Práve čítate

Prečo teraz všetci toľko narobia s obočím?

11562  
Zdieľať: 

Prečo teraz všetci toľko narobia s obočím?

Až raz budú historici definovať štýl našej doby, jednou z vecí, ktorú nám prisúdia, bude určite: „Nosilo sa výrazné, líčením dotvorené obočie.“ Myslela som si, že mňa to obíde, ale nakoniec som tiež podľahla. Stačilo raz nechať voľnú ruku vizážistke, keď ma líčila na špeciálnu príležitosť.

26. 7. 2019 4 min. čítania Marie Háková
Prečo teraz všetci toľko narobia s obočím?

Mala som to šťastie/smolu, že som sa narodila s obočím tmavým ako uhlie a celé detstvo som počúvala od mamy (v tom čase kozmetičky), ako som to vyhrala. „Iné ku mne chodia na permanentné farbenie, ty to máš od prírody!“ Mám. Okrem toho som tiež od prírody dostala stredne až svetlohnedé vlasy, takže mi málokto verí, že si tam tú farbu fakt nepridávam.

Moje obočie je tiež prirodzene také hrubé, že by som Caru Delevigne strčila do vrecka. „To je super, z toho vytrháš akýkoľvek tvar,“ bola druhá vec, čo som o svojom obočí počúvala. Kým som si privodila dve jazvy, ktoré mi jedno z nich osekali zhora aj zdola, možno by to bola pravda. :-)

Každopádne som dlho žila v tom, že teraz je síce trend si obočie (prirodzene) domaľovávať, ale ja to teda robiť nemusím. Mám ho tmavé, výrazné (až moc), takže mňa sa to netýka. Nakoniec som podľahla a nechala si ukázať, čo všetko sa dá pár ťahmi ceruzkou alebo kefkou upraviť. A je to celkom rozdiel! Veď ako veľa robí obočie v celkovom výraze tváre ukazujú celkom srandovné obrázky ľudí s vyretušovaným obočím. :-)

Tvrdenie, že „Radšej odísť z domu bez maskary ako bez dotiahnutého obočia,“ som pochopila, keď som prvýkrát skúsila farbu obočia zladiť k vlasom, a dopomohla som vytrhanému tvaru malým dokreslením, ktoré zamaskovalo drobný zub a napravilo, čo spôsobili jazvičky. Za maskaru som to teda stále nevymenila, ale už rozumiem tomu, že niekto kľudne áno.

Pokiaľ sa sama seba pýtate, čo všetci s tým obočím majú, skúste si len tak nanečisto, doma, obočie učesať kefkou a prejsť nejakou farbou z paletky očných tieňov alebo dokresliť ceruzkou, čo práve máte. Von sa tak asi nevydáte, ale možno zistíte, že aj vy by ste chceli starostlivosť o obočie zaradiť do svojho líčenia (minimálne keď si chcete dať fakt záležať – takto to teraz mám ja).

Základ je rešpektovať vlastnú tvár

Prerobiť svoje obočie na úplne iný tvar, ako ktorým sa uberá, to v domácich podmienkach nezvykne dopadnúť dobre. Pokiaľ potrebujete pomôcť, vždy je lepšia cesta nechať to na kozmetičku a potom jej dielo udržiavať (naučí vás, ako na to). Keď sa netrafíte, zdalo by sa, že to zase dorastie – to ale nemusí platiť. Moje pozostatky pokusov v puberte mať začiatok obočia ďalej od koreňa nosa sú viditeľné dodnes…

Ak ste so základom spokojná a chce to len trochu upraviť, zvyčajne je dobrý odrazový mostík toto:

Trhanie pinzetou poznáme asi všetky. Existujú aj ďalšie možnosti: voskové pásiky alebo napríklad táto indická metóda pomocou nitiek. Neponáhľať sa, pravidelne zastaviť a skontrolovať celkoý výraz tváre, a netrhať ten veľký vytŕčajúci chĺpok uprostred (čo urobí akurát tak dieru) – to je základ, ktorý asi nemusím opakovať.

Na dlhé chĺpky sa mi veľmi osvedčil elektrický zastrihávač špeciálne určený na obočie. Má nástavec, ktorý, na rozdiel napríklad od nožníc, zabráni tomu, aby ste niekde odfikli veľa. (Áno, aj to sa mi už kedysi stalo a dorastalo to protivne dlho.) Používam ho už roky. A medzi nami: skrotiť Brežneva sa s ním nakoniec odhodlá aj kdejaký muž.

Keď nestačí trhanie, prichádzajú farbičky

Možno vám naozaj stačí len vytrhať obočie. Ja to tak riešim vždy, keď sa mi nechce veľmi sa maľovať. :-)

Osobne sa mi veľmi nepáči „instagramové obočie“, ktoré má snáď viac farby ako chĺpkov (pokiaľ neviete, mrknite na obrázky) ani ostrý, rovný začiatok pri koreni nosa. Ale práca s farbou tak vôbec vyzerať nemusí. Základom je, že nekreslíte súvislú čiaru, ale snažíte sa nasimulovať jednotlivé chĺpky krátkymi ťahmi. Je fajn nechodiť za líniu, kde nejaké chĺpky prirodzene máte, a to vo všetkých smeroch – pri koreni nosa, na konci obočia, hore aj dole.

Čím obočie dokresľovať?

  • Ceruzka na obočie: mala by byť vždy ostrá, pretože s tupým koncom pekné chĺpky nenakreslíte. Výsledok je menej výrazný, stačí pár čiarok na mieste, kde obočie nerastie tak husto.
  • Gélové farby (nanášajú sa skoseným štetčekom, ideálne s tvrdšími vláknami): môžete tak dokresliť chýbajúci kúsok obočia, aj trochu upraviť celkový odtieň. Chvíľu trvá, kým sa s ňou naučíte pracovať, aby to nebolo ani veľmi, ani málo, ale ako to dostanete do ruky, máte vyhrané. Navyše sa vyrába aj vo vodoodolnej verzii.
  • „Maskara“ na obočie: používa sa v podstate podobne ako klasická maskara, teda učeše a nanesie farbu. Takýto produkt väčšinou vyhovuje tým, ktorí chcú obočie len trošku dotiahnuť.
  • Tieň/púder (nanáša sa tiež štetčekom): je menšia šanca, že to preženiete, ale tiež to chce trošku praxe, ako asi všetko. Predávajú sa aj s aplikátorom, ale ten prirodzený výsledok naozaj neurobí.
  • Priesvitný gél/vosk: hodí sa, pokiaľ máte neposedné obočie. Ak žiadnu farbu nepotrebujete, vosk zaručí, že obočie bude pekne učesané po celý deň.

Aký odtieň vybrať?

Pravidlo vizážistiek znie: najprirodzenejšie vyzerá obočie v odtieni vlasov, alebo o 1–2 odtiene tmavšie. V prípade ryšaviek bude prirodzenejšia hnedá s červeným podtónom ako ohnivé farby, pre blondínky väčšinou odporúčajú svetlohnedú, tmavšiu práve o tie 1–2 odtiene. Ja naopak domaľovávam a premaľovávam trošku svetlejšou farbou, ako je to moje čiernočierne.

Výsledkom by malo byť to, že obočie bude vidieť, bude mať pekný tvar a nebude sa príliš biť s vlasmi.

A hotovo. :-)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články