Práve čítate

Ďalšie rande – na bedmintone: Ako som sa zamilovala do pinkania a deti nadchla tiež

1651  
Zdieľať: 

Ďalšie rande – na bedmintone: Ako som sa zamilovala do pinkania a deti nadchla tiež

Keď sa povie bedminton, väčšina ľudí si predstaví lážo plážo pinkanie na záhrade. S raketou v jednej a drinkom v druhej ruke. Aj toto je samozrejme bedminton a v tejto záhradnej verzii je to skvelá vonkajšia aktivita pre celú rodinu. Bedmintonové rakety sú u nás počas jarných a letných mesiacov v pohotovosti. A aby nám nebolo smutno ani počas zimných mesiacov, chodíme si zapinkať aj na skutočný bedmintový kurt do haly. To je ešte len víchor!

19. 4. 2023 4 min. čítania Lenka Soukupová
Ďalšie rande – na bedmintone: Ako som sa zamilovala do pinkania a deti nadchla tiež

Na bedminton nemusíte byť v páre, pinknú si aj singles

Na záhrade často pri pinkaní nepotrebujeme ani sieť. Cieľom je pinknúť si medzi sebou čo najviac krát. A vôbec nevadí, keď práve nemám po ruke parťáka. Prekonávanie počtu pinknutí môžeme totiž trénovať aj sami so sebou. V sólo verzii ide o to pinkať loptičku na svojej rakete nad seba a vydržať čo najdlhšie. Je to zábavné, a zároveň super príprava na naozajstný bedminton. Do ruky dostanete grif, ako trafiť do loptičky, akú použiť silu, ako mať nastavenú raketu… A uisťujem vás, že hlavne v úplných začiatkoch sa pri tomto tréningu aj slušne prebehnete a celkom isto objavíte aj skryté zákutia vašej záhrady.

Čo to teda ten bedminton je?

Bedminton je dnes už samostatný olympijský loptový šport, ktorý sa vyvinul z indickej poony. Možno pre vás bude prekvapením, že je to najrýchlejší raketový šport (rýchlosť smeču sa u vrcholových bedmintonistov bežne pohybuje okolo 300 km/h. Rekord je dokonca 493 km/h!).

Súperi stoja proti sebe každý na svojej strane kurtu, ktorý je rozdelený sieťou na dve polovice. Pomocou rakety cez sieť odohrávajú loptičku (niekto kvôli tvaru používa slovo košíček, ale bedmintonistom to trhá uši ☺). Na rozdiel od tenisu sa loptička neodráža od zeme, ale je potrebné ju odohrať hneď zo vzduchu. Cieľom je umiestniť loptičku tak, aby ju súper neodrazil, prípadne odrazil s ťažkosťami a vytvoril tak šancu napríklad na smeč. Chybou, a tým pádom bodom pre súpera, je samozrejme aj odohranie do outu, teda mimo kurt, alebo situácia, kedy loptička nepreletí sieť.

Úspešný bedmintonista musí mať skvelo zvládnutú techniku úchopu rakety a úderu, ale aj pohybu po kurte. Tiež musí mať postreh, obratnosť a dobrú kondičku. Kurt nevyzerá veľký, ale vďaka rýchlosti loptičky nabehajú hráči počas jedného zápasu aj niekoľko kilometrov. Takže sa pripravte na super kardio, pri ktorom sa nenudíte!

V stručnosti niečo k pravidlám alebo priprav sa, hráme!

Na profesionálnej úrovni rozlišujeme v bedmintone dvojhru nazývanú singel a štvorhru, takzvaný debl. Pri singli hrá jeden hráč proti jednomu, pri debli je to vždy dvojica proti dvojici (dvojice delíme ešte na mužské debly, ženské debly a zmiešané, kedy štvorhrový tím tvorí muž so ženou).

Kurt má obdĺžnikový tvar s rozmermi 5,18 x 13,40 m pre singlovú hru a o necelý meter širší pre štvorhru. Pravouhlý dvorec je vymedzený výraznými čiarami, ktoré sú súčasťou poľa. Sieť vo výške 1,55 m je tvorená okami veľkými od 15 do 20 mm. Horný okraj siete je lemovaný bielou páskou.

rozměry badmintonového hřiště

Každá výmena začína podaním. Podávajúci hráč stojí v obdĺžniku na podanie a loptičku musí umiestniť krížom do protiľahlého obdĺžnika na druhej strane kurtu. Podávajúci sa točí medzi pravým a ľavým obdĺžnikom podľa počtu jeho bodov – pri párnom počte v obdĺžniku pravom, pri nepárnom počte v ľavom. Keď podávajúca strana získa bod, v podaní pokračuje hráč, ktorý výmenu vyhral, ale z vedľajšieho obdĺžnika. Správne podanie je vedené zospodu, kedy raketa najskôr zasiahne hlavičku loptičky. Podať môžeme buď backhandovo alebo forehandovo.

Zápas končí, keď jedna strana získa 21 bodov. Ak je hra vyrovnaná a nastane prípad, kedy majú obe strany po 20 bodoch, 21 bodov nie je konečných. Pokračuje sa, kým nie je rozdiel o 2 body.

Bez čoho si nezapinkáte

Tiež vás bedminton zaujal? Nečudujem sa, je to naozaj skvelý šport! A určite vás poteší aj skutočnosť, že vybavenie sa dá kúpiť tak, aby kúpa nezruinovala váš rozpočet.

Začneme raketou. Ponuka je široká ako do verzií, tak do ceny. Raketu zoženiete za desať eur aj za stovku. Je na vás, koľko chcete do vybavenia investovať, ale pre začiatočníkov určite nie je potrebné vyberať z tých najdrahších. Čo sa týka verzie, prihovárala by som sa za ľahšiu raketu, s ktorou budete mať obratnejší úder a tiež sa menej nadriete.

Ideme ďalej, a to k loptičkám. Bedmintonové loptičky majú aerodynamický tvar a schopnosť sa v lete pretočiť korkom dopredu. Vyrobené sú buď z plastu, alebo husacieho peria, čo si možno niektorí z nás pamätajú ešte z detstva. Perové loptičky umožňujú dynamickejšiu hru pri menšom úsilí. Sú ale drahšie a majú menšiu životnosť. Z ekonomického hľadiska je preto výhodnejšie ísť po tých plastových, ktoré sú lacnejšie, vydržia dlhšie, ale na druhej strane ponúkajú menej dynamickú hru. Nemusíte sa ale báť, že by ste si s plastovou loptičkou nezahrali. Aj keď je pomalšia oproti periu, stále je dosť rýchla na to, aby preverila vašu kondičku.

Tip: Pri plastových loptičkách si môžete navyše vybrať hneď z 3 rýchlostí, ktoré sú označené pomocou pásika umiestneného na korku. Zelený pásik označuje najpomalšiu loptičku, modrý stredne rýchlu loptičku a pod červeným pásikom sa skrýva najrýchlejšia loptička.

Ak sa zo záhradnej verzie rozhodnete pre bedminton v hale, budete potrebovať aj špeciálnu obuv. Výber je zase široký, rovnako ako cenové rozpätie. Základom je, aby topánka nemala tmavú podrážku a nenechávala na kurte stopy.

Raketa, loptičky, topánky. To je základ. Dokupovať sa potom dá samozrejme aj ďalšie vybavenie. Napríklad bedmintonová taška, do ktorej pohodlne a prehľadne zbalíte všetko potrebné. Alebo sieť, vďaka ktorej si budete môcť užívať bedminton aj u seba na záhrade alebo niekde v parku. Len upozorňujem, že loptičky na bedminton sú pomerne ľahké, a preto vonkajšiu hru dosť významne ovplyvňuje aj sebamenšie fúkanie vetra. Nie je to potom len o ume hráčov, ale aj o priazni počasia.

A ak sa rozhodnete pre indoorový variant, pripravte sa, že prenájom kurtu na 1 hodinu vás vyjde napríklad v Bratislave okolo 10 eur, podľa času a dňa.

Moja bedmintonová cesta

„Tak poďme na to! Kto prehrá, varí večeru!“ Tieto slová mi dosť pravdepodobne predurčili ďalšiu cestu životom. Bolo to jedno z úplne prvých rande s dnes už mojím manželom…

Vtedy som prehrala. Od bedmintonu ma to ale neodradilo, ba naopak. Chodili sme s manželom stále častejšie, pomaly začali prenikať do jeho tajov, až sme raz videli plagát lákajúci na bedmintonový turnaj. Prihlásili sme sa a boli sme nadšení. Toto bolo niečo pre nás. Po X rokoch súťažného tanca sme sa opäť ocitli v súťažnom prostredí. Hec, adrenalín a dať zo seba všetko. Okrem super pocitu zo zápasov sme si z turnaja odniesli aj nových priateľov a informáciu o amatérskej bedmintonovej lige. Tam sme sa samozrejme hneď prihlásili a začalo naše niekoľkoročné bedmintonové obdobie. Liga nám priniesla zhruba 4 zápasy mesačne, k tomu sme chodili sami trénovať (urputne sme napríklad hodinu a pol trénovali podanie, aby sme zasiahli jeden konkrétny vybratý kúsok kurtu), cez víkend na turnaje. Doma sme často sedeli po večeroch na gauči s raketou v ruke a trénovali úchop a prácu zápästia. No, jednoducho sme bedmintonu úplne prepadli a mali sme spoločnú vášeň. Dokonca sme si urobili aj výlet do Anglicka na preslávený turnaj All England Open, aby sme si naživo pozreli, ako to hrajú profíci.

Čo vám bedminton prinesie? Fyzičku, zábavu aj psychohygienu

Aké má bedminton výhody? Je to skvelý šport, ktorý preverí nielen vaše telo, ale aj myseľ. Slušne sa zapotíte, posilníte hneď niekoľko svalových skupín, ale zároveň si aj mentálne oddýchnete, pretože sledovanie loptičky vám nedovolí myslieť na niečo iné. Vďaka tomu vás hra pohltí a ani nezbadáte, že spálite slušné množstvo kalórií!

Ako veľkú výhodu vnímam aj to, že bedminton sa dá hrať na fyzicky náročnej úrovni, kedy ste po hodine úplne vybavení, ale je rovnako skvelý, keď si len pohodovo pinkáte s priateľmi v parku alebo na pláži. Rovnako je to pre mňa skvelý variant rodinného športu, pretože deti sa pomerne rýchlo naučia loptičku odpinknúť a prekonávanie rekordov je veľká zábava! Vybavenie navyše nezaberie veľa miesta, takže ho môžete voziť napríklad v aute a príležitostne vytiahnuť. A nesporným benefitom je aj finančná dostupnosť, pretože cena základného vybavenia nie je nijako vysoká.

Tak raketu do ruky a hurá na bedminton!

Môj tip na záver:  Či už si pôjdete rekreačne pinknúť, alebo plánujete bedmintonové zničenie, nezabudnite sa predtým pretiahnuť, aby ste telo pripravili na záťaž a predišli tak zraneniu. Zamerajte sa aj na zápästie, ktoré je pri raketových športoch vhodné rozhýbať a zahriať.

protahovací cviky před badmintonem

protažení před sportem

Športu zdar!

Športu zdar!

Nakupovať
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články