Práve čítate

Mali by sme načúvať svojim snom? A môžeme ovplyvniť to, čo sa v nich bude diať?

7583  
Zdieľať: 

Mali by sme načúvať svojim snom? A môžeme ovplyvniť to, čo sa v nich bude diať?

Všetci poznáme snáre a stretli sme sa s najrôznejšími výkladmi. Čo myslíte, má zmysel sa zaoberať tým, čo sa vám v noci snívalo? A vedeli ste, že môžete so svojimi snami pracovať tak, že dokonca dokážete ovplyvniť ich dej?

26. 12. 2020 4 min. čítania Jana Růžičková
Mali by sme načúvať svojim snom? A môžeme ovplyvniť to, čo sa v nich bude diať?

Ľudia sa o sny zaujímajú už od nepamäti. Podstatnú úlohu hrali sny v starom Egypte a v ďalších ríšach starovekej civilizácie, rovnako snom prikladajú veľký význam aj prírodné národy a iné. Prečo to tak je? Aký úžitok sny ľuďom prinášajú?

Poďme naspäť k nám samotným. So snami má skúsenosť drvivá väčšina z nás. Sny sa zdajú aj niektorým vyšším druhom zvierat. Aký je účel snov? Neurovedci a psychológovia vám odpovedia, že sny sú dôležité pre náš emočný život a pre celkovú psychickú harmóniu človeka. Počas snenia sa spracovávajú informácie a spomienky, ktoré ste nazhromaždili cez deň, triedia sa, porovnávajú s nedávnymi skúsenosťami. Má to teda čo robiť s vašou pamäťou, ale aj emočnou rovnováhou.

Ako to videli v minulosti?

Sny sú naše osobité vlastníctvo. Je to nástroj, pomocou ktorého sa stretávame so svojím duševnom, so svojím vnútorným psychickým priestorom.

Snami sa zaoberalo veľa zaujímavých osobností. Napríklad Sigmund Freud predpokladal, že sny sú buď splnením našich túžob, či premietaním našich strachov a obáv. Toto bolo rozšírené ďalšími bádateľmi. Carl Gustav Jung ponúkol odvážnejšiu teóriu, že v snoch symbolicky rozpráva naša duša a kolektívna skúsenosť celého ľudstva.

Oplatí sa snom načúvať, alebo nič neznamenajú?

Vo svojej psychologickej praxi často pracujem so snami svojich klientov. Niekedy sa stáva, že niektoré obsahy nášho života a vedomia potlačíme, teda nedovolíme, aby nás obťažovali určité myšlienky, túžby a obavy.

Keď svoje vedomie potláčame, môže sa stať, že tieto entity skúšajú, ako tomu ja hovorím „klopať na dvere“. To sa prejaví významným snom, či reťazením podobných snov. Je potom na nás, či chceme naše sny vypočuť.

Uvediem jednoduchý príklad. Budúca nevesta mala opakované sny, že je zatváraná do väzenia, do krabice, že bola odvážaná na pustý ostrov. Myslíte, že by mala vypočuť svoj sen a svadbu zrušiť? Možno, ale určite môže začať o svojich snoch premýšľať a prepojiť ich so svojím životom. Ak by to neurobila a nevšímala si to, mohli by sa signály snu začať prejavovať aj vo vedomom živote. Môžu sa prejaviť úzkostné stavy, depresie či iné patologické správanie, vrátane nadmernej konzumácie alkoholu, promiskuity apod. Je to ako načúvať svojmu radcovi. A verte mi, že tento radca je obvykle múdrejší ako naša najlepšia kamarátka.

Prečo je dobré zaoberať sa snami?

Vo svojich snoch môžete nájsť inšpiráciu, rady, kompas a múdrosť, ktorou hovorí vaša duša. Ale nie vždy sú to príjemné podnety, ktoré chcete počuť. Chce to odvahu a chuť byť lepším.

Ak budete načúvať svojim snom, nájdete väčšiu spokojnosť, vnútorný pokoj a slobodu v riadení svojho života. Možno budete namietať, že sny sú často desivé, nelogické až bláznivé. Áno, naša duša neuznáva pravé uhly, neriadi sa pravidlami a racionálnymi zákonmi.

Ako zariadiť, aby sa vám snívalo viac snov

Priali by ste si, aby sa vám snívalo viac snov? Môžete skúsiť pár mojich tipov, ktoré by mali pomôcť:

  1. Choďte skôr spať – podľa výskumov sa (nielen) krajšie sny snívajú ľuďom, ktorí chodia spať skôr.
  2. Jedzte večer ľahšiu stravu – niektoré výskumy zistili, že jedlo pred spaním navodzuje sny. Je dobré vyhnúť sa kofeínu v popoludňajších hodinách a eliminovať alkohol a iné návykové látky.
  3. Upokojte myseľ – pred spaním si nalaďte svoje myšlienky. Myslite na niečo príjemné, na chvíľu zabudnite na starosti v práci či doma.
  4. Sny si zapisujte – osvedčilo sa mi mať na nočnom stolíku notes a ceruzku na zapísanie sna hneď po prebudení. Cez deň sen zakryje závoj reality života a už ho nikdy nedáte úplne dohromady.

Sny, ktoré môžete ovládať – vedomé snenie

Už sa vám niekedy stalo, že ste sa prebudili zo sna do sna, či ste nejakým záhadným spôsobom ovplyvnili dej svojho sna?

Niektorí z nás trpia veľmi nepríjemnými až desivými snami. Aj pre tých existuje možnosť, ako ovplyvňovať svoje sny. Ďalšími, ktorých by táto metóda mohla zaujímať, sú sebarozvojoví dobrodruhovia.

Vedomé, lucidné, alebo bdelé snenie je stav, kedy snívame, ale dokážeme aktívne ovplyvňovať dej svojho sna. Neurovedci zistili, že v tomto stave je aktívny frontálny kortex, ktorý je bežne pri spánku utlmený.

Ako si môžete vedomé snenie natrénovať?

Otestujte realitu. V snoch sú niektoré javy inak ako v realite, napríklad nápisy sa často menia, keď sa na ne opakovane pozrieme, alebo neexistuje logika času – ručičky na hodinkách ukazujú niečo iné pri opätovnom pohľade, odrazy v zrkadle sú nejasné a rozmazané, alebo keď si prstami zapcháte nos, v sne aj tak môžete dýchať.

Ak sa na tieto situácie zameriate v reálnom živote – sústredíte sa a budete čítať rôzne nápisy, budete sa často pozerať na svoje hodinky či pozorne sledovať odrazy vecí a ľudí v zrkadle, tak v sne v týchto situáciách dokážete ľahko pochopiť, že nebdiete, ale snívate. Môžete tak naraz aktívne vychutnávať možnosti vašich snov, ovplyvňovať ich a zbavovať nečakanosti a desov. Ak máte pocit, že strácate kontrolu na snom, je dobré zakričať nahlas, aký ďalší priebeh sna si predstavujete.

Ako ešte uľahčiť, aby sa vám snívali vedomé sny?

  • Meditáciou pred spaním – je to spôsob, ako vstúpiť do vedomých snov.
  • Počúvaním binaurálnych rytmov – zvukov s rôznou frekvenciou, ktoré menia elektrickú aktivitu mozgu. Dajú sa vypočuť napríklad na Youtube.
  • Užívaním vitamínov B – vitamín B5 alebo vitamín B6 môžu navodiť živšie sny a emočnejšie snové zážitky.
  • Hraním PC hier – podľa výskumov majú hráči počítačových hier početnejšie skúsenosti s vedomými snami ako zvyšok populácie.

Autor: Jana Růžičková, www.psychologruzickova.com

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články