Práve čítate

Voda z vodovodu je môj najobľúbenejší nápoj. Ako si ju vylepšujem?

4391  
Zdieľať: 

Voda z vodovodu je môj najobľúbenejší nápoj. Ako si ju vylepšujem?

Ešte pred pár rokmi môj pitný režim pozostával z čajov, balených vôd, štiav a rôznych sladených výmyslov. Dnes pijem hlavne vodu z vodovodu – a naučila som na ňu aj svoju dvojročnú dcéru, ktorá žiadne iné pitie neuznáva. Ako sa mi to podarilo?

16. 6. 2020 5 min. čítania Anna Březinová
Voda z vodovodu je môj najobľúbenejší nápoj. Ako si ju vylepšujem?

V každej domácnosti bude pravdepodobne vodovoda chutiť trochu inak. Je to ovplyvnené hlavne tvrdosťou vody, obsahom rôznych látok, ale aj tým, ako dlho stojí v rúrach. Preto je dobré na začiatku trochu vody odpustiť a prvým štvrťlitrom po odstátí napríklad poliať kvetiny. Pre mňa to bol kameň úrazu – žila som v oblastiach s tvrdou vodou a nemohla som tú pachuť prekonať.

Filtrovaná nám chutí viac

Ak vám voda z vodovodu nechutí tak, ako nechutila mne, vyskúšajte filtre. Na výber máte niekoľko možností.

Ja používam filtračnú kanvicu, ktorú mám stále plnú v chladničke. Používam filtre s aktívnym uhlím, filter odstráni pachuť chlóru a aj káva alebo čaj pripravené z filtrovanej vody chutia o stupeň lepšie. Kanvicu pravidelne vymývam, vodu v nej nenechávam dlhšie ako jeden deň a filtre mením najmenej raz mesačne.

Môžete si ale kúpiť aj filter priamo na vodovodnú batériu, ktorý je samozrejme oveľa účinnejší a ak máte veľmi tvrdú vodu, tak vám poďakuje aj rýchlovarná kanvica. Filtre umiestnené na vstupe do domu potom využívajú tí, ktorí majú vlastnú studňu a nevyužívajú obecný vodovod.

Zaujímavým a finančne azda najmenej náročným variantom filtrovania vody je tyčinka z dreveného uhlia, ktorú jednoducho vložíte do ľubovoľného džbánku alebo karafy a necháte na noc odstáť. Takto ju používam kľudne 6 mesiacov stále dookola, len ju zhruba v polovici cyklu nechám vyvariť. Tiež ma baví, že keď ju už na filtrovanie vody nepoužívam, môžem si ju ešte nechať napríklad v chladničke, kde pomáha s redukciou pachov.

Vodovoda je lacnejšia aj ekologickejšia

Voda z vodovodu je samozrejme výrazne lacnejšia a ekologickejšia ako balená.

  • 1 m3 vody u nás v Táboře = cca 90 Kč (3,4 eur)
  • 1 liter z vodovodu = cca 0,09 Kč (v podstate zadarmo J
  • 1 liter balenej vody = cca 4 Kč a viac (od 0,15 eur)

Keď zoberiem priemernú spotrebu 2 litrov na pitie denne za rok, ušetríme takmer 3000 korún (cez 100 eur) na osobu a nespočetné množstvo plastu.

Vodu si nosím stále so sebou

Keďže odpad je najlepší ten, ktorý nevznikne, nosím si dnes so sebou vodu všade vo vlastnej fľaške, aby som sa vyhla nekonečnému vyhadzovaniu plastových obalov.

Najradšej mám fľašu s filtromna ovocie – tak totiž nemusím piť stále dookola len čistú vodu, ale chystám si rôzne varianty. Ovocie jednoducho nakrájam, pridám bylinky a zalejem vodou. Sladké šťavy a dosladzovanie cukrom nie sú potrebné.

Fľaše na cesty, ktoré mi vyhovujú


PLASTOVÉ– sú ľahké, len tak sa nerozbijú, ale niektoré časom začne byť cítiť napríklad po ovocí a zle sa potom čistia. Práve preto, že veľa nevážia, si ich beriem hlavne na dlhšie túry alebo iné športové aktivity.

SKLENENÉ– už sa vyrábajú aj odľahčené a v podstate nerozbitné, veľmi ma baví, že ich človek môže dobre vymyť aj horúcou vodou, ale občas mávam zlú skúsenosť s uzávermi, ktoré nie vždy dobre tesnia. Preto ich nerada nosím napríklad v batohu.

KOVOVÉ– baví ma ich univerzálnosť – sú vhodné na studenú vodu aj horúce nápoje, nerozbijete ich azda ani vtedy, keby ste chceli a navyše často držia teplotu nápoja, čo sa hodí v lete aj v zime. 

Moje obľúbené tipy na ochutenie vody

Keď si zmyslíte deň vopred, je najlepšie dať si vodu s prísadami lúhovať do chladničky na noc – chuť ovocia a byliniek tak bude výraznejšia.

Mne ale vyhovuje slabšia chuť, skôr taký nádych, ktorý sa nemusí pripravovať vopred, a ak túžim po nápadnejšej príchuti, ovocie ešte do filtra roztlačím. Alternatívou je nechať na noc lúhovať s ovocím aj čaj. Jednoducho pridáte kvalitný sypaný čaj do studenej vody (na 1 l dávam asi 2- 4 lyžičky, podľa  druhu čaju) a všetko už sa potom vykúzli samé. Taký ľadový čaj je hlavne v lete (nielen) ráno na nezaplatenia.

Keď si chceme dopriať perlivé osvieženie, používame prístroj s bombičkou, vďaka ktorému si perlivú vodu pripravíme za chvíľu a opäť ani tu nemusíme zaťažovať planétu jednorazovými plastovými fľšašami.

Favoritmi u nás doma sú jahody s mätou, grep a rozmarín a broskyňa s medovkou. Fantázii sa ale medze nekladú – kľudne vyskúšajte zeleninu (uhorku, melón) alebo využite to, čo vám rastie v záhrade – hodia sa napríklad ríbezle, maliny, ale aj harmanček, alebo žihľava (tá okrem iného čistí krv).

Moja dcérka má naopak najradšej úplne čistú vodu (ani na čaje alebo ochutené vody ju nenahovorím) a fľašu s ňou si nosí všade. A môj muž dáva teraz v lete prednosť fľašiam s chladiacim akumulátorom, pretože miluje vodu studenú. Ja si do filtra niekedy nechávam ovocie namraziť. Táto metóda síce nevydrží tak dlho ako akumulátor, ale pre mňa je skvelo funkčná.

Slamkový trend v mojej kabelke

Keďže dcéra rada pije nápoje slamkou, páči sa mi aj trend znovu použiteľných slamiek. Vyskúšala som sklenené, pevné plastové, bambusové a kovové.

Kovová sa mi osvedčila najviac, pretože sa nedá rozbiť, nenasáva žiadne chute ani pachy a dobre sa udržiava. 2 nosím vždy v kabelke a spolu s nimi aj malú kefku, vďaka ktorej ich po použití jednoducho vypláchnem úplne kdekoľvek.


V lete pripravujem farebné ochutené ľady, vďaka ktorým sa poháre s obyčajou vodou z vodovodu premenia na zaujímavý koktail. Jednoducho rozmixujem nejaké ovocie, ktoré máme radi – napríklad jahody, pridám nejakú bylinku alebo celé jedlé kvety a to všetko zamrazím v dávkovači na ľad.

Keď sa s tým chcem pohrať, naplním dávkovač napríklad len do tretiny a po zmrazení pridám iné rozmixované ovocie a opäť zamrazím. Takto si môžete pripraviť kľudne aj dúhové ľady (vrstva jahôd, manga, čučoriedok a čistej vody s kúskom mäty) a tie majú hlavne u detí naozaj úspech. V pohári vyzerajú parádne a ešte vodu zdravo ochutia.

Fľaša je super parťák na cesty

Ako som písala v úvode, naučila som sa fľašu vody nosiť v podstate kamkoľvek. A ešte viac to oceňujem pri cestovaní.

Keď chodíme na výlety po Čechách, nikdy nie je problém si fľašu kdekoľvek doplniť. Mať pri sebe svoju vodu mi často pomôže vyhnúť sa sladeným a nezdravým „lákadlám“ v obchodoch. Keď cestujeme ďalej od domova, pohodlne sa dá voda napustiť aj na vyznačených miestach napríklad na staniciach a rovnako to aplikujem aj pri cestovaní lietadlom.

Pri bezpečnostnej kontrole je síce potrebné mať fľašu prázdnu, ale za ňou si ju môžete pri fontánke na pitie raz-dva naplniť a máte pri sebe zásobu na cestu bez toho, aby ste museli kupovať predražené plastové fľaše v občerstveniach. Navyše, pri cestovaní lietadlom je naozaj potrebné dostatočne piť, ale to vlastne platí aj všade inde. :-)

Keď už sme niekde v cudzine na dovolenke a radšej nechcem piť miestnu vodu z vodovodu, kúpime si v obchode ako rodina kľudne veľký barel balenej vody a ten si potom rozdeľujeme do našich cestovných fliaš, keď štartujeme na výlety. Ale na všetky cesty si môžete zobrať aj v úvode spomínanútyčinku z aktívneho uhlia a používať ju na filtráciu, ak je na mieste pitná voda, ale je pre vás napríklad veľmi tvrdá.

Naučiť sa piť dostatočne nemusí byť ľahké

Vo všeobecnosti aj v období pred vodovodou som mala problém s dodržovaním pitného režimu – a sladké nápoje mu skôr ubližujú, ako pomáhajú.

Podľa niektorých výskumov údajne trvá naučiť sa zvyk v priemere 66 dní. Mne pomohlo kontrolovať si pitný režim v diári a keď mám pocit, že zase pijem málo, pravidelne sa k tomuto vraciam. Môžete ale vyskúšať aj rôzne aplikácie do telefónu, ktoré vám automaticky pripomenú, že sa máte napiť (napr. Water Drink Reminder alebo Drink Water Aquarium). V lete ale pitný režim nemusíte dodržiavať len pitím vody, hydratáciu vám dodá aj zelenina a ovocie, (studené) polievky apod.

Je nutné povedať, že vody z vodovodu sa nemusíte báť. Máme jednu z najkvalitnejších v Európe a je pravidelne pod kontrolou, takže vôbec nie je problém ju piť, čo sa nedá povedať napríklad o štátoch na juhu Európy. Piť by sme nemali len vodu teplú, v tej sa totiž môžu množiť baktérie. Takže vodovodnú batériu pekne otočte na studenú, fľaše do ruky a na zdravie!

Na koktaily aj na vodovodu

Na koktaily aj na vodovodu

Slamky, štýlové poháre a ďalšie doplnky nájdete na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články