Práve čítate

Ako sa postarať o Vianočnú hviezdu, aby vydržala (nielen) do budúcich Vianoc

23186  
Zdieľať: 

Ako sa postarať o Vianočnú hviezdu, aby vydržala (nielen) do budúcich Vianoc

Tiež patríte k tým, komu každoročne Vianočná hviezda odíde skôr, ako oslávite Nový rok? Tento rok sa o ňu postarajte správne a možno z nej na budúci rok budete mať dokonca niekoľko ďalších!

13. 12. 2022 3 min. čítania Kvítka v bytě
Ako sa postarať o Vianočnú hviezdu, aby vydržala (nielen) do budúcich Vianoc

Možno ste tento rok odolali náporom stoviek kusov Vianočných hviezd v obchodných domoch, hobby marketoch alebo záhradníctvach. Ale ak ste si predsa len jednu kúpili, dostali ju ako darček od blízkych alebo kolegov v práci, máme pre vás dobrú správu: Tento rok vám vianočná hviezda nevyhasne! Stačí len jedna a budúci rok budete Vianočné hviezdy rozdávať vy.

Kde sa vlastne vzala a prečo je červená

Vianočná hviezda alebo prýštec najkrajší (​Euphorbia pulcherrima)​ pochádza z Mexika, kde prirodzene rastie do bujných vysokých kríkov.

A naozaj! Ja som jeden kedysi pred Vianocami dostala a jeho húževnatosť ma veľmi milo prekvapila. Na začiatku februára totiž vianočné červené listene vystrieda bujný rast zelených listov. To, na čo bežne pri Vianočnej hviezde ukazujeme prstom, totiž nie sú kvety, ale trochu iné listy, ktoré mávajú na rastlinách špeciálnu funkciu. V prípade Vianočnej hviezdy lákajú opeľovače. Kvety sú totiž len drobné guľôčky vykukujúce z pravidelne usporiadaných červených listeňov.

Ako sa o Vianočnú hviezdu správne starať?

Počas Vianoc je vaša Vianočná hviezda v kvete, teda v reprodukčnej fáze svojho ročného cyklu. Nerastie a nevyžaduje toľko zálievky. Venujte jej ale miesto na privilegovanom parapete okna, ktoré teraz v zime veľmi neotvárate.

Vianočná hviezda často zvädne kvôli chladnému prievanu, alebo opadá z nedostatku svetla.

Keď v priebehu februára odkvitne a odpadnú aj červené listene, bude vaša Vianočná hviezda vyžadovať viac zálievky. Ide to ruka v ruke s postupným predlžovaním dňa a nástupom nového vegetačného obdobia na začiatku jari. Pamätám si, ako som do tej svojej liala decilitre vody v strachu, že ju prelejem. Jej sa to naopak veľmi páčilo.

Budete sa musieť oháňať, pretože Vianočné hviezdy sú smädné typy, nie vyprahnuté suchomilky. Bez pravidelnej zálievky síce neuschnú, ale rýchlo začnú zhadzovať listy.

Množte ju a omladzujte

Na konci jari, pokojne niekedy v máji, ostrihajte zelené vrcholky stonieku.

Vrcholové odrezky zapichnite do záhradníckeho substrátu zmiešaného s pieskom v pomere 1:1. Zeminu s odrezkami udržujte vlhkú skromnou, ale častou zálievkou do podmisky. Narezané rastliny stihnú zakoreniť, aby ste si pripravili svoju vlastnú produkciu Vianočných hviezd. Jednu si nechajte opäť na Vianoce a zvyšok môžete rozdať dobrým ľuďom.

Všetky rastliny vám veľmi rýchlo počas leta začnú prirastať. Na konci leta začnite premýšľať, kde je u vás doma vhodné miesto, aby ste vašim Vianočným hviezdam juniorom zaistili prirodzene krátky deň a neovplyvňovali ich umelým svetlom v obývačke. Vhodným miestom je spoločná chodba v bytovke, zimná záhrada, izba, kde večer nesvietite. Niekedy sa oplatí rastliny preniesť do kancelárie, odkiaľ odchádzate najneskôr o pol piatej. Pokojne môže byť na jesennom stanovišti aj nižšia teplota, tá prírastok červených listov a nasadenie kvetu len podporí.

A na Vianoce zas a znova

Krátky deň je pre Vianočnú hviezdu nevyhnutnosťou. Simulujete tak prirodzené podmienky, na ktoré rastlina reaguje.

Prezrádza nám tak, že nepochádza priamo z tropických oblastí, ale že v domovine zažíva výkyvy typické pre subtropický pás. Nie je nemrznúca, teploty jej zimného pobytu by teda nemali klesnúť pod 10 ​°C, ale otužilá Vianočná hviezda chladnejší pobyt na chodbe znesie.

Vianočná hviezda sa v dnešnej dobe ponúka aj v iných ako červených kultivaroch – vyšľachtené sú aj také, ktoré majú marhuľové, biele aj ružové listene. Vyzerajú pôvabne a dokonale zapadnú medzi vaše izbové kvetiny spoločne s vianočným kaktusom a amarylisom, tak typickým pre Vánoce. Vám sa možno podarí nejaký taký špeciálny kultivar kúpiť a potom sa zaslúžite o jeho rozšírenie v slovenských domácnostiach.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články