Práve čítate

Ako na škandinávsky štýl?

3649  
Zdieľať: 

Ako na škandinávsky štýl?

Základom je funkčný a čistý priestor, v ktorom sa prosto dobre žije. Pokiaľ sa vám škandinávsky štýl páči, je niekoľko základných prvkov, na ktoré by ste sa mali zamerať, a pár vecí, ktorým by ste sa naopak mali vyhnúť.

20. 3. 2020 3 min. čítania Petra Lukešová
Ako na škandinávsky štýl?

Som projektantka a bytová architektka. Keď klientom pomáham zariaďovať interiér, zo všetkého najskôr si vypočujem, čo od daného priestoru potrebujú a k akému dizajnu inklinujú. Potom im ukážem možnosti, čo daný priestor ponúka a ako ho pre ich potreby môžeme využiť. Podľa toho vyberieme farby a materiály a nakoniec sa môžeme pustiť do samotného zariaďovania.

V poslednom čase klienti často túžia po „škandinávskom štýle“. Aj ja s ním rada pracujem – má svoje pravidlá, ale keď sa pojme správne, dokáže vyjadriť aj to, kto v byte žije. Je jednoduchý, čistý a prispôsobivý. Ako naň?

1) Začíname výberom nábytku

Pre škandinávsky štýl je typické, že vytvára funkčný priestor. Napríklad neobchádzate sedačku alebo stôl, ale idete priamo tam, kam chcete.

  • S tým úzko súvisí, že interiér nie je preplnený nábytkom. Máte len to, čo potrebujete.
  • Nábytok je striedmych geometrických tvarov a farieb.
  • Veci, ktoré používam denne, nie je potrebné zatvárať do skrine – prečo každé ráno otvárať skrinku s hrnčekmi na kávu. Čistý dizajn dáva priestor vystaviť predmety dennej potreby, ktoré môžu priestor zútulniť.
  • Naopak, niektoré veci je dobré ukryť – zatvoriť, aby sa na ne neprášilo. To platí pre predmety, ktoré vyzerajú rušivo alebo sa používajú menej často.
Skandinávský styl
Inšpirujte sa v kolekcii na Tchibo.sk

2) Jednoduchá farebnosť

Severský štýl sa dá zhrnúť do pár základných dekorov.

  • Farba – základom je biela a to ako na nábytku, tak na stenách. Na severe totiž veľa svetla nie je, a takto sa ho do interiéru dostane čo najviac.


Škandinávsky štýl svojou jednoduchosťou často vyzýva ku kreativite a aj do severského podnebia sa pomaly vkrádajú farby. Stále ale platí, že v interiéri by malo byť dostatok svetla, a preto sa volia pastelové tóny, navyše skôr len na jednej stene alebo jej časti. Vyhnite sa ale marhuľovej, na tej kresba svetlého dreva úplne zaniká a môže pôsobiť nechceným „retro“ dojmom.

Nič nepokazíte ani kontrastnou farbou – väčšinou sa používajú tmavšie odtiene. Pomerne často je vidieť čiernu, ktorá dizajn pekne podčiarkne. Pokiaľ navyše použijete tabuľovú farbu, dostanete do interiéru aj trochu hravosti a osobitosti. Len nezabudnite, že interiér má zostať svetlý ;-)

  • Drevo– prírodný materiál s krásnou štruktúrou sa objavuje nielen na nábytku, ale hlavne na podlahe, ktorá dokáže navodiť útulnú atmosféru.
  • Kontrast– ten môžeme dosiahnuť farebnosťou, kde sa severania neboja čiernej ani šedej, ale tiež ho môžeme dosiahnuť štruktúrou napríklad na textíliách, alebo aj na stenách. Často môžeme vidieť tehlový obklad – ale pozor na farebnosť. Tehly pretrené napríklad bielou urobia lepšiu službu ako klasické pálené.
Skandinávský styl
Inšpirujte sa v kolekcii na Tchibo.sk

3) Zapojenie vášho osobného štýlu

Že je na vás takto zariadený interiér veľmi chladný a neosobný? Niet divu, zatiaľ ste sa doň nezapísali vy. Keď už ale máme základ, pristupujeme k tvoreniu interiéru na mieru.

  • Záleží na vás, ktorú farbu či dekor si do domu pustíte. Prím bude hrať pre tento rok klasická modrá, ale skvelo škandi štýlu sedí aj tmavomodrá s horčicovou, alebo jemnejšie tóny staroružovej, šedozelenej, modrošedej….
  • Osvetlenie – nielen jeho dizajnom, ale práve funkčným rozdelením osvetlených zón dosiahnete osobitý interiér.
  • Textílie zútulnia každý priestor. V severskom štýle sú dekorom geometrické obrazce, ktoré sa objavujú nielen na dekách, ale napríklad aj na kobercoch.
  • Dostaňte do interiéru viac prírody.
Skandinávský styl
Inšpirujte sa v kolekcii na Tchibo.sk
Jak na „hygge“ pocit?

Jak na „hygge“ pocit?

Nepřeložitelné slovo se snaží vystihnout útulný pocit, díky kterému Dánové přežívají nekonečné zimy. Co si pod tím ale doopravdy představit?

Číst více

Čomu sa vyhnúť

  • Textílie v oknách – tam nám uberajú svetlo, ktoré je také zásadné pre severský štýl. Pokúste sa vyhnúť klasickým záclonám, pokiaľ potrebujete, k zútulneniu bohato postačia ľahké pruhy závesov okolo okien.
  • Iba otvorené skrinky – ak budete mať otvorené všetky, nedosiahnete želaný efekt čistého dizajnu.
  • Vystavené dekorácie – je milé mať spomienku na chvíľu, ktorá je pre nás dôležitá, z ciest apod. Ale nič sa nemá preháňať. Tu platí striedmosť a menej je viac. Lepšie vyznejú dva objekty, ktoré môžeme obmieňať, ako ich mať vystavených dvadsať.
  • Striedmosť sa drží aj farieb. Výhodou škandi štýlu je jednoduchý základ – biela – šedá/čierna – drevo. Do tohto konceptu sa hodí naozaj skoro všetko, ale farebnosť by sa mala držať určitého tónu, prípadne dvoch tónov, ktoré k sebe ladia.

Autorka navrhuje interiéry aj stavby v štúdiu Arch4Home.

Nábytok a doplnky s dušou

Nábytok a doplnky s dušou

Na Tchibo.sk nájdete aj nábytok a dekorácie do bytu. Vyberte si presne také, ktoré vystihujú váš štýl!

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články