Vaječná omeleta je pre mňa dôkazom, že v jednoduchosti je krása. Stačí čierne korenie, soľ, čerstvé bylinky, kúsok dobrého pečiva a samozrejme vajíčka a máte tie najlepšie raňajky, aké si môžete priať. Je veľmi rýchlo pripravená, jednoduchá a dá sa ľubovoľne obmieňať podľa toho, čo máte radi. Správne pripravená omeleta je krásne nadýchaná, vláčna, ani tenká ani hrubá, pružná a tvárna. A ja sa pokúsim v pár vetách poradiť, ako na ňu.
Použite vhodné riady
Jedným z kľúčov k úspechu je vybrať správnu panvicu.
Najviac sa mi osvedčila panvica s nepriľnavým povrchom, ako sú teflón alebo keramika. Síce aj na klasickej panvici omeletu pripravíte, ale na nepriľnavom povrchu je to rýchlejšie a výrazne ľahšie. Najlepšou voľbou pre omeletu z dvoch vajec je panvica s priemerom 16 cm; na omeletu z troch vajec použite panvicu s priemerom 18 cm. Na miešanie je vhodná buď klasická drevená vareška, alebo tepelne odolná silikónová stierka. Tá sa neroztaví ani nepoškriabe nepriľnavú vrstvu panvice.
Vajcia musia byť dokonale premiešané
Nadýchanosť omelety ovplyvňuje už prešľahávanie vajec so soľou. Niekedy sa tiež pridáva trocha mlieka alebo smotany (asi 1 – 2 lyžice na 3 vajcia).
Vaječná zmes musí byť úplne rozmiešaná tak, aby v nej nebolo vidieť ani kúsok oddeleného žĺtka alebo bielka. Panvicu potom rozohrejte na mierny stupeň, pridajte lyžicu masla a nechajte roztopiť. V tejto chvíli vlejte vajcia a pomocou varešky alebo stierky vajíčka sťahujte od okrajov smerom k stredu panvice. Tak urobíte priestor vajíčkam, ktoré sú ešte surové. Keby ste vaječnú zmes na panvicu len vliali, z omelety bude tuhá placka.
Omeletu môžete pripraviť aj bez miešania vareškou. Jednoducho do rozohriatej panvice s maslom vlejte vajíčka a neustále s panvicou pohybujte v krúživých pohyboch.
Omeleta nepotrebuje dlhú tepelnú úpravu
Keď je zmes z väčšej časti uvarená, miešať prestaňte a teplotu znížte.
Potom čakajte minútu, maximálne dve. Správna omeleta je hotová v momente, kedy povrch už nie je mokrý, ale stále zostáva lesklý a ľahko trasľavý. Zdá sa tak trochu ešte nedovarená, kým jej spodná časť je pevná. Presuňte ju na tanier, podľa svojej chuti naplňte a preložte na polovicu. Jedzte ju hneď, kým je ešte horúca, ohrievanie k omelete veľmi nejde a za studena už to jednoducho nie je ono. :-)
Omeleta tisíckrát inak
Aj omeleta len zo samotných vajec je skvelá, ale niet nad to vajcia niečím obohatiť!
Môžete sa držať klasiky, ako je šunka, syr, šampiňóny, čerstvé alebo sušené bylinky, soľ a korenie. Ale vôbec nie je na škodu dať raz za čas prednosť netradičným obmenám. Výborná je napríklad s chilli, kurkumou alebo kari korením, namiesto klasickej goudy alebo eidamu rozdrobte kozí syr, fetu alebo mozzarellu a ak sa vám práve minie čerstvá zelenina, na oblohu výborne poslúži aj tá nakladaná.
Vedeli ste, že sa to dá aj nasladko? Jednoducho pri príprave nepridávajte do vajec soľ. Hotovú omeletu potom môžete ochutiť napríklad kakaom, kokosom, škoricou, čerstvým aj sušeným ovocím, džemom… nie každý je ale fanúšikom vajec na sladko. Slaná omeleta je podľa mňa nespochybniteľná klasika. :-)
Ako správne tušíte, omelety sú vynikajúcim spôsobom, ako využiť zvyšky. Majte ale na pamäti, aby ste ju nepreplnili, inak sa omeleta bude trhať a rozpadať. Ja osobne mám rada, keď suroviny navyše vmiešam priamo do vajec. Omeleta tak vždy chutí trochu inak.
Omeleta so sušenými paradajkami a bazalkou
Moja najobľúbenejšia verzia je so sušenými paradajkami, bazalkou a kúskom nejakého syra (goudy alebo nastrúhanej mozzarelly). A keďže preferujem skôr sladký štart dňa, najčastejšie si omeletu robím na večeru. Vždy ju doplním čerstvou zeleninou, dobrým pečivom a za 5 minút mám teplé, výdatné a pritom zdravé jedlo.
Ingrediencie na jednu porciu:
- 3 vajcia
- ¼ lyžičky soli
- ¼ lyžičky čierneho mletého korenia
- ½ lyžičky sušenej bazalky
- 2 plátky tvrdého syra (gouda)
- 3 sušené paradajky naložené v oleji
- 1 lyžička masla
- Čerstvá bazalka
Postup:
- Vajcia v miske rozmiešajte tak, aby v zmesi nezostal ani kúsok samostatného žĺtka a bielka. Pridajte soľ, korenie, sušenú bazalku, syr pokrájaný nadrobno a paradajky nakrájané na malé kúsky. Premiešajte.
- Panvicu rozohrejte na mierny stupeň. Rozpusťte maslo. Potom vlejte vaječnú zmes a vareškou ju sťahujte od okrajov smerom do stredu panvice.
- Keď sú vajcia už takmer uvarené, miešať prestaňte a teplotu znížte. Čakajte zhruba minútu a keď je spodná strana omelety pevná, ale horná ešte ľahko nedovarená, preložte ju napol.
- Presuňte na tanier, doplňte čerstvou zeleninou, bazalkou a pečivom. Hneď podávajte.
Všetko na varenie a pečenie
Na Tchibo.sk nájdete všetko, čo sa vám bude hodiť v kuchyni.