Práve čítate

Ľahučký dezert, ktorý sa doslova rozplýva na jazyku. Uvarte si kávu a vychutnajte si Pavlovku!

21041  
Zdieľať: 

Ľahučký dezert, ktorý sa doslova rozplýva na jazyku. Uvarte si kávu a vychutnajte si Pavlovku!

Chcete upiecť tortu, ktorú zvládne aj “sviatočný cukrár”, ale pritom bude vyzerať ako od profíka? Upečte si snehovú Pavlovu tortu so šľahačkou a ovocím.

1. 2. 2021 3 min. čítania Jana Duffková
Ľahučký dezert, ktorý sa doslova rozplýva na jazyku. Uvarte si kávu a vychutnajte si Pavlovku!

Musím sa priznať, že klasické drobivé pusinky veľmi nemusím, takže keď som pred rokmi dostala na ochutnanie pavlovu, bola som najskôr trošku skeptická a predpokladala som, že sa mojím obľúbeným dezertom nestane. Prišlo ale milé prekvapenie. Táto dobrota bola od pusiniek na míle vzdialená. Pýtate sa, ako je to možné, keď to je tiež „len vyšľahaný sneh“? Hneď vám to prezradím.

Kúzlo tejto torty spočíva v tom, že je na povrchu chrumkavá, tak isto ako klasická pusinka, ale vo vnútri vás prekvapí vláčna konzistencia, ktorá môže pripomínať bonbóny Marshmallow. A tie mám rada :-) Tento výsledok docielite vďaka tomu, že sa korpus nepripravuje iba z bielkov a cukru, ale jeho súčasťou je aj kukuričný škrob. Práve vďaka nemu môže ostať stred torty mäkký a nedrobí sa.

Tipy, ktoré sa vám môžu hodiť pri príprave torty:

  1. Dobre vyšľahať bielky je základ úspechu: Na šľahanie bielkov odporúčam elektrický šľahač a neponáhľať sa. Naozaj sa oplatí dodržiavať postup, aj keď sa vám možno bude zdať, že je príliš zdĺhavý.
  2. Neuberajte cukor: Možno sa vám zdá, že je v recepte až priveľa cukru. Áno, je ho tam veľa, ale o tom táto torta je. Keď cukor uberiete, narušíte pomer surovín, ktoré inak dokopy dávajú tú správnu konzistenciu.
  3. Cukor pridávajte postupne: Nikdy nedávajte do pripravovaného snehu všetok cukor naraz, pretože by ste tým narušili štruktúru bubliniek a sneh by sa mohol zraziť. Takto by to nebolo to pravé orechové, preto pridávajte cukor po lyžiciach, alebo naozaj pomaly prisypávajte.pavlova
  4. Neurýchľujte pečenie vyššou teplotou: Pečenie sa neurýchli zvýšením teploty, na to naozaj pozor. Vysoká teplota môže spôsobiť nepeknú farbu korpusu, jeho popraskanie alebo nedostatočné prepečenie uprostred. Ak nemáte dve hodiny na „sušenie“ korpusu v rúre, radšej urobte viac menších dezertov, ale držte sa nižšej teploty.
  5. Predkreslite si tvar: Ak si nie ste istí, že zvládnete korpus správne vytvarovať, obkreslite si požadovaný tvar torty na papier na pečenie. Môžete nakresliť srdiečko, alebo napríklad obkresliť tanier. Pred nanášaním snehu otočte papier tak, aby popísaná časť bola zo spodnej strany papiera. Mne osobne neprekáža, keď je dezert rustikálny, preto sa nedbalého tvaru nebojím.

Čím všetkým sa dá Pavlovka zdobiť a dochucovať?

Možností je azda nekonečno! To je ďalšia výhoda tohto dezertu: je neuveriteľne univerzálny.

Šľahačku ako takú už väčšinou nedochucujem, pretože pusinka je sladká sama o sebe dosť a neochutená šľahačka všetko naopak príjemne zjemní. Niekedy ale skúste použiť parížsku šľahačku a doplniť ju napríklad najrôznejšími orieškami (pre výraznejšiu chuť ich opečte na suchej panvici). Skvelo vyzerajú nasekané nesolené pistácie – dodajú dezertu ďalšiu farbu. Takúto Pavlovku môžete ozdobiť horkou čokoládou – či už strúhanou alebo roztopenou, prípadne, ak ste naozaj veľkí milovníci sladkého, pridajte nejaký ten karamel. S karamelom je to ale už naozaj „sladká bomba“, každopádne znám maškrtníkov, ktorí na túto kombináciu nedajú dopustiť. 

Okrem šľahačky môžete vyskúšať napríklad aj krém z čerstvého syra (napríklad z Philadephie), poprípade skúste vyšľahať šľahačku s mascarpone a vanilkou. Tieto krémy sa dajú dobre nanášať aj zdobiacim vreckom s ozdobnou špičkou a dezert potom vyzerá o niečo slávnostnejšie.

Mám rada, keď sa k sladkej chuti doplní kontrastná kyslá. Preto nepohrdnem tým, keď je Pavlovka plnená okrem šľahačky aj dužinou z marakuje, alebo keď je jej súčasťou nejaké kyslejšie ovocie. Je jedno, či to je naša ríbezľa, alebo niečo exotickejšie. V tom sa fantázii medze nekladú. Podľa mňa snáď neexistuje žiadne ovocie, ktoré by sa na tento účel nedalo využiť.

Zaujímavý spôsob, ako Pavlovu tortu dozdobiť alebo ešte viac dochutiť, je ovocie rozvariť a použiť ho ako preliv. A keď bude zase kvitnúca sezóna, nezabudnite na jedlé kvietky.


Ak chcete pripraviť ešte slávnostnejšiu Pavlovku, napríklad na oslavu, urobte si do zásoby ešte pár malých pusiniek a využite ich na ozdobenie výslednej torty. Niekedy vyzerá veľmi pekne, keď sú pastelovo nafarbené, ale to záleží od vkusu každého z vás. Farbiť sa dajú potravinovými farbami, alebo prírodným spôsobom, napríklad modrou spirulinou či prachom z červenej repy.

Aby sneh bol naozaj pevný

Keď som s pečením začínala, občas mi robilo problém vyšľahať kvalitný sneh. Stačí dodržať pár zásad a ide to skoro samo.

pavlova

  1. Ani kúsok žĺtka – bielky na sneh musia byť naozaj čisté. Dávajte si preto veľký pozor pri ich oddeľovaní.
  2. Čisté nástroje – dobre si umyte nádoby (misky, metličku na šľahanie a aj všetko ostatné), pretože pokiaľ bude niečo mastné, môže vám to pokaziť výsledok. Všetko umyte klasicky s jarou, alebo si pre väčšiu istotu pomôžte octom. Potom nádoby dobre vysušte.
  3. Oddýchnuté vajíčka – kým sa pustím do šľahania, nechávam vajíčka aspoň hodinku oddýchnuť mimo chladničky. Sneh má potom stabilnejšiu konzistenciu.
  4. Postupné šľahanie – používam iba elektrický šľahač alebo robot a vždy začínam na nízke otáčky. Až potom rýchlosť zvýšim.

Recept na Pavlovu tortu

Tu je základný recept na túto snehovú tortu. Ako si ju dochutíte, to už nechám len na vás. :-) Môžete pripraviť aj minitortičky, ale upravte potom dĺžku pečenia. Bude výrazne kratšia.

Ingrediencie:

  • 4 bielky zo 4 veľkých vajec
  • 220 g cukru krupice
  • 1 lyžicu citrónovej šťavy (alebo jablčného octu)
  • 1 lyžicu kukuričného škrobu
  • 1 téglik šľahačky
  • čerstvé ovocie

Čo so zvyšnými žĺtkami?


Na pečenie korpusu zúžitkujete iba bielky. Čo ale so žĺtkami? Rozhodne si ich nechajte. Môžete z nich spraviť urobiť niektorý zo žĺtkových krémov alebo ho využiť na zdobenie dezertu.

Postup:

  1. Oddeľte bielky od žĺtkov a bielky začnite pomaly šľahať (použite robot s nadstavcom metličky alebo elektrický ručný šľahač). Až po chvílke zvýšťte otáčky na intenzívne šľahanie.
  2. Keď budú bielky vyšľahané do peny, zastavte šľahanie a skontrolujte konzistenciu – vyberte metličku, sneh by mal vytvárať na metličke tvar špičky.
  3. Vráťte metlu do nadstavca a začnite znova šľahať (ideálne na stredný výkon). Počas šľahania po lyžiciach pridávajte cukor, potom opäť otáčky zvýšte.
  4. Šľahajte, pokiaľ sa všetok cukor v snehu rozpustí. Hmota bude krásne hladká a lesklá a keď zastavíte šľahanie, vyberiete metličku, všetko by malo opäť tvoriť špičku.
  5. Pridajte citrónovú šťavu (alebo ocot), pokiaľ máte radi chuť vanilky, pridajte semienka z vanilkového lusku alebo trošku vanilkového extraktu (maximálne 1 lyžičku). Všetko nechajte ešte krátko šľahať na nižšie otáčky, aby sa ingrediencie spojili.
  6. Na záver pomocou stierky vmiešajte kukuričný škrob.
  7. Vzniknuté „cesto“ vyklopte na papier na pečenie, ktorý je na plechu a pomocou príborového noža alebo guľatej strany lyžice vytvarujte korpus do nedbalo guľatého tvaru (alebo všetko krásne uhlaďte, záleží na vašej preferencii). V strede môžete urobiť väčšiu jamku, ktorú po upečení budete môcť naplniť šľahačkou. 

    Môžete použiť zdobiace vrecko


    Pokiaľ chcete, môžete použiť vrecko so širokou špičkou a naniesť ešte trošku cesta ozdobným spôsobom. Nie je to ale nutné – hodí sa to, keď chcete mať tortu o niečo krásnejšiu a vyhrať sa so zdobením.

    pavlova
  8. V rúre vyhriatej na 130 °C a pečte tortu 10 minút. Potom teplotu stiahnite na 100 °C a pokračujte v pečení ďalšiu hodinu a pol.
  9. Po uplynutí času vypnite rúru a nechajte v nej korpus vychladnúť. Nemá rad teplotný šok, preto ju naozaj nechajte v rúre až do vychladnutia (korpus by sa mohol zdrcnúť a popraskať).
  10. Vychladnutý korpus naplňte vyšľahanou šľahačkou, ozdobte čerstvým ovocím a môžete podávať.pavlova
Všetko na varenie a pečenie

Všetko na varenie a pečenie

Na Tchibo.sk nájdete všetko, čo sa vám bude hodiť v kuchyni.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články