ich úplne zbavíte. Koreňových škodcov zlikvidujete, keď roztokom prelejete pôdu.

Držíme palce, aby sa vám túto zimu škodcovia čo najviac vyhýbali. A keby vás náhodou prekvapili, teraz už si s nimi zvládnete hravo poradiť. :-)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články